Arcam brengt rPhono phono-voorversterker uit

De Arcam rPhono

Om echt optimaal te genieten van een stukje vinyl is een goede phono-voorversterker onontbeerlijk, zoals bijvoorbeeld deze rPhono van Arcam.

De kans is aanwezig dat er op uw voorversterker (of voor-eindversterker combinatie) geen phono-voorversterker aanwezig is. Mocht u desondanks toch door het vinylvirus gegrepen zijn, dan is een losse phono-voorversterker onontbeerlijk. Arcam biedt de helpende hand met de nieuwe rPhono. Het apparaat kan overweg met zowel MC als MM-elementen. Gebruikt u een Moving Coil-element, dan is er het voordeel dat u de impedantie traploos (tussen 50 en 550 Ohm) aan kunt passen middels de daarvoor bestemde regelaars. Verder is er nog een los inschakelbaar rumble-filter dat soms noodzakelijk is in geval van slechte lagering.

Metaal

De strakke en bescheiden ogende behuizing is van stevig gietijzer gemaakt. Aan de onderkant vindt u een trillingsdempende rubberen antislip mat. Het frequentiebereik loopt van 20 Hz tot 50 kHz (met het Rumble-filter uitgeschakeld) of van 45 Hz tot 50 kHz (Rumble-filter aan). Arcam zelf zegt dat de rPhono is geoptimaliseerd is voor minimale ruis en vervorming. Het apparaat kost $599 en is binnenkort (eerste kwartaal van dit jaar) leverbaar.

10 reacties

 1. Het zijn in elk geval bijzondere saaie doosjes van Arcam. Hoe goed ze ook klinken. Hun styling zorgt er voor dat ik er helemaal niets voor voel en vaak de reviews en specs niet eens bekijk. Ziet er ook goedkoop uit gewoon. Boring.

 2. De kast is zeker niet van Gietijzer, veel te duur om te maken , maar zal wel zink of aluminium spuitgietwerk zijn.
  Volgens de site van Arcam Alu cast.

  1. Hm, het zit wat gecompliceerder in elkaar (letterlijk). De ‘buitenkant’ is van aluminium en binnenin zit nog een frame. En dat is dan weer van staal. Ach ja, je blijft bezig met hifi he…

   1. Dag Ronald
    Leuk dat je zelf deelneemt aan de discussie.

    Als je het zo formuleert (bakje van staal, alu kap) is het helder en feitelijk correct.
    Voor mij zijn (plaat)staal en gietijzer echter twee totaal verschillende materialen.
    Hetzij deze werktuigbouwkundige vergeven.

    1. Beste Ronald en Vincent,
     ik heb de foto’s nog eens goed bekeken.
     Het is meer dan een Alu kap.
     De behuizing is een volledig spuitgegoten aluminium doos met een deling op de bodem.
     Daarin een u vormig staalplaat chassis. voor montage van het PCB en de connectoren en schakelaar.

     de behuizing gebruikt Arcam voor de hele R-lijn.
     en frezen er naar behoefte gaten in.
     Ik vind het een mooie, doordachte kast

     p.s, voor zijn plaatstaal en gietijzer sluit ik me aan bij Vincent

 3. “rumble-filter dat soms noodzakelijk is in geval van onregelmatigheden die tijdens het persen van een plaat zijn ontstaan.”

  Dat is nieuw voor mij.
  Altijd gedacht dat rumble een eigenschap is van de draaitafel. Het is het gestommel van de lagering van het plateau en/of de motor.

  1. Aangepast… al kan het ook met persingen te maken hebben. Een rumble-filter haalt gewoon laagfrequent weg. In veel gevallen komt rumble van de lagers van de motor. Maar het kán ook bij persingen ontstaan. Ik heb dus zo’n persing (Sarah McLachlan)… Ongelooflijk irritant.

Geef een antwoord