Review Henry Audio USB DAC 128 mkII

in Hi-Fi (969) | Reviews (744) | Hifi recensies (343) | D/A Converters (99) |


henry-audio-dac

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4 sterren
 • Super!
215

 • Henry Audio USB DAC 128 mkII
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-01-13

Conclusie:

De Henry Audio DAC 128 mkII is voor het geld een prima DAC waarbij u - als u handig genoeg bent - zelf ook de nodige verbeteringen kunt aanbrengen. Als u audio-hobbyist bent kunt u dat doen door software- en hardwarematig modificaties aan te brengen. Het prettige daarbij is dat u dan in goed gezelschap bent van een omvangrijke online community en ook actieve ondersteuning krijgt van ontwerper Børge Strand Bergesen.

Bent u minder DIY aangelegd dan kunt u verbeteringen realiseren door zaken als een apart stroomfilter, betere USB-kabels, jitterfilters e.d. U kunt dan zelf afwegen of u een modificatie de moeite waard vindt in termen van prijs/kwaliteit.

Als u op zoek bent naar een DAC waar u verder geen verbeteringen wilt aanbrengen dan raden wij u een DAC aan waarbij in ieder geval de stroom (galvanisch) is gescheiden van het audiosignaal. Wij hebben in de test uiteindelijk een audiokwaliteit bereikt die een heel eind in de richting van serieuze hifi komt. Echter: bij elkaar waren de verbeteringen wel een veelvoud van de prijs van de geteste DAC. Daarmee is voor ons maar weer eens aangetoond dat je er niet voor een grijpstuiver bent.

Post uit Noorwegen; een klein aluminium kastje in een kartonnen doosje van Henry Audio. Het is de USB DAC 128 mkII die we voor u langs de Alpha-Audio meetlat leggen. Luistert u even mee?

De persoon achter Henry Audio is Børge Strand Bergesen, die in 2012 met een project startte onder de naam “Quantisation Noise Killed The Cat”. Eerdere versies van de DAC waren ook onder deze naam (QNKTC) uitgebracht. Later werd de minder esoterische naam Henry gekozen als productaanduiding.

De Henry Audio DAC heeft een mini-USB ingang en een RCA uitgang. Dat is het. Verder geen regelmogelijkheden, behalve twee knoppen aan de achterzijde met de teksten “Prog” en “Reset”, waarmee u kunt schakelen tussen UAC (USB Audio Class) 1 en 2. Met UAC2 kunt u sample rates boven 96 kHz naar de DAC sturen.

Open Source

Henry Audio USB DAC 128 mkII is zo uit de doos prima te bedienen. USB-kabel aansluiten, koppelen aan een computer of tablet en spelen maar. Maar er is meer. Børge Strand-Bergesen heeft ervoor gekozen om het ontwerp van de DAC, de broncode en de ontwerpschema’s online te zetten, Open Source dus.

We zien dat er door audio doe-het-zelvers flink op los wordt geblogd en geknutseld in het Noors, Spaans, Italiaans en Engels. Kennelijk heeft Henry Audio hiermee een grote groep gebruikers gevonden die het leuk vinden om aan audio te sleutelen met de Henry Audio DAC als basis. Zo heeft iemand een code geschreven waarmee de DAC 32 bit/384 kHz aankan, en is een project gestart om DSD-implementatie mogelijk te maken. Børge Strand Bergesen doet ook actief mee in de verschillende nieuwsgroepen. Interessante kost voor de doe-het-zelvers onder u!

Goed

Goed klinkende basis-DAC

Open source software en hardware

DIY-ondersteuning

Eigenzinnig concept

Minder goed

Mini-USB aansluiting

Klinkt eigenlijk alleen 'hifi' met degelijke kabel en voeding.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: