ESS presenteert gloednieuwe DAC: de ES9028PRO

De Benchmark DAC 3 met een ES9028PRO van ESS als kloppend hart.

Zo’n zeven jaar lang was de ESS ES9018 DAC-chip niet van de troon te stoten, maar nu heeft de chipfabrikant de opvolger in de vorm van de ES9028PRO gepresenteerd.

De ES9028PRO beschikt zonder meer over indrukwekkende specificaties. Het betreft een 32-bits DAC met onder meer als nieuwtjes THD compensatie, verbeterde oversampling filters, verbeterde PLL en een verbeterd voedingscircuit. Om de DAC te kunnen beluisteren is het natuurlijk wel nodig dat er een apparaat bestaat waarin de ES9028PRO verwerkt zit. De Benchmark DAC3 beantwoord aan die wens. De fabrikant heeft een uitgebreide pagina rondom de features van de ES9028 PRO opgezet, inclusief meet- en luisterresultaten van de DAC3.

DAC3

De (dus al even nieuwe) DAC3 beschikt over een scala aan zaken die het tot een zeer aantrekkelijk apparaat maken. Zo worden native PCM en DSD conversie ondersteund. Verder is de DAC3 (net als zijn voorgangers) ontworpen om direct een eindversterker aan te sturen. Feitelijk is er dus een ingebouwde voorversterker in de DAC te vinden. Inclusief digitale en analoge volumeregeling, met een motoraangedreven volumeknop. Nieuw zijn zaken als actieve compenatie van de tweede en derde harmonischen, een lagere THD+N en een lagere rimpelspanning. Ook een verbeterde frequentierespons, snellere PLL-lock en sneller schakelen tussen ingangen mogen aan het lijstje met nieuwigheden worden toegevoegd. De DAC3 kost $2195. De net iets goedkopere ($1995) DAC3 L beschikt niet over een ingebouwde hoofdtelefoonversterker, net wat u wilt.

6 reacties

 1. Klopt Bert ! De ES9028PRO is overigens ook prima geschikt voor mobiel gebruik vanwege de ‘power down’ functie die op ‘idle’ overgaat als er geen signaal aanwezig is. De ES9038PRO heeft naast betere specificaties ook deze ‘power down’ functie maar wel weer een hogere aanschafprijs.

 2. Opmerkelijk dat hier voor de ES9028PRO is gekozen omdat deze volgens ESS eigenlijk is ontworpen voor smartphones. Het ‘flagship’ ES9038PRO met betere specificaties is speciaal voor high end ontworpen en al toegepast in diverse ‘mid price’ DAC’s.

  1. Goed punt.

   Wat mij opvalt is dat de USb beperkt oogt
   24 / 192 kHz max daar waar tegenwoordig 32/384kHz standaard aan het worden is.
   Ook zie ik geen ondersteuning van DOP

   Of het erg is dat ze niet in de spec race meegaan is een ander maar je vraagt je wel af wat voor een USB receiver ze gebruiken.
   Mogelijk een simpel uit tevoeren upgrade van de DAC2

   1. Weer een knap en zeer functioneel apparaat, prijzig maar goed.

    Volgens een foto van een AlphaAudio-review hier zit er in de DAC2 uitvoering de overbekende XMOS USB-receiver chip.
    Wellicht nu ook dus weer, vandaar ‘maar’ die 192khz.
    Allemaal leuk dat 32bit/384khz marketing geblaat, maar zo heb je er niks aan tenzij je in je mediaplayer upsampled.

    En over de ESS ook nog dit…
    “The ES9028PRO D/A is an 8-channel 32-bit converter. In the DAC3, four channels are summed in the analog domain to form each of the two output channels.”

  2. De ESS9028Pro is een pincompatible upgrade voor de ESS9018, daarnaast is er nog een ESS9028 Smart die bedoeld is voor mobiele toepassingen. Overigens de 9018 was ook in 2 smaken leverbaar

Geef een antwoord