B.M.C. CS3 Load-Effect-Free stereoversterker

De B.M.C. CS3 is een versterker met LEF

B.M.C. presenteert met de nieuwe CS3 een zogeheten LEF-versterker. Waarbij LEF staat voor Load-Effect-Free, een techniek die moet zorgen voor een zo puur mogelijke signaaloverdracht.

We hebben geen idee hoe de nieuwe CS3 klinkt, maar aan de buitenkant ziet het er netjes uit. Aan de binnenkant ook trouwens, als we naar de foto’s van de fabrikant kijken. Toch kunnen we ons niet helemaal losmaken van de indruk dat LEF vooral een marketingterm is. Dat begint al bij de intro: ‘B.M.C’s CS 3 is een Load-Effect Free (LEF) Amplifier with an option to upgrade it to an LEF Stereo Power Amplifier’. Mogen we daaruit concluderen dat het apparaat zonder die optie nog geen eindversterker is? Dat lijkt nou ook weer niet helemaal het geval te zijn, want verderop wordt duidelijk het vermogen aangegeven: 2 x 200 Watt in 8 Ohm, 2 x 350 Watt in 4 Ohm.

Een versterker met LEF dus

Het lijkt ons dus zo uit de verpakking gewoon een versterker. Gebaseerd op een techniek die pretendeert vervormingen zoveel mogelijk te voorkomen. Op zich een mooi streven dat wordt bereikt door af te rekenen met feedback. Ook worden de stroom- en spanningsvraag intern separaat afgehandeld. Pas in de laatste fase wordt echt versterking toegepast. Een voorversterker ontbreekt, hiervoor heeft B.M.C. iets anders bedacht. Dat ‘anders’ is het Discrete Intelligent Gain Management (DIGM)-systeem en een ingangsschakelaar. De CS3 kost €5.998.

5 reacties

 1. Ik denk dat Balanced Music Concept (B..M.C. dus) met als technisch brein en eigenaar Carlos Candeias een beetje onderschat worden in Nederland. http://candeias.com/english/lef.htm iets meer over LEF.
  Ik gebruik zelf de http://bmc-audio.com/index.php/phono-mcci.html i.c.m. met een Kuzma CAR30 (http://www.kuzma.si/media/uploads/files/KUZMA%20Cartridges.pdf) element. En een http://bmc-audio.com/index.php/bmc-cd-player.html loopwerk i.c.m. met een http://www.metrum-acoustics.nl/Adagio.html. Echt klasse spul! De phonotrap is heel speciaal! Deze gebruikt de stroom van het element i.p.v. de spanning. Het element wordt in de schakeling opgenomen als stroombron om als zodanig weer spanning te leveren aan de verdere versterking …
  Ook het CD transport met een aandrijfsnaar zoals ook in C.E.C. spelers wordt toegepast is heel bijzonder. Erg fraaie en goed klinkende audio apparatuur!

 2. “Mogen we daaruit concluderen dat het apparaat zonder die optie nog geen eindversterker is?”

  Natuurlijk niet.
  Het is gewoon wat het is, een geintegreerde versterker dus voorversterker en eindversterker in 1 doosje.

  Combineer dat met een BMC DAC en je hebt ineens 2 voorversterkers en dus ook 2x volume control..
  Omdat te vermijden neemt via de BMC-link de DAC de voorversterker functie voor zijn rekening.
  Daarmee wordt de versterker een pure eindverterker.

  In de Duitse tak van de BMC site staat dat allemaal wat minder beroerd beschreven

  1. Ja, het werkt net als de NAD DD verstekers die met een BluOS-module het volume over kunnen geven. Werkt heel netjes. Alleen weten PR-bureaus en slechte media-schrijvers dat nooit normaal in een bericht te zetten. Resultaat: er is geen touw aan vast te knopen hoe het nu werkt. Anyway… het is zoals je het beschrijft. Thanks!

Geef een antwoord