Review Yamaha WXC-50 streamer voorversterker

in Hi-Fi (814) | Reviews (662) | Hifi recensies (294) | Versterkers (97) | Voorversterkers (20) | Streaming Audio Reviews (85) | Streamers (35) | Streaming Audio (266) |


Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
399

 • Yamaha WXC-50
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-01-18
 • Functionaliteit
  Schrijver: 100%
 • Connectiviteit
  Schrijver: 90%
 • Gemak
  Schrijver: 100%
 • Klank
  Schrijver: 80%
 • Prijs
  Schrijver: 100%

Conclusie:

Met de WXC-50 zet Yamaha een buitengewoon knappe prestatie neer. Het is beslist geen one-trick-pony en de hongerige Yamaha verslindt direct uit de verpakking zo ongeveer alles wat hem wordt voorgeschoteld. De geluidskwaliteit van de streamer is dik in orde en het geheel klinkt (en voelt) duurder aan dan dat de investering doet vermoeden. De optionele voorversterkerfunctionaliteit zien we als een functioneel-interessante ‘bonus’.

In het voorjaar van 2016 kondigt Yamaha een groot aantal nieuwe producten aan binnen het Yamaha MusicCast ecosysteem. Tijdens de X-FI 2016 vraagt het bedrijf ons om de Yamaha WXC-50 eens ‘audiofiel’ aan de tand te voelen. Wij nemen dit aanbod graag van Yamaha aan.

Het moet gezegd worden, de Yamaha WXC-50 is optisch stijlvol vormgegeven. Op het donkergrijze frontpanel vinden we slechts een drietal druktoetsen, evenveel LED’s en een zilvergrijze draaiknop; niets om op voorhand onrustig van te worden. De unit is zowel horizontaal als verticaal (op meegeleverde voetjes) te plaatsen, zodat de WXC in nagenoeg elke situatie een plekje kan vinden.

Techniek

wxc50-intern-2

De metalen behuizing oogt chique en voelt exclusief aan. De gelijkenis met de WXA-50 van dezelfde fabrikant is treffend. Intern is de unit, net als de eveneens door ons geteste WXA-50 versterker, modulair opgebouwd. Aan de achterzijde vinden we een AUX ingang waarop u een analoog component kunt aansluiten en een AUX uitgang, voor beide stereokanalen en een enkele uitgang voor een actieve subwoofer. Hiernaast heeft de voorversterker uiteraard een pre-out, waarop een eindversterker, of twee actieve luidsprekers kunnen worden aangesloten. Natuurlijk trigger en remote aansluitingen om verbonden apparaten in en uit te schakelen.

De voorversterker heeft een optische digitale (Toslink) ingang om, bijvoorbeeld, een cd-speler of Playstation met de voorversterker te verbinden. Daarnaast vinden we een tweetal digitale uitgangen; een optische en een coaxiale SP/DIF variant. De Yamaha WXC-50 is met het omzetten van een schakelaar te gebruiken als streamer/pre-amp, of uitsluitend als streamer. De analoge uitgang wordt hiermee feitelijk van ‘variabel’ naar ‘fixed’ geschakeld en is een methode die ook door high-end merken als Hegel wordt toegepast. Wilt u de unit als voorversterker gebruiken, zet hem dan eerst uit voordat u de schakelaar omzet, anders blijft het uitgangssignaal ‘fixed’ en knallen de decibels gegarandeerd met velen tegelijk door de kamer.

wxc50-rear

Tot slot vinden we een zeer compleet aanbod aan netwerk en streaming interfaces. De WXC-50 heeft een RJ-45 netwerkaansluiting om het apparaat bekabeld met het thuisnetwerk te verbinden en een Wi-Fi antenne om deze draadloos met het netwerk te verbinden. Muziekstreams kunnen bovendien tot stand worden gebracht met een Bluetooth verbinding. Deze Bluetooth verbinding kan bi-directioneel worden opgezet, zodat de Yamaha WXC-50 eveneens andere Bluetooth producten (speakers) kan aansturen. Beide draadloze voorzieningen kunnen naar wens met een switch op het achter paneel worden uitgeschakeld. Een grote plus!

Goed

Functionaliteit

Connectiviteit

Intuïtieve bediening

Klankeigenschappen

Prijs

Minder goed

Klankverschil tussen interne streamer en aansturing via externe bronnen

 • Ik zit eraan te denken om dit mooie product te kopen.
  Echter heb ik een vraag voor mijn 2.1 speaker set-up.

  Is er subwoofer crossover frequency in te stellen of wordt dit automatisch gedaan (e.g. 80 Hz) als een subwoofer aangesloten is?
  Ik wil voorkomen dat bassen (e.g. tussen de 80 en 120 Hz) door alle speakers worden weergegeven.

  De meeste AV receivers hebben wel een dergelijke functie, maar kon niks in de online Yamaha manual hierover vinden.

  • Dag Edwin, helemaal mee eens. Maar moet mezelf tegenspreken. Ik heb de active sub KRK 12s aangesloten op MCR 611 Marantz die samen met de ESL 57 een verbluffend resultaat neer zet. Ook hier vanaf 80 Hertz. Vergeet dat dit laag wel in de opname moet zitten. De meeste muziek wordt gespeeld in het midden register. De centrale C op de piano is de C onder de eerste lijn van de vioolsleutel. Ook de bassleutel bevat weinig hulplijntjes. Maar de effecten zijn enorm wanneer het laag wel in de opname zit. Groetjes

 • Waarom moet het klankverschil tussen interne of externe geluidsbron groot zijn? De interne DAC bepaalt de weergave. Ik vindt het een knappe prestatie van Yamaha en de concurrentie zal hier van schrikken.

  • Ik vind dit ook een heel mooi product. Het is echt zo’n product om iemand die nog niets met streamen heeft, te overtuigen de stap te wagen. Voor de prijs moet je het niet laten.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: