Review Yamaha WXA-50 versterker

in Hi-Fi (785) | Reviews (641) | Hifi recensies (290) | Versterkers (95) | Geïntegreerd (32) |


Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
579

 • Yamaha WXA-50
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-01-18
 • Functionaliteit
  Schrijver: 90%
 • Connectiviteit
  Schrijver: 90%
 • Gemak
  Schrijver: 100%
 • Klank
  Schrijver: 80%
 • Prijs
  Schrijver: 100%

Conclusie:

De Yamaha WXA-50 blijkt een kleine compacte alleskunner. We kunnen niet anders zeggen dan dat we onder de indruk zijn van de mogelijkheden en geluidskwaliteit van de WXA-50. De unit is ontworpen vanuit een audiofiele gedachte en hebben op verzoek van Yamaha ook zodanig gereviewd. Ondanks onze strenge(re) criteria en onze initiële verwachtingen is de compacte Yamaha overeind gebleven. Op bepaalde vlakken overstijgt de kwaliteit, functionaliteit en connectiviteit zelfs de prijsklasse waarin deze Yamaha zich bevindt. Voor nog geen zeshonderd Euro presteert de WXA-50 echt heel erg goed. Aanrader.

Al bij de introductie dit voorjaar trok de Yamaha WXA-50 onze aandacht. Betaalbaar, functioneel en volgens Yamaha zou deze geïntegreerde versterker met MusicCast technologie klankmatig erg goed presteren. Yamaha vroeg ons of we hem wilden reviewen. Dit aanbod konden we uiteraard niet afslaan.

De Yamaha WXA-50 is, op een analoge AUX-ingang na, een volledig digitaal apparaat. Ook de eindversterking wordt derhalve verzorgd door klasse D techniek. Nu is deze techniek in de loop van de jaren enorm verbeterd, maar echt audiofiel niveau wordt slechts mondjesmaat bereikt. We zijn vooraf benieuwd hoe de Yamaha zich zal presenteren.

Nadat we de unit openschroeven vinden we een modulair opgebouwd systeem dat grote gelijkenis vertoont met de WXC-50 voorversterker/streamer uit dezelfde serie. Waar we zouden verwachten dat Yamaha, net als het gros van de markt, zou grijpen naar OEM computeraudio producten of de populaire Raspberry Pi, heeft Yamaha gekozen zoor een eigen mainboard en modules.

wxa50-intern

Verder voorziet de WXA-50 in zo ongeveer alle mogelijke streamingstandaarden. Wanneer we de verschillende codecs en standaarden opsommen, kunnen we niet anders concluderen dat een flink deel van de kostprijs in beslag wordt genomen door aan derden verschuldigde royalties. Als we dit wegzetten tegen de verkoopprijs, dan vinden we dit een knappe prestatie.

Goed

Functionaliteit

Connectiviteit

Intuïtieve bediening

Klankeigenschappen

Prijs

Minder goed

Klankverschil tussen interne streamer en aansturing via externe bronnen

 • Hoi,

  ik stel misschien een domme vraag, maar ik ben in de war over het al of niet kunnen aansluiten van de platenspeler. Een platenspeler met ingebouwde voorversterker is toch wel mogelijk?

  Ik twijfel ook nog steeds tussen een streamer met geintegreerde cd speler (Marantz) of een goede versterker met aparte cd speler en chromecast audio. Maar de vergelijking maken ertussen is heel erg moeilijk. (kan je met chromecast audio evenveel?)

  Tot nu toe is dit een van de betere reviews die al gelezen heb! Blij dat ik deze site ontdekt heb.

  • Hallo Mario, hele legitieme vraag.
   Natuurlijk kan een platenspeler met ingebouwde phonovoorversterker worden aangesloten op de Yamaha.

   M.b.t. de overige vraag: Streaming techniek gaat verschrikkelijk snel en cd techniek zal vrijwel ongewijzigd blijven. Hierom zou ik bij een grote cd collectie eerder kiezen voor een ‘losse’ cd speler naast een streaming oplossing.

   Keuze tussen een streamer of Cromecast Audio (of een versterker met DLNA) vindt ik een lastige om te beantwoorden. Ligt een beetje aan het budget, optische voorkeur, functionaliteit en de gewenste geluidskwaliteit. Hierom zijn we ook zo van de Yamaha gecharmeerd. Deze kan heel erg veel, klinkt subliem en de prijs is relatief betaalbaar.

 • Goede review weer Harro :)

  Werkt de WXA-50 goed samen met de Q Acoustics 3020 speakers of hebben jullie dit niet getest ?
  Ik ga de optische ingang gebruiken dus het middengebied moet dan wel goedkomen toch ? (omdat het wat hard en fel kan klinken).

 • Is het mogelijk om via dlna (muziek-server) te zoeken op artiest, album, nummers, enz… ?
  De Demo laat helaas deze functie niet zien, wel krijg je een oneindige lijst aan nummers te zien, maar niet de zoekfunctie.
  Zou jammer zijn mocht Mussiccast deze mogelijkheid niet bieden?

  • Goede vraag. Zelf hebben we de zoekfunctie niet gebruikt en ook niet gemist. Maar om een antwoord te geven op je vraag: Het is inderdaad niet mogelijk om te zoeken via de MusicCast app. Wel is kun je playlists benaderen en de map structuur op de NAS doorbladeren.

   • Wanneer ik naar het onderstaande filmpje kijk op 1min50
    https://www.youtube.com/watch?v=tAmR3mL9OV4&feature=youtu.be

    Zie ik enkel maar een eindeloze mappenstructuur op artiest, album, genre, enz..helaas geen mogelijkheid om te zoeken op bv Bryan Adams zoals op de afbeelding van Apple Music hier is te zien.

    Mijn muziekbibliotheek bevat meer dan 20.000 nummers, dan lijkt een zoekfunctie wel zeer handig en ben ik niets met het eindeloos in Mussiccast naar beneden scrollen :(

    [img=640,1136]https://www.dropbox.com/s/79z0o6vt072puza/Apple%20Music.PNG?dl=1[/img]

 • Leuk geschreven reviews over recente apparatuur op deze website. Met plezier gelezen!!!

  Een paar vragen:
  1. Hoe verhoudt de WXA-50 zich tov ‘normale’ verstrekers PM6005 of NAD326?
  2. Welke speakers zouden met de WXA-50 het best tot hun recht komen (QA3020 of Dali Zensor 1)

   • Yamaha is geen populist dus de gegevens kloppen. Vroeger betaalde je een veelvoud. Als de financiën het toelaten dan 2 speakers voor het midden / hoog bijvoorbeeld http://www.teufelaudio.nl/stereo/definion-3s-p15621.html en een actieve subwoofer. De plaatsing van de luidsprekers is heel belangrijk. Hoe lager de frequentie hoe ronder het stralingspatroon, waardoor de reflecties van achter en zijwand versterkt wordt. Het midden en vooral het hoog wordt hierdoor enorm vermindert. Een luidspreker kiezen is heel persoonlijk.

  • Hallo Daal, dank voor de lovende woorden.

   De WXA-50 is een hele leuke versterker met legio streaming mogelijkheden. Is bovendien klein en heeft een interessante prijs. De door u genoemde versterkers zullen in de praktijk zeker niet minder presteren, maar streaming functionaliteit ontbreekt. Wat u het beste past (financieel, functioneel en in formaat) kunnen wij niet beoordelen.

   Klankmatig zullen de NAD, Yamaha en Marantz wel verschillen. Dit komt heel erg aan op smaak. Dit geldt eveneens voor de speaker keuze. We adviseren een niet al te heldere speaker, gezien de klasse D techniek. De Q-sound kan prima match maken. Zeker in combinatie met een subwoofer. Misschien is de Dali in combinatie met de WXA net een tikkeltje aan de heldere kant. Maar hier geldt ook weer; het komt uiteindelijk aan op persoonlijke smaak.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.