Review Meridian Ultra DAC

in Hi-Fi (969) | Reviews (745) | Hifi recensies (362) | D/A Converters (99) | Versterkers (105) | Voorversterkers (22) |


meridian-ultradac

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
19750

 • Meridian UltraDAC
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-01-25
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 80%
 • Inzetbaarheid
  Schrijver: 90%
 • Sound
  Schrijver: 90%
 • Setup
  Schrijver: 60%
 • Prijs
  Schrijver: 70%

Conclusie:

De Meridian Ultra DAC is een indrukwekkende machine met veel mogelijkheden. Het is allereerst veel meer dan een dac. Het is een voorversterker met dac- en streamer-functie. Hoeveel inputs? Nou: hoeveel wenst u er; het systeem is uitbreidbaar.

Daarnaast is het mogelijk te streamen op heel hoog niveau. Daarbij is keuze uit Sooloos of Roon. Sooloos is ook op een NAS te zetten. UPnP is geen optie.

Tenslotte: MQA. De hele Ultra DAC is natuurlijk native MQA. Van input tot output. En ja: dat hoor je...

MQA is inmiddels wel een ‘dingetje’  aan het worden. We hebben het uitgebreid laten horen op Xfi. En een vergelijk gemaakt met ‘gewone’ flac. De score: 100 procent kan het verschil horen. En zeker 90 procent vond MQA prettiger klinken. We testen nu ‘the beast’ op gebied van MQA: De Meridian Ultra DAC.

Het is echt een beest van een apparaat. Zwart, vrij groot, groene cijfers en letters op het display… grote knoppen. Een klassieker ook wel, want Meridian gebruikt al járen deze manier van opbouw. Het display is wel een tikke aan het verouderen als we eerlijk moeten zijn. Dat kan – en moet eigenlijk wel – beter anno 2016. Denk aan titel-informatie, touch en wat groter.

Modulair

Een groot voordeel van de aanpak van Meridian in de referentie-series is dat het geheel modulair is opgebouwd. Het is mogelijk om kaarten toe te voegen om zo bijvoorbeeld meer digitale ingangen toe te voegen. Denk aan USB. Lekker future proof dus.

Dat zien we ook bij deze Ultra DAC. Standaard zit er al ongelooflijk veel in de Ultra Dac. Denk aan AES ingangen, coaxiaal, optisch, netwerk, usb en BNC. Analoog uit gaat via ofwel gebalanceerd ofwel via single ended. Er zijn geen digitale uitgangen voor handen.

Goed

Totaaloplossing voor MQA

Klinkt groots en innemend

Uitbreidbaar

Streamer klinkt écht goed

Minder goed

Tikkie Prijzig

Niet echt mooi op te zien

Setup menu kan beter

 • Hoe de apparatuur er uitziet (mits degelijk gebouwd) is voor mij onbelangrijk. Dat de prijs op dit niveau 3x hoger uitvalt is logisch. Er is heel veel kennis en niet te vergeten gereedschap / meetapparatuur nodig, je staat echt versteld wat dat kost. Mocht ik het ooit kunnen betalen dan wil ik deze graag vergelijken met de concurrentie, maar Jaap heeft goeie oren. En verslaat Meridian MQA niet alleen in prijs (echt ‘n smak geld) maar ook gehoormatig de concurrentie. En dit is tenslotte het belangrijkste.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: