Nieuwe Weiss DAC met onder meer vinylsimulatie

in Nieuws (2.182) |


De Weiss DAC501

De Weiss DAC501 staat op springen en volgens de fabrikant is dit veel meer dan een ‘set and forget’-apparaat zoals normaal gesproken bij DAC’s het geval is.

Feitelijk is een DAC bedoeld om een digitaal audiosignaal zo zuiver mogelijk om te zetten naar een analoge variant. Dat klusje verricht de Weiss DAC501 natuurlijk ook, inclusief DSD-mogelijkheden. Wat de 501 bijzonder maakt is de ingebouwde DSP. Deze is bedoeld voor audioliefhebbers die toch nog wat willen veranderen aan de klankkleur van het audiosignaal. Zo is er bijvoorbeeld een ‘creatieve equalizer’ beschikbaar, maar ook is ‘ont-essen’ mogelijk. Daarmee wordt bedoeld dat u de soms wat erg nadrukkelijk aanwezige S-klanken uit menselijke spraak wat kunt reduceren met dit filter.

Vinylklanken

Het ongetwijfeld meest bijzondere DSP-kunststukje is de Vinyl Emulator. Volgens Weiss realiseert u daarmee het karakteristiek vinylgeluid in uw digitale afspeelketen. Nou vinden we dat wellicht een beetje te ver gaan. Of ook ruis en tikken worden toegevoegd is niet vermeld in de specs. Iets voor iedereen die écht wanhopig terug verlangt naar vervlogen tijden dus. Ook een vermeldenswaardig DSP-trucje is de Out of Head-modus. Hiermee wordt gepoogd het luisteren via een koptelefoon te verbeteren en het geluid als het ware uit uw hoofd te halen. Daarmee moet dan een speaker-effect gecreëerd worden. Natuurlijk zijn al die effecten ook uit te schakelen. Dan houdt u een nette DAC over met gebalanceerde en ongebalanceerde uitgangen, een 32 bit DAC-chip en een koptelefoonversterker. De prijs van deze DAC is nog niet bekend.

  • Geef een reactie

    U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


    Gerelateerde items? Zie ook: