Nieuwe Weiss DAC met onder meer vinylsimulatie

De Weiss DAC501

De Weiss DAC501 staat op springen en volgens de fabrikant is dit veel meer dan een ‘set and forget’-apparaat zoals normaal gesproken bij DAC’s het geval is.

Feitelijk is een DAC bedoeld om een digitaal audiosignaal zo zuiver mogelijk om te zetten naar een analoge variant. Dat klusje verricht de Weiss DAC501 natuurlijk ook, inclusief DSD-mogelijkheden. Wat de 501 bijzonder maakt is de ingebouwde DSP. Deze is bedoeld voor audioliefhebbers die toch nog wat willen veranderen aan de klankkleur van het audiosignaal. Zo is er bijvoorbeeld een ‘creatieve equalizer’ beschikbaar, maar ook is ‘ont-essen’ mogelijk. Daarmee wordt bedoeld dat u de soms wat erg nadrukkelijk aanwezige S-klanken uit menselijke spraak wat kunt reduceren met dit filter.

Vinylklanken

Het ongetwijfeld meest bijzondere DSP-kunststukje is de Vinyl Emulator. Volgens Weiss realiseert u daarmee het karakteristiek vinylgeluid in uw digitale afspeelketen. Nou vinden we dat wellicht een beetje te ver gaan. Of ook ruis en tikken worden toegevoegd is niet vermeld in de specs. Iets voor iedereen die écht wanhopig terug verlangt naar vervlogen tijden dus. Ook een vermeldenswaardig DSP-trucje is de Out of Head-modus. Hiermee wordt gepoogd het luisteren via een koptelefoon te verbeteren en het geluid als het ware uit uw hoofd te halen. Daarmee moet dan een speaker-effect gecreëerd worden. Natuurlijk zijn al die effecten ook uit te schakelen. Dan houdt u een nette DAC over met gebalanceerde en ongebalanceerde uitgangen, een 32 bit DAC-chip en een koptelefoonversterker. De prijs van deze DAC is nog niet bekend.

7 reacties

 1. Leuke links.
  Vooral het apparaat van nubert is voor de prijs een leuke gadget. Staat op mijn wishlist nu.

  Maar heimee hoef ik niet te hebben met mijn platenspeler en wat goed gebruikte lp’s. de tikken en knispers kan ik a la minuut horen als ik een plaat opzet.

 2. Essen uit de luidsprekers is erg irritant.
  Er mankeert het 1 en ander met de match tussen versterkers en luidsprekers.

  Ik heb twee muziek systemen die zonder essen hun werk doen.
  Zonder de treble te hoeven afvlakken naar – 10.

  Voor wie wel de vervelende essen heeft en dat is bij een peperduur audio systeem, dan kan zo’n Weiss wel nuttig zijn vermoed ik.
  De vinyl modus lijkt me zeer aangenaam, gewoon omdat lp’s iets moois hebben in de sound.

Geef een antwoord