web analytics

Brits briefgeld als muzikale pick-up naald

Geld als pick-up naald, gewoon omdat het kan

Engeland heeft een nieuw stukje briefgeld in de vorm van een 5 Pond bankbiljet. En daar blijkt – letterlijk – muziek in te zitten door het als naald en akoestische versterker in te zetten.

We wilden u deze toepassing van papiergeld toch niet onthouden. Hifi is het niet en high-end al helemaal niet. Maar het illustreert wel hoe eenvoudig aloude analoge techniek eigenlijk is. Of onze cd’s, sticks en streams over vijfhonderd jaar nog zijn af te spelen wagen we te betwijfelen. Maar een LP of single zal weinig problemen opleveren. Alles wat u nodig heeft is een Brits 5 Pond-biljet.

Star

Het nieuwe Engelse bankbiljet is niet gemaakt van papier, maar van plastic. Het is daardoor slijtvaster dan zijn papieren equivalenten. Maar ook meer star en daardoor geschikt om het geluid uit de groeven van een plaatje ten gehore te brengen. Het oppervlak van het biljet versterkt het geluid voldoende en een van de hoeken is als naald bruikbaar. U kunt het alhier zelf beluisteren en bekijken. Goed om te weten voor als de derde wereldoorlog losbarst, plaatjes draaien kan dan in ieder geval altijd nog.

Gerelateerde berichten

Gorillaz Plastic Beach

De mannen achter het ‘fictieve bandje’ – vooral Damon Albarn van Blur en Jamie Hewlett – hebben het weer gedaan. Plastic beach is op en top Gorillaz. Hoewel de hit Stylo vrij tekenend is voor het album met zijn aparte retro disco sound, zijn de nummers bijzonder afwisselend en hebben veel nummers een donkere ondertoon. Het lijkt […]

1 reactie

  1. 5 pond blijft een hoop geld voor een replacement stylus voor een Crosley pick-up! Om niemand te beledigen onthou ik me van een vergelijking van de met vervangen te bereiken weergave kwaliteit…

Geef een reactie