Nexum AQUA Lightning of micro USB-DAC

De Nexum portable DAC

Nu Apple definitief de knoop heeft doorgehakt betreffende de koptelefoonuitgang, spelen steeds meer bedrijven zoals bijvoorbeeld Nexum in op de Lightning-connector voor audio.

Van één perspectief uit bekeken is het ontbreken van de hoofdtelefoonaansluiting op de iPhone 7 een voordeel voor muziekliefhebbers. Meer en meer bedrijven zullen namelijk externe DAC’s gaan uitbrengen voorzien van een Lightning-aansluiting. En dat er dan – zoals in het geval van de Nexus AQUA – ook meteen een micro USB-versie uitkomt is natuurlijk mooi meegenomen. De Aqua is een mobiele DAC in compacte behuizing. Hij ontstijgt de afspeelmogelijkheden van de standaard DAC in de iPhone verre. Een resolutie van 24 bit bij 192 kHz is geen enkel probleem voor dit apparaatje.

Lightning of USB

Zoals we al beloofden is de AQUA leverbaar in een Lightning– of micro-USB aansluiting. Kiezen van tevoren is dus noodzakelijk. U kunt waarschijnlijk de micro USB-versie via een verloopstukje naar ‘gewoon’ USB ook in combinatie met een PC gebruiken gokken we. Of via nóg een verloopstukje – de camera connection kit van Apple – alsnog met de iPhone. Voor als u van gecompliceerde zaken houdt. De specs worden even wat vaag bij de volgende zinssnede: ‘Nexum heeft een exclusieve chip ontworpen die circumaurale hoofdtelefoons en oordopjes 60mW versterkt. Of u nu een hoofdtelefoon van €30 gebruikt of duurdere modellen, u ervaart de upgrade in luisterervaring met AQUA’. Waarschijnlijk wordt hiermee een DSP-chip bedoeld, die hopelijk uitschakelbaar is. Voor de rest is het prijskaartje van €79 erg aantrekkelijk.

3 reacties

 1. AQUA is ontworpen als ultra lichtgewicht gadget. Om deze reden is er geen batterij inbegrepen. Gebruikers die op zoek zijn naar een lichtgewicht, compacte versterker/amplifier kunnen voor de Nexum AQUA kiezen. Daarnaast is de AQUA niet alleen een amplifier (MAX97220) maar is het ook uitgerust met een hoogwaardige DAC (WM8533). Het stroomverbruik is slechts 70mA, dit is erg laag.

 2. Nou die zijn er snel bij hoor, ziet er leuk uit.

  Maar zo te zien is het in principe het zelfde qua techniek als b.v. een Audioquest Dragonfly, alleen nu met een connector voor de smartphones.
  Dus er wordt géén “DSP-chip bedoeld” maar gewoon een op-Amp om het volumesignaal vanuit de iPhone op een goede manier te versterken.
  Dit apparaatje loopt op de voeding van de smartphone accu dus dat zou wellicht een min-puntje kunnen worden bij langdurig gebruik.

  Er zullen nu wel meer (bekendere) fabrikanten werken aan een Lightning-connector variant die al een mobiele versterker/DAC/accu hebben maar nog via die `camera connection kit` verloopt.

  1. Zeker niet te vergelijken met een Audioquest Dragonfly. Ik heb de Nexum AQUA pas gekocht omdat ik af wilde de de steeds kapot gaande €35 kostende Apple Lightning naar Camera adapter. Heb er nu al 4 versleten en mijn gewone Lightning kabels zijn nog nooit kapot gegaan. Maar de Nexum AQUA uitgebreid getest en jeetje, wat kan een Bowers & Wilkins P7 slecht klinken met dat stukje bocht. Er is met die Nexum AQUA werkelijk waar niets meer over van de klankstructuur die ik juist zo mooi vind van de P7 en om maar te zwijgen over de PRAT! Lage frequenties vallen midden in een sustain noot gewoon weg! Kortom als iemand toch nog mocht twijfelen, mijn aanrader is kies niet voor een Nexum AQUA. Ik ga morgen maar weer een 5e Apple adapter kopen wat ik dan nog liever doe dan daar naar luisteren.

Geef een antwoord