Zelfbouw: doe eens gek en pak een soldeerbout

Zelfbouw, leuk voor in de wintermaanden

Als u een beetje verstand hebt van elektronica en niet bang bent voor de soldeerbout en wat ander gereedschap kan met zelfbouw veel geld bespaard worden.

Tot aan zo ongeveer halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw was het zelf bouwen van elektronische apparatuur erg populair. Het zelf in elkaar solderen van een radio, versterker of desnoods een complete computer: de ware hobbyist draaide zijn of haar hand er niet voor om. Door de miniaturisering van elektronische componenten én door de gestaag dalende prijs van massa-elektronica in combinatie met een stijgende kwaliteit werd zelfbouw al snel een heel stuk minder populair. Inmiddels lijkt er een soort van revival te ontstaan, alleen heet de (elektronica)hobbyist tegenwoordig een Maker. Het simpelweg in elkaar solderen van een FM-radiootje is slechts een aardige vingeroefening, echt geld besparen is ook mogelijk. Met name op het vlak van high-end audio – inclusief speakers – is beslist winst te behalen.

Van nul af aan

U kunt gaan zoeken op audio-fora naar schema’s en helemaal van nul af aan iets opbouwen. Het betekent dat u zelf een eigen printplaat ontwerpt en maakt, of er eentje kant-en-klaar bestelt. Dan de onderdelen erbij zoeken, solderen, een passende behuizing kopen of maken enzovoorts. Als u écht handig bent is dat het goedkoopst, maar tegelijkertijd ook het meest complex. Als er iets niet of niet goed werkt moet u ook over een scala aan meetapparatuur beschikken om fouten op te lossen of dingen af te regelen. Handiger is het om van een bouwpakket gebruik te maken. Iets duurder, maar u weet dan wel zeker dat alles bij elkaar hoort én er is support op de achtergrond in geval van problemen.

Kit

Een bekende leverancier van high-end kits is het Canadese ANK Audio. Zonder meer de moeite waard om eens verlekkerd rond te surfen op de site. Mocht u iets willen bestellen, vraag dan wel vooraf goed na wat extra kosten (verzending, import enzovoorts) zijn én of er een correcte voeding meegeleverd wordt. Ofwel een 230 V-exemplaar en geen Amerikaanse 115 V-versie. Hoewel ANK ook speakerkits levert kunt u daarvoor sinds jaar en dag ook een heel stuk dichter bij huis terecht. Visaton is een oude bekende op het vlak van luidsprekers en zij leveren naast losse speakers ook complete kits. Misschien zomaar eens een leuk idee voor de donkere wintermaanden!

Gerelateerde berichten

Marantz PM6005

Marantz introduceert PM6005 en CD6005

Marantz brengt al sinds jaar en dag de ware emoties van musici over door hun muziek zo getrouw mogelijk weer te geven, net zoals ze deze oorspronkelijk hebben gespeeld. Om die traditie voort te zetten werkt Marantz continu aan zijn stereocollectie. Nu is het tijd voor de nieuwe geïntegreerde versterker met digitale ingangen PM6005 en […]

Denon DBT-3313-UD

Denon lanceert DBT-3313UD blu-ray speler

NIEUWS – Wederom nieuws van Denon! Deze keer een nieuwe hoge middensegment blu-ray speler: de DBT-3313UD. (Begrijpt u de typenummers nog?). Een blu-ray speler met talloze features. Onder meer ondersteuning voor alle formaten: sacd, dvd, blu-ray en cd. En natuurlijk Denonlink… en 3D, dubbele hdmi-outputs… etc. De prijs: 1099 euro.

5 reacties

  1. Ter info: ANK is het formalige Audio Note Kits. Omdat er soms verwarring op de 2e hands markt ontstond omdat zowel de kits als de fabrieks producten de naam Audio Note dragen is de naam veranderd naar ANK Audiokits. De Audio Note Kits blinken uit in prijskwaliteit verhouding. Ik (Simply Audio) bouw deze kits al jaren. Neemt niet weg dat je wel goed moet kunnen solderen, want het blijven producten met hoge spanningen en een slecht gebouwde kit klinkt echt heel anders dan een goed gebouwde kit. Maar het zijn absolute aanraders.

  2. Er wordt nog steeds op grote schaal zelfbouw gedaan!Ik kan je speakerland en speakerenco van harte aanbevelen. Ze bieden topkwaliteit met goed ontworpen luidsprekersystemen (bv Scan Speak) die qua prijs kwaliteit niveau ver boven commerciele producten ligt! Fantastische luisterruimtes. Aanraders! Bouwen zelf is prima te doen overigens en vraag weinig (bouw) technische kennis en vaardigheden!

  3. Manman, waar is de tijd, ooit nog Vifa Vivace gebouwd en lang mee gespeeld, en nog langer geleden kits van kef en Whaferdale, prachtige grote speakers, geen bas-reflex poort in die tijd maar gewoon prachtige grote woofers van 25cm en meer. Wat een prachtige tijd.

Geef een reactie