NanoPi Neo, bouw een mediaspeler voor bijna niks

Met de NanoPi Neo als basis bouwt u zelf een mediaspeler

Als u niet bang bent voor een soldeerbout en beschikt over wat computertechnische vaardigheden dan is de NanoPi Neo een aardige basis voor een mediaspeler.

Het minuscule bordje oogt onschuldig maar blijkt uiteindelijk best capabel. Het hart wordt gevormd door een quad-core processor en verder is voorzien in – naar keuze – maximaal 512 MB RAM. Er is zelfs nog plek gevonden op het 4 x 4 cm bordje voor een 10/100 Mbps ethernetconnector, een micro-SD kaartlezer en een mini-usb-aansluiting. Als besturingssysteem staat UbuntuCore klaar op de site van de makers. De soldeerbout is noodzakelijk als u de uitgangen van de DAC van RCA-aansluitingen wilt voorzien, of gebruik wilt maken van de eveneens geïmplementeerde S/PDIF-aansluiting.

Roon

Het nadeel van een minimalistisch bord als dit is dat alles via de opdrachtprompt (‘command prompt’) verloopt. U moet dus wel verstand hebben van een tekstgebaseerde Linux-omgeving om het geheel aan de slag te krijgen. Maar in potentie hebt u met de NanoPi – waarop bijvoorbeeld ook Roon geïnstalleerd kan worden – een complete mediaspeler in handen. Ook een extra USB-aansluiting is – wederom via de soldeerbout – te realiseren. Daarop kunt u dan weer een externe DAC aansluiten, bijvoorbeeld. Ja, het is hobbyen maar uit dit artikel blijkt dat het uiteindelijk best de moeite waard is. Vooral als u bedenkt dat dit bordje slechts $7,99 kost…

https://www.alpha-audio.nl/2016/08/nanopi-neo-bouw-mediaspeler-bijna-niks/

10 reacties

 1. Nu inmiddels ook nog een andere opzet gemaakt met de Armbian software, en dan de Ubuntu Xenial 16.04.
  Die gaat wat makkelijker, ook na een klacht van de Debian versie die het Sd card te traag vond.
  Nu dan draaien met de Roon bridge en Squeezelite en de LMS server met een aanvulling met NFS software die het mogelijk maakt de Nas te koppelen als een directory, speelt als een malle op een printje van € 7,50. De opzet met de Nano M3 is wat minder gelukkig, kan het niet echt aanraden nu blijkt dat de audiouitgangen nog niet echt te benaderen zijn en de ondersteuneing voor die chip minder goed loopt, en erg warm wordt.

 2. Heb ze binnen en het draait nu op een proef abo.
  Dat gaat erg leuk, maar de opzet om het alleen als speler en niet als server is in te zetten is dan jammer.
  De M3 is een vlotte jongen, maar er is geen software om hem als “Core” in te zetten, dan moet je weer aan de Apple of x86 systemen.
  Draait wel mooi met de DSD, de R2-R Dac geeft dan 352.8 kHz aan. Maar Vortexbox heeft dan wel mijn voorkeur, dit alles mee te hebben geprobeerd, doet hetzelfde, maar met een ander prijskaartje en iets andere interface.

 3. Het zou prachtig zijn als Guido een diy printje ontwerpt die de jitter van de Cortex-a7 processor van de Chromecast audio weet verbeteren. Het is maar een idee ????.

 4. Ik heb de Neo en de M3 maar eens besteld, gewoon eens zien wat het wordt, ik heb nog wel iets om een schone voeding te bouwen.
  Ben al meer bezig geweest met dit soort dingetjes.

  1. Klopt. Is heel vaak met die mediaspelers. Ook de Chromecast jittert behoorlijk. Maar ja: wat wil je voor dat geld… :-). Neemt niet weg dat ik mijn Chromecast veel gebruik. Handig om Youtube te spelen op de tv…

Geef een reactie