NAD BluOS systemen ondersteunen MQA

Diverse NAD BluOS systemen zijn via een firmware-update te voorzien van MQA-support

Via een firmware-update zijn NAD BluOS systemen eenvoudig van MQA-afspeelmogelijkheden te voorzien. Daarmee verzekert u zich van studiokwaliteit in de huiskamer.

Geselecteerde BluOS-systemen van NAD krijgen via een firmware-update naar versie 2.2.5 ondersteuning voor MQA. In eerste instantie worden de NAD M50 (BluOS), de M12 (voorzien van de DD BluOS MDC-module), M32 (BluOS-ready, licentiesleutel vereist) en de C 390DD (voorzien van de DD BluOS MDC-module) ondersteund.

Veelzijdig

MQA wordt door steeds meer streamdiensten aangeboden, denk aan Tidal, HighResAudio en 7Digital. Zodra een MQA-stream afgespeeld wordt toont de app het MQA-logo als extra bevestiging. Meer informatie over MQA vindt u onder meer op onze eigen site.

14 reacties

 1. Heel goede vraag. Ik heb namelijk destijds al een keer een vergelijkbare vraag gesteld over DSD. Het antwoord daarop luidde toen:

  “DSD files worden getranscodeerd naar PCM omdat de DDFA’s alleen maar PCM kunnen verwerken. Uiteraard gebeurd dat in bitperfect resolutie zodat er geen verlies zal ontstaan in geluidskwaliteit. De M12 en alle andere versterkers zullen dus niet native DSD signalen kunnen verwerken, dat is voorbehouden aan de spelers… (M50 etc).”

  Dat zou kunnen betekenen dat voor MQA iets vergelijkbaars gedaan zou worden? Ik vraag me namelijk af in hoeverre we nog iets terug gaan horen van de beoogde kwaliteitsverbetering …

     1. Tidal heeft MQA inmiddels vrijgegeven en ik moet met plezier constateren dat zowel mijn M12 als M50 daar volledig gebruik van maken. Klinkt top en draait probleemloos 🙂

      1. Ten overvloede, de indicator op de M12 en M50 schakelt naar 96khz als teken dat er een hi-res stream wordt afgespeeld via Tidal 🙂

   1. BS: We’ve had some detractors, but frankly where we sit, we’ve been actually rather pleased how few. We’ve come in with an inconvenient truth – digital audio hasn’t been done right – so we thought the community might attack us. And one person put up a long blog about MQA that was just inaccurate, but blocked all our replies. As we say in England, “That’s not cricket!”

    On the hardware side though, we were astonished at how many people said, “Well, we knew there was a problem. It’s great that somebody has fixed it. Let’s get on with it!” Chip companies and hardware makers are really overwhelmingly interested in implementing MQA: more than we can cope with, in fact.

 2. Een open vraag aan NAD:
  MQA werkt op basis van 2 principes, het corrigeren van “fouten” in de AD conversie in de studio en omgekeerd het corrigeren van fase en filter onregelmatigheden in de DAC die thuis staat. Een speler als de M50 heeft alleen digitale uitgangen en speelt MQA af. Maar “ziet” de Dac achter een M50 ook nog steeds een MQA gecodeerd signaal, zodat een Dac met MQA decodering ingebouwd ook daadwerkelijk zal werken?

  1. Neen, bij Digital out weet de MQA decoder niet welke DAC er actief is en kan daar dus ook -vooralsnog- niet op inspelen, het voordeel van de AD conversie en van high res staat natuurlijk wel, dat laatste heeft ook de nodige plussen in relatie tot timing errors

   1. De implementatie van MQA aan de DAC kant is bij mijn weten een hardware implementatie.
    Dit gedeelte van MQA claimt fouten in de filtering van de DAC te kunnen compenseren.
    Naar ik vermoed houd dit in dat alle signalen die binnenkomen een stukje DSP ondergaan, ongeacht de source.

Geef een antwoord