NAD BluOS systemen ondersteunen MQA

in Nieuws (2.920) |


Diverse NAD BluOS systemen zijn via een firmware-update te voorzien van MQA-support

Via een firmware-update zijn NAD BluOS systemen eenvoudig van MQA-afspeelmogelijkheden te voorzien. Daarmee verzekert u zich van studiokwaliteit in de huiskamer.

Geselecteerde BluOS-systemen van NAD krijgen via een firmware-update naar versie 2.2.5 ondersteuning voor MQA. In eerste instantie worden de NAD M50 (BluOS), de M12 (voorzien van de DD BluOS MDC-module), M32 (BluOS-ready, licentiesleutel vereist) en de C 390DD (voorzien van de DD BluOS MDC-module) ondersteund.

Veelzijdig

MQA wordt door steeds meer streamdiensten aangeboden, denk aan Tidal, HighResAudio en 7Digital. Zodra een MQA-stream afgespeeld wordt toont de app het MQA-logo als extra bevestiging. Meer informatie over MQA vindt u onder meer op onze eigen site.

 • Heel goede vraag. Ik heb namelijk destijds al een keer een vergelijkbare vraag gesteld over DSD. Het antwoord daarop luidde toen:

  “DSD files worden getranscodeerd naar PCM omdat de DDFA’s alleen maar PCM kunnen verwerken. Uiteraard gebeurd dat in bitperfect resolutie zodat er geen verlies zal ontstaan in geluidskwaliteit. De M12 en alle andere versterkers zullen dus niet native DSD signalen kunnen verwerken, dat is voorbehouden aan de spelers… (M50 etc).”

  Dat zou kunnen betekenen dat voor MQA iets vergelijkbaars gedaan zou worden? Ik vraag me namelijk af in hoeverre we nog iets terug gaan horen van de beoogde kwaliteitsverbetering …

 • Een open vraag aan NAD:
  MQA werkt op basis van 2 principes, het corrigeren van “fouten” in de AD conversie in de studio en omgekeerd het corrigeren van fase en filter onregelmatigheden in de DAC die thuis staat. Een speler als de M50 heeft alleen digitale uitgangen en speelt MQA af. Maar “ziet” de Dac achter een M50 ook nog steeds een MQA gecodeerd signaal, zodat een Dac met MQA decodering ingebouwd ook daadwerkelijk zal werken?

  • Neen, bij Digital out weet de MQA decoder niet welke DAC er actief is en kan daar dus ook -vooralsnog- niet op inspelen, het voordeel van de AD conversie en van high res staat natuurlijk wel, dat laatste heeft ook de nodige plussen in relatie tot timing errors

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: