Headphone Heaven – Deel 2: • Moon Neo 430HA D3

in Hi-Fi (972) | Personal Audio (289) | Reviews (750) | Hifi recensies (344) | D/A Converters (100) | Personal Audio Reviews (112) | Hoofdtelefoonversterkers (22) |


Moon 430 HA dac amp

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
3.600

 • Moon Neo 430 HA D3
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-01-25
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 95%
 • Inzetbaarheid
  Schrijver: 95%
 • Klank
  Schrijver: 95%
 • Prijs
  Schrijver: 90%

Conclusie:

Als we de muziektracks beluisteren op de Moon 430HA D3 en op de Pass Labs HPA-1 horen we een detaillering en ruimtelijk perspectief dat we nog niet eerder hebben ervaren met dynamische of magnetostatische hoofdtelefoons. Op de Sennheiser 800-serie staat de ruimtelijkheid voorop en bij de Oppo PM-1 de dynamiek. Het is een kwestie van smaak en doel van het luisteren of we de voorkeur geven aan de Canadese Moon of de Californische Pass.
Iemand uit het volstrekt onwetenschappelijk samengestelde Alpha-Audio luisterpanel die veel aan mastering en editing doet in de studio, vindt de Sennheisers op de Moon fijner omdat deze zo nauwkeurig weergeven en de Moon naar zijn gevoel geen of nauwelijks kleuring toevoegt. Andere luisteraars vinden juist de muzikale kleuring van de Pass HPA-1 onweerstaanbaar. Wij zouden het liefst beide toestellen aan onze collectie willen toevoegen. De Pass Labs als no nonsense referentie hoofdtelefoonversterker en de Moon 430 HA D3 als super veelzijdige schakelunit tussen analoge en digitale bronnen, waar we meerdere ‘cans’ op kunnen aansluiten en met zoveel mogelijk vrienden kunnen genieten van muziek op zeldzaam hoog niveau.
Net zoals de Pass zorgt de Moon 430HA D3 ervoor dat elke hoofdtelefoon beter gaat klinken. De Moon doet dat met iets meer drive en punch dan de Pass. It is a matter of taste, isn’t it. Heeft u nog geen DA-converter, kies dan de optionele DAC die ingebouwd kan worden in de 430. U zult voor de meerprijs niet snel een betere DAC vinden.

Op de High End-beurs in München waren dit jaar behalve draaitafels ook de hoofdtelefoons ruim vertegenwoordigd. Bijna elk merk had wel een hoofdtelefoonlijn geëxposeerd. Maar ook Personal audio is nog behoorlijk ‘trending’. En met het groeiende aanbod aan goede kwaliteit hoofdtelefoons wordt de vraag steeds relevanter of het meerwaarde oplevert om een speciale hoofdtelefoonversterker aan uw audioketen toe te voegen. Is dit alleen voor de high end en high priced exemplaren de moeite waard, of klinken al uw bestaande hoofdtelefoons er beduidend beter door? Waar ligt het omslagpunt voor aanschaf van een aparte headphone amp en waar is het belangrijk om op te letten? We testen de Moon Neo 430HA. 

Test Pass Labs HPA-1

We gaan deze uitermate vervelende onderzoeksvraag op z’n Alpha’s aan en hebben een verzameling versterkers en hoofdtelefoons voor u beluisterd, gemeten en beoordeeld. We hopen dat u met deze serie over High End Hoofd-telefonie wat meer zult thuisraken in een wereld waar 3,5 Watt uitgangsvermogen als uitermate fors wordt gezien, waar micro-electronica en finetuning nog kritischer wordt naarmate de kwaliteit van de weergevers toeneemt en waar uw huisgenoten zich soms zullen afvragen of u met een fors bemeten verticale hoofdband op nog wel bent aangesloten op de aardse wereld buiten de hoofdtelefoonplug, de kabel en uw ‘earspeaker’.

We hebben de afgelopen weken interessant menselijk gedrag waargenomen wanneer er een goede match was tussen hoofdtelefoon, versterker en muziekkeuze. Do try this at home, maar wees gewaarschuwd voor de effecten!

Goed

Ook volledig inzetbaar als voorversterker

Hoge funfactor en high end

Meerdere hoofdtelefoons tegelijk aan te sluiten

Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding optionele DAC

Minder goed

Geen balanced outputs

Stroomverbruik in standby-stand

Geef een reactie

U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


Gerelateerde items? Zie ook: