Review Denon DCD-2500NE en PMA-2500NE

in Hi-Fi (693) | Reviews (266) | CD-spelers (18) | Versterkers (89) | Geïntegreerd (31) | Recensies (580) |


Denon PMA 2500NE

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
4498 als set

 • Denon DCD 2500NE - PMA 2500NE
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-01-18
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 90%
 • Inzetbaarheid
  Schrijver: 80%
 • Sound
  Schrijver: 90%
 • Prijs
  Schrijver: 90%

Conclusie:

Deze Denon kan ons wel bekoren. Met name de versterker is een degelijk apparaat wat breed inzetbaar is. Het laag is heerlijk vol en krachtig, zonder controle te verliezen. Het midden is duidelijk en mooi detailrijk. Vocalen zijn daardoor goed te volgen. Het hoog mag wat softer er verfijnder.

De DCD 2500NE is een apparaat voor puristen. Het functioneert uitstekend, maar we missen een digitale ingang. Dat zou het apparaat een stuk breder inzetbaar maken: gemiste kans naar onze mening.

Denon heeft een naam hoog te houden als het gaat om degelijke, krachtige geïntegreerde versterkers. Net als cd-spelers trouwens. Onlangs hebben we een interview gehouden met Oliver Kriete: de product manager van Denon. Daar hebben we al kennis gemaakt met de nieuwe 2500-serie. Inmiddels zijn we behoorlijk vertrouwd geraakt met het systeem! 

We krijgen van D&M zowel de PMA 2500NE als de DCD 2500NE ter review. Twee apparaten uit de top-serie van Denon. We willen bij voorbaat al een vooroordeel wegnemen: dit is geen Marantz PM14 met een ander jasje en merkje. Ja: Denon en Marantz vallen in dezelfde groep. En ja: ze delen technologie. Maar nee: dit is geen Marantz met een ander labetje.

Goed

Gecontroleerde sound

Mooi middengebied

PMA is breed inzetbaar

Minder goed

DCD geen digitale ingangen

Hoog mag verfijnder

 • Jaap het ljkt ‘n grapje. Maar de triangel, bekkens, harp etc. echt identiek. Maar het gesproken woord is via de luidsprekers van de TV duidelijker dan via ESL’s. Of (denk ik) hebben ze dit via de equalizer aangepast. Want ook serieus nemen, ik was toen 901 van Bose net op de markt was diep onder de indruk van de weergave en aangeschaft. Tot dat me opviel dat Maria Callas echt een stem had als een visverkoopster op de markt. Maar dan via de ESL toen begreep ik waarom men houdt van opera, Callas en vele andere sopranen hebben een pracht stem. Mijn advies als je het (ik heb ze 2e hands) kunt betalen en de woonkamer is groot genoeg, een ESL geeft net zoveel (fase gedraaid) geluid af aan de achterkant, door de fase omkering heb je geen last van interferenties GA EENS LUISTEREN HOE EEN ESL KLINKT MET JOUW LIEVELINGS CD. De hedendaagse versterkers geven het hoog niet te overdreven weer. De techniek is enorm verbeterd, vroeger schreven ze 20-20KHz +/- 2dB nu 0,001% (3dB is x of / 2) en als je de laagste noot van een kerkorgel wilt horen en voelen 16Hertz een (heel veel geld) sub woofer. Indien je met iets minder tevreden bent dan is de goedkoopste de Quad 2912. Als je alleenvan hip hop of rap houdt bovenstaande vergeten.

  • Dag Ferdy,

   Ik ken de ESL. En ik ben groot van van elektrostaten. Heb zelf ook Magenpans gehad (ja: dat is een magnetostaat… maar het idee… :-)). De complete afwezigheid van kast en de bijkomende vrijheid is heerlijk. Maar het heeft geen laagdruk. Een Logan wel, maar daar – bij de eerdere modellen – was de woofer te traag met alle problemen van dien.

   Ik houd van alle muziek. En dus moet een speaker alles kunnen weergeven. En dat lukt lang niet altijd.

   • Goedenavond Jaap met de aangehaalde punten ben ik het helemaal eens. Maar de oppervlakte bepaald de laagweergave en de 2912 zijn verre van een pronkstuk, is mooi afgewerkt maar ik hang liever een Rembrandt op, het model is niet alleen lelijk maar ook vreselijk groot. Hierdoor is het laag ruim voldoende. Ze gaan niet over de pijngrens, maar zelfs mijn 57 gaan hardt genoeg ook heavy metal of Deep Purple komt goed uit de verf. Ik moet toegeven dat ik de 2912 niet heb gehoord maar weet zeker dat de subwoofer niet gemist wordt. Denk dat New Transtec wel te porren is voor een review van de 2912.

 • Het allerbelangrijjste (vind ik) wordt niet genoemd. Het AL32 processing system. Deze veranderd kwa klank de CD in een LP met MC element. Trouwens dat doet de goedkopere versie
  http://www.denon-hifi.nl/nl/product/hifi/amplifier/dra100 ook. Wil niet eigenwijs overkomen. Maar de scherpte in het hoog (mits goeie apparatuur en opname) komt niet door deze versterker. Ik wordt nu uitgelachen door velen die de vele (vaak zeer leerzame) berichten lezen. Ik heb QUAD ESL 57 en die geven het midden en hoog echt goed weer. Zelfs de Marantz M-CR611 klinkt niet scherp. Maar kun je natuurlijk niet vergelijken met PMA2500NE want dan vergelijk je een roestbak in bijvoorbeeld een matallic gespoten Lexus. Echt deze versterker kost peanuts in vergelijking met zijn prestaties. Die hier http://www.denon-hifi.nl/nl/product/hifi/amplifier/pma2500ne beschreven worden. Een minpunt is er volgens mij wel het vermogen voor lage frequenties misschien te laag. Voor de 2912 http://www.hi-fiworld.co.uk/index.php/component/content/article/517.html Of kan de 2500 dit wel aan?

 • Hoi Jaap,

  Ik heb ook wel eens in de duurdere Denon`s gekeken, maar ik ben nooit een ringkern trafo tegen gekomen. Gebruiken ze dit nu wel in de 2500NE?

  Kan jij uitleggen hoe een dempingsfactor precies berkend wordt?

  Thanks!

  • Dag Bas,

   Je hebt gelijk. Het zijn (hoogwaardige) E-kern transformatoren. Ik pas het aan!

   De dempingfactor van een versterker ken je berekenen door de (gemiddelde) weerstand van de luidspreker te delen door de inwendige weerstand van de versterker (die kan verschillen per frequentie). De uitkomst daarvan is de dempingfactor.

   Voorbeeld: een 4-ohms luidspreker en een versterker met een inwendige weerstand van 0,01 Ohm = 4 / 0,01 = 400.

 • Interessant Review aangaande beide Denons.

  Het hoog mag verfijnder:

  Is deze conclusie uitsluitend van toepassing
  op de Denon versterker PMA 2500NE.
  Of ook op de Denon SACD DCD 2500NE.

  Ik ben benieuwd naar het antwoord.
  Bij voorbaat bedankt.

    • Hier http://esl.hifi.nl/esl_principe.htm wordt de werking van de electrostaat duidelijk uitgelegd. En merkte dat mijn geheugen slecht is. Hoe hoger de frequentie des te lager de impodantie. Sta paf dat de Marantz MCR611 (die je absoluut niet met deze Denon mag en kunt vergelijken) de ESL 57 kan aansturen. Ik raad Alpa-Audio deze versterker nog een keer te testen met de 2912 van Quad.

     • Dag Ferdy,

      Een versterker reageert altijd anders op speakers. Daarom geven we altijd het advies te gaan luisteren. Dat de Denon wel mild klinkt op de ESL, kan met van alles te maken hebben. Lage impedantie richting het hoog kan ook voor die mildheid zorgen, omdat de versterker dan wellicht wat minder energie erin krijgt in verhouding tot het midden en laag…

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.