De geschiedenis van high-end audio

Met de geschiedenis van high-end audio zijn letterlijk boeken te vullen

De geschiedenis van high-end audio is een verdraaid interessant onderwerp. We snorden een alleraardigst informatief artikel op rondom dit onderwerp, verplicht leesvoer bijna.

Oorlogen vormen altijd een bron van technische inspiratie, volgens het welbekende adagium van de ons recentelijk ontvallen Johan Cruijff: ‘elk nadeel heb z’n voordeel’. Ook de geluidskwaliteit van audio-apparatuur verbeterde na de Tweede Wereldoorlog aanzienlijk, de Koreaanse oorlog zorgde voor een verdere boost. Veel soldaten uit laatstgenoemde conflict volgden tijdens hun dienstjaren cursussen elektronica. Deze kennis gebruikten ze na thuiskomst voor het zelf bouwen van audio-apparatuur en ook ontstonden langzaam aan de eerste grote namen op het vlak van échte hifi.

Boek

Ook de intrede van de transistor was een mijlpaal voor hifi, prijzen daalden door de invoering van de kleine driebenige component waardoor het betere geluid voor een veel groter deel van de consumenten beschikbaar kwam. Tegenwoordig koop je voor een paar honderd Euro een hifi-set die fantastisch klinkt, maar voor echt high-end moet je toch nog altijd wat meer neertellen. En waar tegenwoordig relatief kleine sprongen voorwaarts gemaakt worden in de geluidskwaliteit, was dat in de jaren veertig, vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw heel anders. En dan hebben we het nog maar helemaal niet over de doorbraak van digitale audio met de introductie van de cd begin jaren tachtig. We vonden alhier een leuk artikel rondom de geschiedenis van high-end audio; verder is er voor de liefhebbers ook iets moois in (tweedelige) boekvorm te koop onder de titel Illustrated History of High-End Audio.

Geef een antwoord