Electrocompaniet presenteert ECI 6DX all-in-one

De Electrocompaniet ECI 6DX geïntegreerde versterker (all-in-one)

Electrocompaniet is een – zoals de Scandinavisch klinkende naam wellicht al doet vermoeden – Noors high-end bedrijf. Het presenteert de gloednieuwe ECI 6DX all-in-one.

Of u de ECI 6DX van Electrocompaniet een geïntegreerde versterker of een all-in-one wilt noemen laten we aan u over. Feit is dat het oogstrelende apparaat naast de versterker ook een streamer en DAC bevat. Eigenlijk hebt u tegenwoordig niet meer nodig dan dat om naar muziek in uitstekende kwaliteit te luisteren. Stream lokaal via DLNA vanaf uw NAS of maak gebruik van webdiensten als Tidal, Qobuz en Spotify. Bezitters van Apple-apparatuur kunnen via Airplay muziek draadloos van hun apparaat naar de ECI 6DX streamen.

DSD en meer

Als bijna vanzelfsprekend is de DAC een DSD-capabel exemplaar, maar ook behoort koppelen met een pc of notebook via USB tot de mogelijkheden; de maximale kwaliteit is dan een nette 24 bit/ 192 kHz. Bijzonder en bijzonder prettig is de aanwezigheid van een Gigabit ethernetaansluiting, daarmee hoeft u niet bang te zijn voor hakkelende streams. USB is ook bruikbaar om externe opslag in de vorm van bijvoorbeeld een geheugenstick in te prikken. De all-in-one speelt WAV, MP3, AAC+, Vorbis, AC3, DTS, ALAC, FLAC, APE en WMA-bestanden af tot – eveneens – een kwaliteit van 24 bit / 192 kHz. Het vermogen van de eindversterker bedraagt 2 x 125 Watt in 8 Ohm (2 x 200 Watt in 4 Ohm of 2 x 370 Watt in 2 Ohm). De ECI 6DX beschikt over een soortgelijke streamer als ook aanwezig in de ECM 2 en de nieuwe EC Living productlijn, wat betekent dat u de al bestaande apps kunt gebruiken voor bediening vanaf uw smartphone of tablet.

5 reacties

  1. Helemaal eens dat je beter overcapaciteit kan hebben als niet. Fact is, een dsd bestand streamt met ongeveer 80 Mib per minuut. Met een gewone netwerk aansluiting (100Mib per seconde) heb je dus een overcaciteit van ruim 60 keer incl wat verliezen hier en daar.

    1. Precies. De grootste stream die ik ken, is DSD 22,58 MHz. Dat is 22,58 Mbps. En zelfs dat past prima op een 100 Mbit interface. Met package overhead zal dat rond de 23,5 Mbit zijn, gok ik zo…

  2. Zeker als er meerdere bestanden tegelijk gebufferd worden is 1 GB zeker geen overbodige luxe. Om het over het kopiëren van content natuurlijk nog maar helemaal niet te hebben. Ook leert de ervaring dat een 100Mbit netwerkaansluiting wel degelijk regelmatig problemen oplevert bij het streamen van breedbandige audio (en andere multimedia-content). Omdat het tegenwoordig niks extra’s meer kost om in 1 Gigabit-ethernet te voorzien is het alleen maar een mooi meegenomen extraatje.

    1. Dat is niet waar, Ronald… sorry. Ik grijp even in. Een 24 bit / 192 kHz stream in stereo neemt ongeveer 10 Mbit in bij 0,0 compressie. Reken maar uit: 24 bits x 192000 x 2 = 9,2 Mbit/s. Dat is ongeveer 1,1 Megabyte per seconde. Kortom: als je tien streams tegelijk speelt op maximale resolutie, dan zit je lijn in één richting vol (kabel is full duplex).

      Dus tenzij je alleen maar dikke DSD-streams tegelijk gaat spelen (DSD 11,2 is dus 11,2, Mbit/s, etc…), is 100 Mbit genoeg naar een streamer. Gigabit is niet nodig, maar wel lekker. En ik vraag me af hoeveel 100 Mbit-interfaces er nog zijn. Dat zal meer het punt zijn.

  3. Zelfs voor de meest heftige DSD bestanden heb je geen gigabit aansluiting nodig om “hakkelen”te voorkomen. Dit is pure marketing (na) praat om mensen angst aan te jagen voor niets – Apha Audio als streaming specialisten onwaardig

Geef een antwoord