Apple stopt mogelijk met iTunes downloads

Het downloaden van tracks en albums via Apple iTunes loopt mogelijk op z'n eind

Slecht nieuws voor de (mobiele) muziekverzamelaars: de kans lijkt groot dat Apple al op vrij korte termijn gaat stoppen met iTunes downloads ten faveure van streaming.

Apple staat erom bekend nogal eens agressief oude producten – succesvol of niet – de nek om te draaien om nieuwe ideeën een kans te geven. Deze keer lijkt het – volgens de geruchten – de beurt aan downloads via iTunes. De aankopen van tracks en albums lopen terug terwijl ‘de consument’ vooral geïnteresseerd is in het toverwoord streaming. Vandaar dat Apple mogelijk al binnen twee jaar gefaseerd afscheid neemt van muziekdownloads.

Fijn?

Toegegeven: streaming only is de natte droom van platen- en filmmaatschappijen. Vergezeld van stevige copyrightbeveiliging blijft een klant doorbetalen. Of hij een track nu één keer of honderd keer verdeeld over tien jaar wil beluisteren. Om te luisteren moet immers een abonnement betaald zijn.Dat is een meer lucratieve business dan de eenmalige verkoop van een track, de prijzen van nummers en albums staan toch al zwaar onder druk dankzij aanbieders als Apple die de prijs bepalen. Het noest verzamelen en samenstellen van een eigen muziekcollectie lijkt dan ook langzaam aan iets uit het verleden te worden. De toekomst bestaat uit volledig online levende catalogi van online aanbieders en er staat niets meer op lokale opslagmedia. Probleem daarbij is wel dat mobiel gebruik daarbij – zeker in landen waar mobiel internet aan de prijs is – een dure aangelegenheid wordt. U moet dan immers én een stream-abonnement én een forse databundel aanschaffen. De vraag is natuurlijk wat de echte muziekliefhebber prefereert: een catalogus die altijd beschikbaar is in de cloud, of toch die eigen lokale muziekverzameling in audiofiel formaat op de lokale harddisk, stick of NAS. Voordeel van streamen is onder meer dat u niet bang hoeft te zijn uw muziekcollectie kwijt te raken door een harddiskcrash, terwijl ook steeds meer hifi-apparatuur prima overweg kan met streamingdiensten. Er breken zonder meer interessante tijden aan, waarbij wel de valkuil bestaat dat aanbieders (platenmaatschappijen bijvoorbeeld) de touwtjes weer erg stevig in handen krijgen.

8 reacties

  1. Ondanks het feit dat als je in dit huis Apple roept de hele boel instort begin ik me toch te ergeren aan de hebberigheid van deze club. Ik kom nog wel ‘ns in de VS en Colombia en heb daar aparte iPhones voor. Ga dan maar ‘ns iets kopen in de lokale iTunes winkel om het vervolgens op een ander ding te draaien. Dat kan, als je maar DRIE MAANDEN wacht. Nou, daar ben je gauw klaar mee. Voor mij zijn het een stel boeven, maar wel met mooie spullen, dat dan weer wel…

   1. Helaas ja… maar ik blijf het een bizar beleid vinden wat ze er op na houden. Reden voor mij om er ver vandaan te blijven. Als is het ook maar omdat ik als computernerd de prijzen van hun zogenaamde pro-lijn absoluut niet begrijp.

 1. Qobuz bied dé oplossing: hybride!
  In het Subliem abbonnement is het mogelijk flac en hi res zowel via nas alsook mobiel en offline hoogwaardig van muziek te genieten.

 2. Ik ben een iTunesklant en weiger me te abonneren op muziekstreamingsites, ik wil kwaliteit vanaf mijn NAS.. Netflix em Pathé zijn ok, video ligt me niet na aan het hart. Ik weiger me ook te abonneren op MS Office en Acrobat Pro. Daar is al flink voor betaald.

  1. Ik kan me daar helemaal in vinden Andre. Wat ik mooi vind wil ik hebbuh… Voorheen struinde ik torrents af om nieuwe muziek te ontdekken, maar dat begint nu echt moeilijker te worden. Na twee nieuwe creditcards en een waarschuwing van Visa heb ik toch maar besloten me te abonneren op Tidal Hifi. Ik heb nog nooit iets niet kunnen vinden. Je kan 44.1/16 beluisteren en vervolgens daar of elders nog “higher res” kopen. Just sayin’…

Geef een antwoord