Review Yamaha YSP 5600 Digital Sound Projector

in Home Cinema (63) | Reviews (723) | AV Reviews (36) | Soundbar (17) |


Klank

Het voorgaande klink misschien wat ingewikkeld, maar geloof ons: het werkt. En hoe!
Zelfs in de grote Alpha luisterruimte is de combinatie in staat om de enorme ruimte met geluid te vullen. Wanneer we de set in een kleine testruimte beluisteren wordt de kanaalscheiding duidelijker en de beleving nog intenser. De sub kan, ongeacht de grootte van de ruimte, genoeg druk opbouwen om de plafondplaten van het systeemplafond te laten resoneren. In zowel de grote als in de kleine ruimte. Heel indrukwekkend.

Die plafondplaten zijn overigens niet perfect voor een optimale werking van het complete systeem. Deze zachtboard plafondplaten reflecteren het geluid namelijk niet goed omdat deze een dempende werking hebben. Bovendien zijn er in de luisterruimte van Alpha dempende materialen aangebracht om juist de reflecties bij hifi-weergave te elimineren. Maar, hoezeer de ruimte niet optimaal was, in de praktijk merkten we er nauwelijks iets van. Wanneer een DSP met een bescheiden sub een dergelijk geluidsbeleving kan genereren in onze – niet voor dit doel geschikte – luisterruimte, dan vinden wij het gewoon een fenomenaal product waarvan we zeker weten dat het in vrijwel elke huiskamer een prima geluid zal produceren.

Is het beter dan een volwaardige Dolby Atmos opstelling met losse componenten en een paar kuub aan speakers? Geluidstechnisch misschien niet, maar voor de lieve vrede thuis lijkt het ons wel een uitstekend compromis. Vrouwen wonen namelijk niet graag in een ‘geluidsstudio’ heb ik ervaren. Deze Yamaha zal voor alle partijen een uitstekende keuze blijken. Een keuze met een gegarandeerde ‘wauw’ factor.

Stereobeleving

Nu zult u zich – wellicht ook onder druk van uw partner – afvragen of het een volwaardige oplossing is voor een stereoset. Wel zo makkelijk wanneer dit ene kastje alle andere overbodig maakt.

Ook dit hebben we meermaals door meerder redacteuren laten testen. Unaniem zijn we het er over eens dat het een prima oplossing is voor het afspelen van muziek in stereo, maar het is naar onze mening geen vervanging van uw high-end stereoset. Hecht u daarentegen waarde aan een indrukwekkende thuisbioscoop en luistert u incidenteel naar muziek – zeg – tijdens een feestje, dan zal de Yamaha-combinatie een bron van genot zijn voor het gehele gezin. Zeker wanneer de woning van bescheiden formaat is.

Functionaliteit en connectiviteit

Yamaha YSP5600 Soundbar

De DSP communiceert, net als alle huidige Yamaha multimedia devices, via het MusicCast protocol. Hiermee maakt het een uitstekende basis voor een multiroom systeem. Om optimaal gebruik te kunnen maken van MusicCast, dient de gratis Yamaha app via de app store te worden gedownload. Buiten dit protocol snapt hij zo mogelijk alle overdrachtsprotocollen zoals Wi-Fi, Bluetooth en Airplay. Daarnaast is de YSP-5600 ook DLNA gecertificeerd.

Qua bekabelde aansluitingen zit het ook wel goed. 4x HDMI in met 4K/60p pass-trough, HDCP2.2 en een HDMI uitgang met OSD support. Analoog (AUX) in, digitaal coax en Toslink in. De sub is zowel bekabeld aan te sluiten, als draadloos. Hiervoor levert Yamaha een wireless kit (SWK-W16) mee. Dit betekent in de praktijk dat de subwoofer nog eenvoudiger is te plaatsen. Aan de achterzijde van de YSP-5600 vinden we bovendien een uitsparing om de kabels achter de unit weg te kunnen leiden als de unit onder de televisie aan de muur wordt bevestigd.

De Yamaha ondersteunt naast Dolby Atmos ook DTS:X. Althans, na een firmware update die ten tijde van het schrijven van dit stuk nog niet is uitgebracht. Wel heeft Yamaha v-Tuner internet radio en Spotify Connect in de firmware geïntegreerd, zodat je direct toegang hebt tot duizenden radiostations en (met een Spotify abonnement) toegang krijgt tot vele duizenden muziekalbums. Dus weg met die oude NAS en op naar Spotify Connect!

Als gebruiker heeft u de keuze uit tien programma’s onderverdeeld in vier luisterstanden: 3D Surround, Surround, Stereo, Target en My Surround. Voorgeprogrammeerd zijn tien programma’s beschikbaar, namelijk drie voor film, drie voor muziek en vier voor amusement. De DSP kan verder overweg met de bestandsformaten MP3, WMA, MPEG4-AAC, Apple Lossless, WAV, FLAC en AIFF.

Content

Yamaha YSP5600 Soundbar

Nu valt of staat het succes van alle technologie en innovaties met de beschikbaarheid van content. Het aanbod van Dolby Atmos content is ten tijde van het schrijven van deze review nog slechts mondjesmaat beschikbaar. Dit blijft dus een gok of het bij deze paar films blijft, of dat het door de filmindustrie actief wordt gepushed en door de bioscopen en fabrikanten wordt gedragen. Natuurlijk is de unit backwards compatible met andere surround formaten, maar het uitblijven van succes voor Dolby Atmos en daarmee de content zou echt enorm jammer zijn.

Eindoordeel

Yamaha heeft een decennialang trackrecord opgebouwd als fabrikant van uitstekende producten. Motorfietsen van Yamaha behoren al jaren tot de besten in hun klasse. Dit zelfde geldt voor muziekinstrumenten. Een beetje muzikant droomt ervan om ooit een kwaliteitsinstrument van Yamaha te mogen bezitten, want deze zijn heerlijk te bespelen en ze klinken gewoon geweldig goed. En wanneer een merk als Yamaha naast muziekinstrumenten ook nog eens geluidsapparatuur maakt dan kunt u er vergif op innemen dat Yamaha weet hoe goed geluid natuurgetrouw moet klinken. Hier heeft Yamaha dus een reputatie hoog te houden.

Nu willen we niet beweren dat de Yamaha combinatie tijdens onze test geheel vrij was van onvolkomenheden. Wanneer wij in onze Alpha luisterruimte namelijk vanuit het midden van het geluidsbeeld (recht voor de DSP) anderhalve meter naar links of naar rechts bewogen hoorden we een lichte klankvariatie in het hoog. We kunnen het effect misschien wel het best omschrijven als ‘dopplerwerking’. Het hoog leek enigszins in toonhoogte af te nemen, vergelijkbaar met het langsrijden van een ambulance met sirene. Niet zo sterk, maar wel waarneembaar. De sweetspot werd hierdoor relatief klein in onze twee goed gedempte (en voor dit doel minder geschikte) luisterruimtes bij Alpha-Audio. Navraag bij Yamaha leerde ons dat met name de plafondplaten verantwoordelijk waren voor dit effect. Erg? Nee. Het doet wat ons betreft niets af aan de beleving. Op basis van deze ervaringen heeft een van de Alpha-teamleden zichzelf een YSP-5600 aangeschaft en deze gaf te kennen dat dit effect, na het zorgvuldig finetunen van de instellingen bij huiskamergebruik, nagenoeg was verdwenen.

We kunnen gewoon niet anders concluderen dan dat de techneuten van Yamaha een heel knap staaltje engineering hebben verricht.

 • Heb nu een week of drie de Yamaha 5600 incl. subwoofer ns-sw300. Vanaf de dag dat het spulletje geinstalleerd is heb ik problemen met het signaal van de 5600 naar de sub.
  Dat houdt in dat als de sub er al bij komt dat pas na een minuut of dertig is soms helemaal niet.
  Leverancier doet er alles aan om het te verhelpen van draadloos naar bedraad (geen verschil). Demo woofer uit de winkel neer gezet zelfde euvel (in de winkel geen problemen).
  5600 Vernieuwt geen verbetering (leverancier heeft dit nog nooit meegemaakt). Het rare is als de leverancier de omgeruilde spullen in de winkel opstelt niets aan de hand???
  Het hele spulletje is aangesloten op een lg oled 55B6V

   • Bedankt voor je snelle reactie.
    Even het volgende wat bedoel met een rand-apparaat (horizon box Ziggo, blu ray speler of iets dergelijks).
    Draadloze interferentie (de leverancier heeft het ook bedraad aangesloten of maakt dat dan niet uit)?
    Kan een aquarium invloed hebben op het signaal?

    • Hallo Jan,

     Als ik het goed begrijp dat werken de YSP en subwoofer correct bij de leverancier, maar niet thuis? Dit is inderdaad vreemd.

     Ik vraag me, net als Jaap, af waarvandaan u het beeldsignaal krijgt. Is dit vanaf een BR/DVD speler of settopbox? Heeft de leverancier deze ook getest?

     Ik kan me niet voorstellen dat het aquarium de boosdoener is. In theorie zou de pomp het lichtnet kunnen vervuilen, maar ik kan me niet voorstellen dat dit dergelijke problemen veroorzaakt.

     Instraling zou kunnen maar als alles bekabeld is aangesloten, lijkt het me niet hierin te zitten.

     U zou kunnen aanvangen een andere HDMI kabel te proberen of de YSP en subwoofer aan te sluiten op een andere televisie.

     Heeft u al geprobeerd de YSP terug te zetten naar de fabrieksinstellingen? Soms doet dit wonderen.

     Wellicht kunt u de YSP en subwoofer even op een andere groep in huis aansluiten. Zeg op de slaapkamer, in de keuken of wellicht in de garage. Indien het hier wel goed gaat, dan is er waarschijnlijk iets in de ‘huiskamergroep’ dat de problemen veroorzaakt. Dan is het een kwestie van alle verbruikers uitschakelen en een voor een weer inschakelen totdat het probleem zich weer voordoet.

     Succes!

    • Ik druk op ‘verzenden’ en bedenk me dat het aannemelijk is dat er ergens een los contact zou kunnen zitten in de wandcontactdoos, het gebruikte stekkerblok of in de betreffende centraaldoos. Misschien zou u dit eerst kunnen verifiëren?

     • Harro bedankt voor het meedenken.
      Beeldsignaal krijg ik van een settopbox.
      Ik ga eerst de stekkerdoos proberen en wie weet.
      Zo niet ga ik de andere suggesties proberen.

      • Zoals ik eerder aangaf gister de stekker in een andere wandcontactdoos gedaan auto standby schakelaar op high, phase schakelaar op rev en b.a.s.s. schakelaar op movie helaas niks. Heb toen de phase schakelaar heen en weer gehaald en warempel hij deed het de hele avond.
       Vanmorgen het spulletje aangezet niks phase schakelaar heen en weer gehaald en er kwam weer geluid uit???
       Wordt hier niet echt blij van en de leverancier heeft ook nog niks van zich laten horen.

  • Hallo. Ik heb ook een Yamaha ysp 5600 en ns sw 300. Is jou probleem inmiddels al opgelost ?. Ik heb het probleem dat de Subwoofer het ook niet doet. Ik wil hem direct op de 5600 aansluiten. Maar als ik de systeem kabel erin heb zitten gaat de Subwoofer niet aan. Als ik de systeem kabel eruit haal gaat die wel aan. Alleen doet die verder niks. Ik zou graag iets van je horen. Of iemand anders die me kan helpen

   • Hoi Jeroen,
    Bij mij is het probleem opgelost een halogeen tafellamp (stond op een tafeltje waar de sub onderstaat) stoorde het signaal zowel bedraad als onbedraad.
    Het enigste wat bij mij opkomt lees heel goed de handleiding hoe aan te sluiten (klinkt lullig maar een stekkertje verkeerd en hij doet niks).
    Succes met de zoektocht hoe frustrerend het ook is.

 • Heb deze nu sinds begin februari 16 icm met subwoofer. Ben er uitermate tevreden over! Ondanks dat mijn woonkamer niet optimaal is. Een echte 3d beleving qua geluid!

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: