Review Yamaha YSP 5600 Digital Sound Projector

in Home Cinema (63) | Reviews (723) | AV Reviews (36) | Soundbar (17) |


Installeren

Yamaha YSP5600 Soundbar

Het installeren van de Yamaha’s blijkt een fluitje van een cent. Subwoofer op een geschikte locatie neerzetten, de DSP onder de televisie, stekkers in de wandcontactdoos, een paar kabeltjes en meetmicrofoon aansluiten en het is klaar. Het tillen van de componenten is misschien nog wel het lastigste in het gehele installatieproces.

Voordat de unit gebruiksklaar is dient het zichzelf in te regelen. Hierbij ‘meet’ de Yamaha met een meegeleverde meetmicrofoon de karakteristiek van de ruimte en stelt hij elke speaker in de DSP zodanig af dat alle kanalen optimaal in de ruimte worden geprojecteerd. Tijdens deze meetmethode vraagt de Yamaha dan ook dat het stil is en dat u niet in de ruimte mag verblijven. Dit alles om de reflecties (die de unit beslist nodig heeft) niet te verstoren. Doorgaans is een automatische inregeling voldoende voor een optimale beleving. Dit kan allemaal simpel via de afstandsbediening worden in- en bijgesteld. De Interface is redelijk basic uitgevoerd. Geen franje of ingewikkelde procedures. Al met al voldoet deze interface prima.

Intelligente techniek

Nu heeft Alpha-Audio al enige tijd de beschikking over beide Yamaha’s en diverse redacteuren hebben de combinatie inmiddels getest. Telkens blijft het voor de redactie een verbazend fenomeen; dat uit een soort grote centerspeaker een 360 graden geluidsbeeld wordt opgezet. En dan ook nog eens de hoogte in. Je zit werkelijk midden in een soort ‘sound bubble’. Het geluid komt werkelijk van alle kanten op je af. De kracht, dynamiek en detaillering zijn fenomenaal.

Tijdens de test maakten we gebruik van de sublieme Oppo 101ci BD-speler en een demonstratie disk met diverse Dolby Atmos tracks. Nou, nou, nou. De kogels vliegen je al direct gehoormatig om de oren, regendruppels vallen om je heen en vliegtuigen vliegen hoog boven je hoofd van de ene naar de andere hoek van de ruimte. Jazeker, boven je hoofd. Stemmen komen daarentegen weer centraal uit het midden. Een heel erg knap stukje werk van techneuten bij Yamaha.

En hoe ze dat doen? Heel slim. Yamaha heeft namelijk een eigen IntelliBeam-technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt vanuit een centraal punt een 7.1.2 surround beleving te creëren. Yamaha maakt hierbij heel slim gebruik van de (doorgaans als) nadelig aangemerkte reflecties in de ruimte. De Yamaha weerkaatst het geluid dus via de wanden en plafond richting de luisteraar. De DSP regelt zich zodanig af dat de absorberende obstakels juist worden geëlimineerd en dat onder meer de klank, fase en tijdvertraging optimaal worden afgestemd op de ruimte. En hoe meer reflectie, des te beter de uiteindelijke beleving zal zijn. En ja, we snappen het best dat u, als hi-fi purist, de voorgaande regel met gekromde tenen heeft gelezen.

Volgens Yamaha mogen we de YSP-5600 dan ook geen virtual Surround label geven. Volgens Yamaha is het werkelijke Surround wat zich, volgens Yamaha, kan vergelijken met zeven speakers voor de beleving om je heen, een voor het laag en twee als plafondspeaker. Hiervoor heeft Yamaha maar liefst 46 speakers in de DSP gemonteerd die de verschillende kanalen in de ruimte kunnen projecteren. Twaalf (zes links en zes rechts) van deze zogenaamde Vertical-Beam Array-Speakers zijn in een hoek van 30 graden naar boven gericht en verzorgen de geluiden die reflecteren via het plafond, de overige tweeëndertig Array-Speakers verzorgen de 360 graden beleving. Twee woofers verzorgen tenslotte het laag.

 • Heb nu een week of drie de Yamaha 5600 incl. subwoofer ns-sw300. Vanaf de dag dat het spulletje geinstalleerd is heb ik problemen met het signaal van de 5600 naar de sub.
  Dat houdt in dat als de sub er al bij komt dat pas na een minuut of dertig is soms helemaal niet.
  Leverancier doet er alles aan om het te verhelpen van draadloos naar bedraad (geen verschil). Demo woofer uit de winkel neer gezet zelfde euvel (in de winkel geen problemen).
  5600 Vernieuwt geen verbetering (leverancier heeft dit nog nooit meegemaakt). Het rare is als de leverancier de omgeruilde spullen in de winkel opstelt niets aan de hand???
  Het hele spulletje is aangesloten op een lg oled 55B6V

   • Bedankt voor je snelle reactie.
    Even het volgende wat bedoel met een rand-apparaat (horizon box Ziggo, blu ray speler of iets dergelijks).
    Draadloze interferentie (de leverancier heeft het ook bedraad aangesloten of maakt dat dan niet uit)?
    Kan een aquarium invloed hebben op het signaal?

    • Hallo Jan,

     Als ik het goed begrijp dat werken de YSP en subwoofer correct bij de leverancier, maar niet thuis? Dit is inderdaad vreemd.

     Ik vraag me, net als Jaap, af waarvandaan u het beeldsignaal krijgt. Is dit vanaf een BR/DVD speler of settopbox? Heeft de leverancier deze ook getest?

     Ik kan me niet voorstellen dat het aquarium de boosdoener is. In theorie zou de pomp het lichtnet kunnen vervuilen, maar ik kan me niet voorstellen dat dit dergelijke problemen veroorzaakt.

     Instraling zou kunnen maar als alles bekabeld is aangesloten, lijkt het me niet hierin te zitten.

     U zou kunnen aanvangen een andere HDMI kabel te proberen of de YSP en subwoofer aan te sluiten op een andere televisie.

     Heeft u al geprobeerd de YSP terug te zetten naar de fabrieksinstellingen? Soms doet dit wonderen.

     Wellicht kunt u de YSP en subwoofer even op een andere groep in huis aansluiten. Zeg op de slaapkamer, in de keuken of wellicht in de garage. Indien het hier wel goed gaat, dan is er waarschijnlijk iets in de ‘huiskamergroep’ dat de problemen veroorzaakt. Dan is het een kwestie van alle verbruikers uitschakelen en een voor een weer inschakelen totdat het probleem zich weer voordoet.

     Succes!

    • Ik druk op ‘verzenden’ en bedenk me dat het aannemelijk is dat er ergens een los contact zou kunnen zitten in de wandcontactdoos, het gebruikte stekkerblok of in de betreffende centraaldoos. Misschien zou u dit eerst kunnen verifiëren?

     • Harro bedankt voor het meedenken.
      Beeldsignaal krijg ik van een settopbox.
      Ik ga eerst de stekkerdoos proberen en wie weet.
      Zo niet ga ik de andere suggesties proberen.

      • Zoals ik eerder aangaf gister de stekker in een andere wandcontactdoos gedaan auto standby schakelaar op high, phase schakelaar op rev en b.a.s.s. schakelaar op movie helaas niks. Heb toen de phase schakelaar heen en weer gehaald en warempel hij deed het de hele avond.
       Vanmorgen het spulletje aangezet niks phase schakelaar heen en weer gehaald en er kwam weer geluid uit???
       Wordt hier niet echt blij van en de leverancier heeft ook nog niks van zich laten horen.

  • Hallo. Ik heb ook een Yamaha ysp 5600 en ns sw 300. Is jou probleem inmiddels al opgelost ?. Ik heb het probleem dat de Subwoofer het ook niet doet. Ik wil hem direct op de 5600 aansluiten. Maar als ik de systeem kabel erin heb zitten gaat de Subwoofer niet aan. Als ik de systeem kabel eruit haal gaat die wel aan. Alleen doet die verder niks. Ik zou graag iets van je horen. Of iemand anders die me kan helpen

   • Hoi Jeroen,
    Bij mij is het probleem opgelost een halogeen tafellamp (stond op een tafeltje waar de sub onderstaat) stoorde het signaal zowel bedraad als onbedraad.
    Het enigste wat bij mij opkomt lees heel goed de handleiding hoe aan te sluiten (klinkt lullig maar een stekkertje verkeerd en hij doet niks).
    Succes met de zoektocht hoe frustrerend het ook is.

 • Heb deze nu sinds begin februari 16 icm met subwoofer. Ben er uitermate tevreden over! Ondanks dat mijn woonkamer niet optimaal is. Een echte 3d beleving qua geluid!

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: