Review Vivid Audio Oval B1 SE Decade

in Hi-Fi (968) | Reviews (744) | Hifi recensies (350) | Luidsprekers (143) | Monitor (42) |


Vivid Audio Oval B1

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 5 sterren
 • De beste!
19990

 • Vivid Audio Oval B1 SE Decade
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-01-18
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 100%
 • Afwerking
  Schrijver: 100%
 • Klank
  Schrijver: 100%
 • Prijs
  Schrijver: 90%

Conclusie:

Het is een bijzonder ding, deze Vivid Audio Oval B1 SE Decade (lange naam, we weten het). Zowel de vorm is apart, als de techniek erin. Alles is handgemaakt, custom, doordacht en degelijk uitgevoerd. Laurence Dickie weet echt prima wat hij doet. Het resultaat? Een luidspreker die indruk maakt. Schoon, korrelloos, groots, compleet en zonder voorkeur. Een soort 'vergevingsgezinde' monitor-speaker voor de woonkamer. En bovendien niet heel moeilijk aan te sturen, wat een voordeel is voor bezitters van een buizenversterker: dat kan.

Wij zijn echt om: Vivid is een serieuze speler in de high-end markt voor luidsprekers.... Punt.

Onlangs zijn we bij Alpha High End in Brasschaat geweest om naar de show van Vivid Audio te gaan. Laurence Dickie heeft daar een uitgebreide presentatie gegeven over Vivid Audio. Aangevuld met een demo van de Giya G1. In de andere ruimtes stonden toen nog meer modellen. Nu hebben we een paar weken de kans gekregen om met de Oval B1 SE Decade te spelen. Een fijgeslepen versie van de ‘gewone’ B1. Al is het achteraf iets meer dan fijnslijpen geweest, zijn we achter gekomen. 

We gaan even heel eerlijk zijn. We hebben Vivid Audio al vaker op shows gezien. En we hebben er toen niet zoveel aandacht gaan gegeven. Voor redacteur in kwestie voelde het merk als: “Ja, grappig… maar net niet”. Oei: inschattingsfoutje, zullen we maar zeggen. Want niet alleen zit er dus – understatement – best veel kennis in het merk, Vivid blijkt – understatement – best goed te klinken. Kortom: het is ‘best wel’ een serieus merk.

Goed

Klinkt groots

Geen korrel

Detailrijk

Souplesse

Gemakkelijk aanstuurbaar

Minder goed

Design moet echt aanspreken

  • Beoordeeld 5 sterren

  Ik heb deze speakers ook mogen horen op diverse high end equipment en ongelooflijk wat een dynamiek, rust, detail en natuurlijkheid in deze speakers zit. Grappig genoeg geldt dat je ze moet zien (en daar kun je niet omheen) om ze te kunnen horen.
  Doe je ogen dicht en je hoort de muziek zoals deze bedoeld is. Of hoe deze is opgenomen. Of hoe de versterker het versterkt. Maar de speaker geeft geen kick bij wijze van spreken. Slikt alles met het grootste gemak. Zonder stress.
  Ik voel mezelf gezegend met het bezit van de instapper Oval v1.5, maar het leuke daarvan is: dezelfde signatuur.

  Heel leuk dat deze speaker is gereviewd. De prijs is natuurlijk alleen haalbaar voor de happy few.

 • Jaap,

  Ik lees:Bij de woofers zien we dat Dickie de voorste en achterste units aan elkaar heeft vastgezet met een pijp die aan beide kanten schroefdraad heeft. Door de woofers te bracen en perfect in fase te laten spelen, dempen de resonanties elkaar uit. Slim.

  Is er aan de achterzijde een woofer??? Dit geeft grote kans op ongewenste kamerresonanties. Ik heb een sub die dit heeft maar naar de zijkanten (deze is daardoor absoluut trillingvrij door impulscompensatie). Een tweeter naar achteren kan wel. Of is het een isobaric constructie?Dat is wel slim, kleinere behuizing en kan voor minder vervorming zorgen. Echter isobaric vraagt om meer vermogen waardoor de aansturing moeilijker wordt. Jammer dat je geen foto’s kon maken van de drivers. Gr. Paul

  • Ja, er is een woofer aan de achterzijde. En ja: dat kan in potentie problemen geven, weten we ook uit ervaring. Wij hebben geen problemen gehad tijdens de test.

   En ja: jammer dat we geen foto’s van de units hebben: die zijn echt bizar mooi gemaakt! Maar… Google is je vriend. :)

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: