web analytics

Synology DS216j, perfecte NAS voor thuis

De nieuwe Synology DS216j, geoptimaliseerd voor thuisgebruik

De Synology DS216j is een prima keuze om uw muziekcollectie op te bewaren. De NAS is geoptimaliseerd voor thuisgebruik en voorzien van twee driveslots.

Synology brengt van oudsher ook prettig geprijsde voor thuisgebruik geschikte NASsen uit, veelal voorzien van de letter j aan het eind van het typenummer. Inmiddels is de techniek zo ver gevorderd dat u weinig concessies hoeft te doen in vergelijking met de duurdere zakelijke modellen. De Synology DS216j bijvoorbeeld draait op precies dezelfde software als z’n grote broers (DSM ofwel Disk Station Manager) en beschikt over een dual core processor (een 1 GHz Marvell Armada 385 88F6820) met hardware-encryptie aan boord. Dat laatste betekent dat u ook versleutelde mappen met daarin bijvoorbeeld privacygevoelige documenten snel kunt benaderen en er bestanden van en naar kunt kopiëren zonder tergend tijdverlies.

Mediaspeler

U kunt de 2-bay DS216j voorzien van in totaal 16 TB schijven (2 x 8 TB), maar praktischer is om voor een gespiegelde RAID-configuratie te kiezen. Dan zijn uw gegevens extra veilig; als één harde schijf de geest geeft hoeft u het defecte exemplaar slechts te vervangen en na een poosje wachten werkt alles weer als vanouds. De ándere wel werkende schijf bevat dan namelijk een exacte kopie van al uw data. Voor audio- en videoliefhebbers zijn de uitgebreide multimediale mogelijkheden van de Synology DS216j om te watertanden. Streamen via DLNA en (of) een app is mogelijk, maar ook kunt u op een van de beschikbare USB 3-poorten een externe DAC aansluiten en de NAS gebruiken als op afstand bediende mediaspeler. Ook uw digitale fotoverzameling is eenvoudig te beheren met DSM en de app PhotoStation. Indrukwekkend is het extreem lage energieverbruik van maximaal 14,85 Watt (6,95 Watt in slaapstand), geen probleem dus om dit apparaat 24/7 aan te laten staan. Een ideale beginners-NAS, maar onderschat de capaciteiten van deze kleine krachtpatser zeker niet. Alleen als u ook zakelijk gebruik wilt maken van een NAS (denk aan thuiswerken of een thuiskantoor) in combinatie met veelvuldige bestandsoverdrachten is het ‘t overwegen waard om naar een snellere soortgenoot uit te kijken. Vrees echter niet: de DS216j zal met een maximale leessnelheid van 112,75 MB/s en een schrijfsnelheid van 97,6 MB/s ook de meer veeleisende gebruiker niet snel teleurstellen.

22 reacties

 1. Misschien poste ik het al eens eerder, ben het vergeten, het zal de leeftijd zijn maat ik denk dat ik de DS216j ga aanschaffen, als ik die met usb kan aansluiten op mijn nad M51 kan ik mijn zoektocht naar een squeezebox stoppen. Bedoeling is om muziek te kunnen afspelen die op de Nas in een map staat dewelke ik niet laat mee indexeren door de M50
  Als de usb aansluiting van de Nas naar de (vierkante !!) usb aansluiting kan natuurlijk.
  Tiens, nu stel ik mij de vraag als dit met mijn huidige DS214+ ook mogelijk zou zijn, die heeft ook 2 usb aansluitingen achteraan zitten.
  Mijn excuses voor eventueel reeds geplaatste post hieromtrent

   1. Best eerst proberen op ds214+ , zo’n plat naar vierkant usb kost ook niet veel he. Als ik het goed begrijp zou ik als het werkt beter niet overschakelen naar DS216j . Het is wel een mooier ding om bij de hifi set te zien staan.

    1. Je kan het gewoon proberen met een standaard usb-printerkabel. Als het werkt, kan je altijd nog een nette, afgeschermde kopen. Ik denk echter niet dat het heel goed gaat klinken. Dat is mijn inschatting. DS216J is een ‘junior’-model van Synology. Instap dus. De “+”-modellen zijn de chique, snelle NAS’en.

 2. Beste Jaap,

  Ligt het aan mijn bijziendheid of heb ik iets gemist? Of kosten alle apparaten 1405 euro? Ik zie niet overal staan wat de geteste of aangekondigde apparaten kosten. Geen afbrekende kritiek, alleen maar een vraag.

  Leuke site,

  Frans Gommers

   1. Volgens mij doelt Frans op een kleine technische fout van de site. Ik lees bij ieder artikel een vast cijfer (volgens mij telkens het aantal artikelen dat ooit op AA is gepubliceerd). Zo staat er nu ‘nieuws (1.409)’ bij ieder artikel bij mij,

    1. Ah, ja, dat is het aantal artikelen in de categorie Nieuws. Zo kunnen lezers zien hoeveel er gepubliceerd is in een bepaalde categorie. Dat moet meelopen met het aantal gepubliceerde stukken hoor. Zal het eens checken.

 3. Het lijkt wel een bijne (squeezebox) streamer, misschien kan die aangesloten worden op NadM50 of direct op NadM51 dac, dan zou hij kunnen ingezet worden om de niet geindexeerde bestanden van de M50 te benaderen

 4. Een stap vooruit tegenover een DS214+ als ik het goed begrijp, misschien ken ik mijn DS214+ vervangen door deze me behoud van mijn huidige harde schijven, als dit zou werken.

   1. Ik vraag mij soms af, waarom kan je op een DS214+ twee internet kabels aansluiten ? Op de 216j zal dat misschien ook zo zijn. Misschien een stomme vraag maar ik zie niet direct het nut ervan in.

Geef een reactie