Roon wint meer en meer aan terrein

PS Audio is druk in de weer met het geschikt maken van Roon voor de BridgeII

Het lijkt er steeds meer op dat de software van Roon Labs de standaard op het vlak van audio-gebruikersinteractie aan het worden is. Steeds meer apparaten beschikken over de speler.

Roon Labs timmert al een tijd aan de weg met software die u op uw computer kunt draaien. Hiermee maakt u van die ‘saaie’ pc in een handomdraai een veelzijdige mediaspeler die net zo makkelijk streams online als lokaal op de NAS bewaarde audiobestanden afspeelt. En dat allemaal binnen een strak ogende, zeer veelzijdige ‘meedenkende’ gebruikersinterface. Diezelfde software van Roon Labs is ook in te bouwen in de firmware van bijvoorbeeld een mediaspeler.

Roon en PS Audio

Zoals hier te lezen op de blog van Paul McGowan van PS Audio werkt een team ontwikkelaars momenteel hard om Roon in de nieuwe Bridge II-uitbreidingskaart te bouwen. Met deze kaart is het mogelijk om DirectStream of PWD DAC’s van PS Audio van online mogelijkheden te voorzien. Bedienen kan via bijvoorbeeld een uPnP-controller draaiend op een iPhone. Roon zorgt daarbij voor een veelzijdige beleving van muziek. Zonder meer een interessante ontwikkeling want enige vorm van standaardisatie is natuurlijk nooit weg, zéker niet als het gaat om beheer en toegang tot uw digitale muziekbibliotheek.

13 reacties

   1. Juist omdat het tijd vergt de klus te klaren is het wel handig van zowel Roon als de Streamingdiensten om (langetermijn) doelstellingen naar buiten te brengen dat is een voorwaarde voor samenwerking en om vertrouwen waar te maken naar klanten die jaarlijks een behoorlijke donatie doen.

 1. Ik heb mijn iTunes bibliotheek, ca. 1000 albums, incl. database op mijn NAS staan en gebruik deze met Pure Music en Audirvana Plus, die je beide ook remote kunt bedienen (iPad). Audirvana nu ook in combinatie met o.a. Tidal. Van Apple Music heb ik net op tijd geleerd dat je zaken beter gescheiden kunt houden, want je hele bibliotheek kan door een software foutje zomaar naar de haaien gaan. Pas dus op voor verder integratie, want het het leed kan zomaar op treden, Tot slot: Audirvana Plus nog steeds de beste geluidskwaliteit, is mij gebleken in een onderlinge vergelijking.

  1. De meerwaarde is dat Roon je eigen bibliotheek vermengt met online diensten. Dus als je niet álles van bijvoorbeeld Pink Floyd hebt, zal Roon online zoeken naar de missende delen. Dat is wel heel gaaf.

 2. Jammer dat je muziek op je eigen opslag niet via je eigen vertrouwde mappenstructuur kunt benaderen. Heb hier al met Roon contact over gehad. Dit is een bewuste keus en gaat ook niet veranderen helaas.

  1. Ja, klopt. Tagging is dat héél cruciaal. Gelukkig gaan ze wél upnp ondersteunen, want als je die doelgroep aan de kant schuift, blijft er weinig over ben ik bang.

  2. Als je via je mappenstructuur wil kunnen werken, kan je net zo goed een traditionele minim/Twonki server of Kodi gebruiken – want wat is dan nog de meerwaarde van Roon?

   Ik mis Upnp niet. Enerzijds stuurt Roon mijn hoofdset aan / anderzijds naadloos mijn Squeezebox-en.

  3. Piet even doorvragen; wat bedoel jij met “benaderen van eigen mappenstructuur” wat wil je daarmee doen wat in Roon nu niet mogelijk is?

Geef een antwoord