Review La Rosita Alpha New

in Reviews (744) | Streaming Audio Reviews (113) | Streamers (45) | Streaming Audio (332) |


Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 3.5 sterren
 • Erg goed!
2450

 • La Rosita Alpha New (2016)
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2018-03-07
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 75%
 • Inzetbaarheid
  Schrijver: 60%
 • Weergave
  Schrijver: 85%
 • Prijs
  Schrijver: 70%

Conclusie:

De La Rosita streamer-DAC’s passen goed bij de Apple-familie. Het is een eigenzinnig product waar je voor valt of juist niet. Die eigenzinnigheid wordt nog vergroot door het onmiskenaar Franse karakter van de streamer/DAC; een exo-DAC een bioClock, we hebben er geen specificaties van en ze zijn ook niet te zien als we het inwendige van de Alpha-New bekijken.

Als u thuis Mac-apparatuur en iTunes gebruikt voor muziekweergave en niet wilt experimenteren met andere audioplayers, dan is de La Rosita-serie zonder meer een toevoeging aan uw audiosysteem. Er is voorzover wij weten geen ander systeem dat iTunes zo vloeiend en muzikaal laat klinken als de geteste Alpha-New.

Wilt u een streamer-DAC die meer polyvalent is, wilt u precies weten wat er in het apparaat zit en hebt u niks met Mac-computers, dan zult u bij La Rosita vooral veel missen; een digitale ingang om maar wat te noemen, en ook de speciale iTunes plugin die alleen voor Mac OSX beschikbaar is.

Let wel: voor hetzelfde bedrag als een Alpha-New kunt u ook een Linn Majik streamer aanschaffen, of een concurrent bij NAIM. Om maar een alternatief te noemen.

La Rosita is niet voor iedereen een voor de hand liggende keuze; deze Franse dame is geen allemansvriendin en dat is volgens ons ook precies de bedoeling geweest van haar schepper.

Het Franse La Rosita heeft – voorzover we kunnen nagaan als enige – iTunes weten om te vormen tot een hoogwaardige muziekspeler. Dat werkt uiteraard alleen met La Rosita apparatuur. We testen het tweede model in de serie, de gloednieuwe La Rosita Alpha-New (editie 2016) streamer-DAC.

Steve Jobs heeft de muziekindustrie een boost gegeven bij de introductie van de iPod. Dat was in oktober 2001. Het markeerde de transitie van geluidsdragers op een schijf (CD) naar een harde schijf. Samen met de iPod werd de iTunes muziekwinkel op grote schaal uitgerold. Tegen betaling van 1 dollar/euro konden we muziektracks downloaden. En dat werd toen ook op grote schaal gedaan.

Populair

iTunes

itunes is altijd wel een populaire speler geweest.

De prettig te bedienen muziekspeler iTunes werd enorm populair. Ook omdat het zowel beschikbaar was – en is – op Windows én Mac-systemen.

Hoe schatplichtig we ook mogen zijn aan Steve Jobs, over iTunes zijn we niet echt te spreken als het gaat om geluidskwaliteit. De speler kleurt enorm, lossless afspelen kan alleen in het Apple Lossless formaat en met de komst van de streaming muziekdienst Apple Music zijn de ooit zo gebruikersvriendelijke menu’s en gebruikersinterface niet meer wat ze zijn geweest. Het is gewoon een doolhof.

Zelf gebruikt uw redacteur iTunes hooguit als schil om muziek te selecteren en af te spelen. Afspeelapplicaties als Audirvana en Amarra hebben als optie om iTunes als zodanig te gebruiken. En dat werkt prima.

La Rosita

Entrée La Rosita. Gevestigd in het Zuid-Franse Grasse aan de Côte d’Azur – (de plaats waar ook parfum van alle cosmeticamerken vandaan komt) – maakt oprichter Dan Bellity zijn producten.

Na een carrière bij Meridian besluit hij een eigen high end merk op te richten waarbij de serie streamer/DAC’s de kern vormen. La Rosita heeft vijf modellen: Die Loreley (950 euro), Alpha-New (2450 euro), Beta-New (4950 euro), Omega (6900 euro) en Pi-R (11.990 euro).

Wat opvalt is dat alle modellen uit de serie, ook het topmodel, alleen een LAN-poort als ingang hebben, en tevens over een draadloze optie (wlan) beschikken. Dat is het: geen digitale ingangen. Het is daarmee een Ethernet/wifi (Airplay) streamer-DAC.

De maker heeft hiervoor bewust gekozen, om interferentie en storing zoveel mogelijk uit te sluiten. Sterker nog, hij beveelt het streamen via wifi aan boven signaaltransport via Ethernet! Bijzonder, want onze ervaring is dat wlan doorgaans minder goed klinkt. Maar goed: dat kan een ontwerp-ding zijn.

Een speciaal ontwikkelde iTunes plugin (alleen beschikbaar voor Max OSX) zorgt voor de optimale geluidsreproductie. De Alpha-New heeft een analoge uitgang via RCA en een digitale uitgang (coax).

Goed

Uniek concept

Goede weergave: ook bij AirPlay

Eenvoudige bediening

Minder goed

Alleen voor Mac OSX

Geen inputs

Geen High Res

Niche... alleen Apple

 • Mogguh Yung, heb je dat ding open gehad? Zit er nog steeds een Apple Airport Express in? Ik kon m’n ogen niet geloven toen ik zo’n Rosita doos een keer open maakte en een Airport Express aantrof. Open gezaagd, paar sjippies er af getikt en wat draadjes naar andere printjes, waarschijnlijk clock en USB audio ofzo… Bijzonder ding, dat zeker…

  • Ha Ronald,
   Ja we hebben hem opengemaakt (you know us…). Alle interessante zaken zoals DAC en klok zijn geseald. Ik denk dat jij een Loreley (die ook erg lijkt op een Airport Extreme) hebt opengemaakt. De Alpha New ziet er van binnen minder ‘afgezaagd’ uit.

   De La Rosita’s zijn inderdaad gebaseerd op een Airport basisstation; hoe hoger in de serie, hoe meer er is getweakt in voeding en DAC. Wij vinden het ook jammer dat het niet zichtbaar is welke onderdelen zijn gebruikt en dat daar zo weinig informatie over te vinden is.
   Feit is dat er geen ander merk is dat iTunes door een plugin en samenwerking met de hardware zodanig heeft aangepast dat het veel beter klinkt dan de standaard versie.
   Ook een feit is dat het gebruik ervan erg beperkt is; je moet iTunes op een Mac gebruiken, anders werkt het niet optimaal. Mensen die een La Rosita aanschaffen willen binnen het Apple ‘ecosysteem’ blijven en iTunes gebruiken. Zij nemen de beperkingen van het systeem (geen hi-res, geen digitale ingangen) voor lief.
   Volgens de importeur worden de La Rosita streamers met name in Duitsland goed verkocht. Waarvan akte. Wij vinden de mogelijkheden ervan te beperkt, wat je ook terugvindt in de waardering.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: