Multitest – vijf interlinks getest

in Hi-Fi (619) | Reviews (248) | Accessoires (55) | Bekabeling (38) | Recensies (564) |


Introshot kabeltest

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 5 sterren
 • De beste!
wisselt

 • Multitest kabels
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-02-15

Conclusie:

Heb je al vele interlinks geprobeerd en ben je het spoor bijster? Koop gewoon eens een paar pro-audio kabels om te kijken hoe deze voldoen en werk vanuit deze situatie verder. Deze komen bij Alpha-Audio in elk geval glansrijk uit de test.

Nadat het Alpha-team recentelijk een bezoek heeft gebracht aan de Wisseloord studio’s vernamen we dat bekabeling een uiterst belangrijke schakel is in het gehele opnameproces. Maar over interlinks is al zoveel geschreven. Alles is al gezegd wat er gezegd moet worden. Het blijft een omstreden onderwerp waarbij de boodschappers en critici loodrecht tegenover elkaar staan met elk soms heel valide standpunten. Hier willen wij niets aan toevoegen, behalve dan dat er voor verschillende doelen een verschillend snoertje wordt gebruikt. Dit is namelijk een feit.

Omdat kabels een heel andere toepassing hebben binnen verschillende scenario’s lijkt het ons interessant dit onderwerp op een andere manier te belichten. Op de bühne, in de studio en in de huiskamer stellen we namelijk totaal verschillende eisen aan bekabeling. Omdat er in studio’s vaak diverse (verschillende types) microfoons worden toegepast, heeft de technicus keuze uit verschillende soorten microfoonkabels om een zo’n goed mogelijke match te krijgen en hiermee een natuurgetrouwe registratie te creëren.

Lang

Kabels die technici op de bühne gebruiken, hebben dikwijls een flinke lengte en hebben een zwaar leven. Ze schuiven voortdurend heen en weer, stoten overal tegenaan en lopen het risico dat mensen er op gaan staan. Hierdoor ontstaat er een verandering in de capaciteit van de kabel en dergelijke veranderingen genereren kleine potentiaalverschillen met krakende geluiden tot gevolg. Dit noemt men ook wel ‘microfoonwerking’. En dat willen we natuurlijk niet. Bij professionele kabels besteden fabrikanten veel aandacht aan het reduceren van dit effect – en het verlengen van de levensduur – door een meer ‘ruggedized’ bouwwijze.

Studio’s

In de studio is het een heel ander verhaal. In de opnameruimtes gelden weliswaar dezelfde vereisten als op de bühne, maar tijdens de mastering wil de mastering engineer de klank van de registratie enkel zodanig aanpassen dat deze geschikt wordt gemaakt om op vinyl of cd te persen ofwel deze aan te leveren aan de verschillende broadcasters en streaming diensten. Hierbij is het van belang dat er zo min mogelijk aan informatie verloren gaat en dat er geen ongewenste signalen (brom, ruis of overspraak) aan het bronmateriaal worden toegevoegd. Dit stelt weer andere eisen aan een kabel.

Thuis

Thuis is het veel meer een kwestie van budget en van smaak. Waar audiofielen zullen proberen zoveel mogelijk van de klank te behouden zoals deze door de artiest en mastering engineer was bedoeld, zullen anderen het onbelangrijk vinden hoe een ander het heeft bedoeld en wil vooral zelf bepalen wat hij of zij lekker vindt klinken. Soms is het ook een sluitpost en wordt hier helemaal niet naar omgekeken. Val jij in die laatste categorie? Lees dan vooral door.

Let wel, hoe beter je componenten, des te duidelijker de effecten van een interlink hoorbaar zullen worden. En zit er iets mis in (bijvoorbeeld) de match tussen de componenten, de stroomvoorziening of in de plaatsing van de weergevers, dan kan een interlink dit niet alleen maskeren, maar ook benadrukken. Een goede keuze is niet enkel persoonlijk, maar ook situatieafhankelijk. Heeft een vriend een waanzinnig perfecte interlink gekocht, dan betekent dit dus niet dat hij bij jou automatisch ook zo magisch zal klinken.

 • Zo gezegd, zo gedaan. Een 80cm Grimm TPR gemaakt met Neutrik XLR’s, prachtige dingen trouwens Neutriks en helemaal niet duur. Ik kan deze review wel bevestigen. De TPR is brandschoon in midden en hoog, een transparant stereobeeld vult de hele kamer. Je kunt heel lang luisteren en het verveelt nooit, hoe lang je playlist ook is. Het draadje laat niets weg, can be a bad thing sometimes… Als referentie is het absoluut top, vind maar eens iets beters.

  Gear: Cambridge Audio 851N+W + B&W804D2+ Audioquest + Synology.

 • Hallo,
  Heel erg bedankt voor dit vergelijk en handige overzicht. Ook de meer uit gebreide test met 17 interlinks doorgenomen. Erg nuttig om even wat richting te hebben voordat je de betere audiozaak in stapt.
  Nu mijn nieuwe Cambridge Audio eindbak onderweg is en ik met xlr’s wil gaan spelen, had ik wel behoefte aan weten waar ik moet beginnen. Dus nu ga ik volgende week starten met de “neutrale” Grimm TPR. DIe kan ik zelf even voor een paar tientjes in mekaar solderen en zowel rca als xlr paartje op lengte maken. En dan ga ik na een paar maanden inspelen we eens verder puzzelen of het warmer, analytischer of wat-dan-ook moet.
  Top vergelijk en goed opgeschreven.

  groet,
  Bramovitch.

 • Voor het eerst een verschil waargenomen met de kabels. Je moet je set goed kennen om het verschil te horen. Mijn set is dan ook nog heel bescheiden dus verschillen zijn niet zo frappant. Maar sinds ik weer alles op van den hul (o.a. de d102) heb gezet merk ik toch wat verschil. Net iets minder scherp en iets meer laag, iets minder open ook maar niet zo erg in mijn redelijk analytische set. Bijzondere ervaring toch.

 • Ik heb vandaag m’n Grimm TPM XLR-XLR 1 meter interlinks tussen de Totaldac’s en Ayre KX-R geplaatst. Tussen de Ayre pre en de vier Burmester 956 MK2’s zit de alom bekende vM Q XLR 3 meter kabel. Ik sodemieterde zowat m’n stoel uit. Wat een prachtig geluid ineens. Ruimtelijker, makkelijker, open… Wat een verschil met “de vorige”. En dan moeten ze nog inspelen. Dus: Wanders is Grimm fan…!

 • Hallo,

  Hoewel de analoge uitgang zeker niet slecht is met de van den hul D 102 MkIII die ik op basis van deze review had gekocht nu toch voor de digitale coax uitgang gekozen tussen cd en versterker. Vandenhul the triaxial.
  En na veel twijfel de treble en bass instellingen op neutraal gezet. Wou het geluid aanvankelijk meer treble en bass geven maar nu al enkele weken op neutraal zoals hier vaak wordt verkozen. En alles valt eindelijk op zijn plaats.
  Gewoon luisteren. Geen nadruk op hoog, laag of midden. Geen s klank die stoort. Voor de meeste cd’s klopt het geluid en let ik er niet meer op. Old skool dus geen streamen en zo voor mij.
  Na veel missers eindelijk helemaal tevreden met mijn geluid en mijn set.

  Mijn eenvoudig setje van net geen 1000 euro:
  Mitchell and johnson sap 201 versterker
  Mitchell and johnson cdd 201 cd speler
  Advance acoustic 301 speakers
  Van den hul interlinks
  Rega speakerkabels

  Bedankt Jaap en team voor alle uitleg. Ik blijf natuurlijk alles volgen maar nu vooral veel muziek beluisteren. Want daar het het toch om. Doei!

 • Is dit een mooie kabel voor rock en metal wat voor mijn oren vaak te hard (onafhankelijk van geluidssterkte) is en een vergevingsgezinde kabel is zeker welkom. Maar het lijkt Ned. forums lezende dat Van den Hul veel haters heeft in Nederland?

  • In België kennen we dat fenomeen ook. Kritiek geven op spullen van eigen land. We zouden beter een beetje meer fier zijn op ons patrimonium en onze ondernemers.
   De van den hul is niet echt vergevingsgezind. Een slechte, scherpe opname blijft slecht. Maar bij elke opname, goed of slecht, is het geluidsbeeld net iets aangenamer, warmer als je wil, qua klank. Dus niet super analytisch.

 • Hallo Jaap..
  Ik vind het altijd weer geweldig hoe bepaalde kabels neergezet worden,ik ben terdege van mening dat er verschil in zit,zowel hoorbaar,voelbaar als zichtbaar. Ik ben dan ook erg blij met dit soort testen, dus wederom mijn dank hiervoor..
  Dan rest mij alleen nog de vraag, waar blijft oehlbach in al deze testen..?? Of zeg ik nu iets geks..??
  Vriendelijke groet uit friesland..

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: