Review Marantz HD-DAC1

in Hi-Fi (969) | Reviews (745) | Hifi recensies (362) | D/A Converters (99) | Versterkers (105) | Voorversterkers (22) |


Marants HD-DAC1

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
799

 • Marantz HD-DAC1
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-01-25

Conclusie:

Met de HD-DAC1 slaat Marantz de spijker op z’n kop. Een gedetailleerd en helder geluidsbeeld, met een volle sound. De HD-DAC1 weet naar onze mening heel veel muziek uit een mooie hoofdtelefoon te persen.

Het fijne is: je zou de HD-DAC1 ook in kunnen zetten als DAC of voorversterker. Hij reageert snel in de menu’s en is makkelijk te bedienen. De retro look met het plastic hout kunnen we niet heel warm van worden. De klokken op het front zijn mooi, maar dat plastic... beetje jammer.

Al met al een mooi product voor een fijne prijs.

De Marantz HD-DAC1 is een beetje een vreemd geval. “Een vreemde eend”. Op de website van Marantz staat de HD-DAC1 onder het kopje USB D/A converter. In de omschrijving lezen we dat het een “ultra-hoge kwaliteit hoofdtelefoonversterker” is. Dus…? Wat is het? Wij zoeken het uit voor u!

We vallen maar met de deur in huis: De Marantz HD-DAC1 is een combinatie van een usb-dac en hoofdtelefoonversterker. We kunnen de HD-DAC1 namelijk inzetten als een dac of als hoofdtelefoonversterker. Of natuurlijk als beide. Maar nu is de vraag natuurlijk; Heeft u er iets aan?  We gaan er eens een tijdje mee leven.

Eigenaardig

Marants HD-DAC1

Het is een eigenaardig ontwerp… Beetje ‘love it or hate it’.

We kunnen er echt niet omheen: het eerste dat opvalt aan de Marantz HD-DAC1 is het uitgesproken ontwerp. We zien de ronde ‘patrijspoort’ als display. Iets typisch Marantz. Wij vinden het wel mooi. De ronde draaiknoppen voor de input en het volume zijn ons ook niet vreemd.

Maar dan de zijkant. In plaats van geborsteld aluminium, vinden we hier houten panelen. Correctie, na een tikje met de ring, horen we dat het kunststof is. Het is een retro/vintage look die Marantz aan de HD-DAC1 heeft meegegeven. Er is naar ons weten slechts één ander product bij Marantz die dit ook heeft. Verder niet. Dus waarom zouden ze hier voor gekozen hebben, blijft ons een mysterie.

Specificaties

Marants HD-DAC1

Dat zit strak in elkaar. En tjokvol! Toch een prestatie om op dit level te puzzelen!

Qua specificaties en inhoud heeft de Marantz HD-DAC1 het goed voor elkaar. Zo lezen we dat de HD-DAC1 veel leent van de series erboven. Denk aan de versterking. De dac-chip is ook geen onbekende. Deze zit namelijk ook in de PM-7005. In die setting een tikkie scherp, dus we hopen dat Marantz hem hier wat beter in toom houdt.

Aan de voorzijde vinden we een usb aansluiting. Speciaal voor de Apple IOS-apparaten. Daarnaast de aansluiting voor de hoofdtelefoon. Een 6.3 mm aansluiting. Mooi werk! We hadden wel graag een verloopstekker in de doos gezien. Maar goed: veel hoofdtelefoons leveren die mee, dus geen nood aan de man.

Aan de achterzijde vinden we twee optische ingangen, een coaxiale ingang, een aux ingang, in en uitgangen voor de remote control en twee audio uitgangen. Deze in de vorm van RCA. Een fixed en een variabele. Dat zou dus betekenen dat we de HD-DAC1 dus ook als een voorversterker kunnen inzetten. Zeer breed inzetbaar!

Nog meer

Marants HD-DAC1

Heel wat koppelingsmogelijkheden!

Okay, we hebben dus een DAC, een hoofdtelefoonversterker en een voorversterker in één apparaat. Maar we zijn er nog niet aan de achterkant vinden we een asynchrone USB-B aansluiting die 192 khz/24 bit ondersteunt. En zelfs DSD 2.8 en 5.6 Mhz. Dat zien we veel bij Marantz. DSD-liefhebbers kunnen hun hart ophalen bij dit merk. En wij worden daar ook blij van. Maar wij worden helemaal warm als we lezen dat Marantz ook nog een jitter remover en een dubbele klok in de HD-DAC1 heeft gezet.

Iene miene mutte

We gaan de Marantz gebruiken als een hoofdtelefoonversterker/DAC. En op het moment van schrijven, hebben we aardig wat keuze aan hoofdtelefoons op de redactie. Wie gaat dan de gelukkige worden?

De Audio-Technica ATH-MSR7 is laatste keer zo goed bevallen, dat we kijken hoeveel meer de Marantz er nog kan uitpersen.

Het aansluiten en installeren van de HD-DAC1 is een eitje. Voor Mac en linux gebruikers is het een kwestie van plug en play. Windows gebruikers moeten nog wel even de juiste driver downloaden en installeren. We sluiten de Marantz aan met een USB kabel. Ondanks dat Marantz er een usb kabel bijlevert, wat wij een goede zaak vinden, gebruiken we toch de Supra USB kabel.

We sluiten het geheel aan op de laptop en starten de muziekbibliotheek op. Alles gereed? Dan kan het zwaarste gedeelte beginnen.

Goed

Helder en gedetailleerd geluidsbeeld

Volle sound

Makkelijk te bedienen

Bijgeleverde usb kabel

Minder goed

Plastic kappen

 • Die zijpaneeltjes heb ik mij ook erg over verbaasd. Was altijd in de veronderstelling dat dat houten paneeltjes zouden zijn en niet van dat goedkope plastic. Ze zitten er bij mij nog steeds op, al heb ik wel eens getwijfeld om ze eraf te halen.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: