Review Scansonic MB6 luidspreker

in Hi-Fi (969) | Reviews (744) | Hifi recensies (350) | Luidsprekers (142) | Vloerstaand (28) |


Scansonic MB6

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4 sterren
 • Super!
9000 per paar

 • Scansonic MB6
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-01-18
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 90%
 • Inzetbaarheid
  Schrijver: 50%
 • Klank
  Schrijver: 80%
 • Prijs
  Schrijver: 80%

Conclusie:

De Scansonic MB6 is een mooi speaker. Een speaker die een compleet plaatje kan schetsen van een opname. Met vol enthousiasme en een innemende klank en presentatie.

Er is echter een maar. De speaker is groot... heel groot. En er is een heel krachtige en gecontroleerde versterking nodig om grip te houden op het laag. Met de nieuwe dempers voor de flowpoorten, is de grip op het laag aanzienlijk verbetert.

Tevens zal bekabeling op hoog niveau moeten zijn. Wij hebben met de Pass Labs XP10 en Benchmark AHB2 een goed duo gehad. En met de M50 / M51 en Weiss Dac2 goede bronnen. Maar niet zo goed als de Aavik die we in Denemarken hebben gehoord (30.000 euro). Daar was het laag nog strakker en sneller.

Dit laat zien waar de valkuil een beetje zit met deze speaker: de hele keten is kritisch. Dit is geen vergevingsgezinde speaker. Het is een parel die glanst bij het juiste licht.

High-end voor een ‘normale’ prijs? Raidho-genen tegen een gunstig(er) prijskaartje? Volgens Michael Borresen wel. Wij testen het topmodel van Scansonic: de MB6. Een set vloerstaanders voor 9000 euro. 

Groot, groter… gigantisch. Dat is een beetje wat de MB6 bij ons oproept. Hoewel deze Scansonics vrij slank ogen, zijn ze toch een imposante verschijning. Met 1,40 meter hoog is het met name een hoge speaker. Want ze zijn maar zo’n 17 cm breed en 40 cm diep. Gewicht: net geen 40 Kg.

Filosofie

Genoeg over dat ze vrij groot en zwaar zijn. Het is namelijk ook een pluspunt: de presentatie is ook groots. Maar daarover later meer.

De MB-serie van Scansonic is de topserie. MB staat voor Michael Borresen; de man achter het high-end merk Raidho. We hebben onlangs de Raidho X1 getest en waren daarvan zeer onder de indruk. Het doel van Borresen is het DNA van Raidho te verwerken in de MB-serie, met in het achterhoofd wel te werken met minder exotische units en materialen. Immers: het is gewoonweg onmogelijk voor 9000 euro een speaker te leveren met daarin zes keramische Raidho-units.

Echter: veel concessies wilde Borresen niet doen. In plaats van keramische units zitten er bij de MB6 zes carbon units in. En de ribbon is een gesealde kapton / aluminium unit. Minder licht dan een échte Raidho, maar wel een stuk sneller en preciezer dan een dome volgens Borresen. Ook hierover later meer.

Goed

Kan waanzinnig klinken...

Mits alles klopt

Mooi gemaakt

Speelt erg groot

Minder goed

Aansturing is ontzettend kritisch

Groot

 • Ik had ergens gelezen dat de laag afstelling aangepast is door Scansonic en dat ze nu veel makkelijker aanstuurbaar zijn, geen idee hoe je nu moet herkennen wat de nieuwe versie is, misschien weten jullie dal?

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.