Review Classé Sigma SSP en AMP2

in Home Cinema (65) | Reviews (733) |


Classe Sigma SSP en AMP2

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 3 sterren
 • Goed!
8500

 • Classé Sigma SSP en AMP2
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-01-18
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 60%
 • Inzetbaarheid
  Schrijver: 75%
 • Weergave
  Schrijver: 60%
 • Prijs
  Schrijver: 50%

Conclusie:

Classé heeft voor de av-liefhebber een set willen samenstellen die het beste van het digitale tijdperk biedt tegen een scherpe prijs. De SSP is nog wel een interessant product met veel flexibiliteit en een prima niveau in stereo. 5000 euro blijft echter wel heel wat geld. En er zijn keiharde concurrenten die ook zeer degelijke processors leveren voor dit geld. Denk aan de M17 van NAD.

De AMP2 kunnen we niet zo van onder de indruk zijn. We hebben diverse speakers geprobeerd, kabels gewisseld, andere voorversterkers gepakt en wat concurrenten ernaast gezet. De AMP2 komt gewoonweg niet mee met concurrenten in zijn prijsklasse van 3500 euro.

Gecombineerd geven we de Sigma toch nog drie sterren. Het is de Classé Sigma SSP waar we wel wat voor voelen. Een touch-screen, zeven keer hdmi, usb, streaming, degelijke prestaties in stereo... Dat is wel value voor uw 5000 euro. Wel even wat software-issues oplossen Classé!

Classé is geen onbekende in de audiowereld. De Canadezen maken al tijden apparatuur in het hogere segment. In 2014 heeft het bedrijf de Sigma-lijn in de markt gezet. Een serie, gericht op surround, voor de ietwat prijsbewustere liefhebber. Wij kijken naar de Classé Sigma SSP processor en de Sigma AMP2. 

Een flexibele oplossing voor zowel stereo- als av-fanaten met een gunstig prijskaartje. Dat is wat Classé met de Sigma-serie in de markt wilde zetten.

De afwerking is compleet zwart. De kast is grotendeels van metaal, maar het middenstuk is plastic. En dat vinden we niet zo mooi (dit is natuurlijk smaak). Het oogt wat goedkoop. Net als de voetjes die gewoon plastic cupje zijn die geschroefd zitten. Dit mag en kan anders naar onze mening.

Touch-screen

Het scherm van de Classé Sigma SSP is prima in orde. Het is aanraakgevoelig (resistief) en prima afleesbaar. Tenminste: het volume. De andere zaken niet. Nu is er een app te vinden, maar die werkte niet bij ons tijdens de test. De app gaf aan dat er geen Sigma is. Gek: want Synology DS Audio werkt prima. Net als BubbleUPnP. Kortom: het netwerk werkt prima.

Classé Sigma SSP

Classe Sigma SSP en AMP2

De Classé Sigma SSP: fijn zo’n touch screen. Nu nog in het Engels of Nederlands!

De Sigma SSP is het hart van het systeem. De SSP is een surround-processor met maximaal 7.1 kanalen. De SSP ondersteunt echt nagenoeg alle surround-codecs. Atmos, DTS:X en Auro3D nog niet, maar dat zou in theorie met firmware kunnen worden toegevoegd. Deze Classé moet echter ook bijzonder goed klinken in stereo. En zo hebben we hem ook getest.

Er zijn talloze digitale aansluitingen achterop te vinden. Onder andere: zeven hdmi-inputs (één extra voorop), een tweetal single ended ingangen, een gebalanceerde ingang, twee keer een optische ingang, drie keer coaxiaal, usb en ethernet.

Dan is er natuurlijk een hdmi-uitgang, twee kanalen geblanceerd (front) en vervolgens zijn de center, sub en surround in single ended uitgevoerd. De reden is dat dit geld bespaard. Hetzelfde geldt voor het weglaten van analoge beeldingangen.

Leuk detail is dat Classé aan domotica heeft gedacht. Er zijn canbus-aansluitingen achterop aangebracht. Net als trigger in- en uitgangen.

Classé Sigma AMP2

Classe Sigma SSP en AMP2

De AMP komt in diverse smaken. Dit is de Mono. Er is ook een AMP2 (stereo) en een AMP5 (vijf kanalen).

De Classé Sigma AMP2 is een tweekanaals klasse D eindversterker. Echter: geen ‘of the shelf’ oplossing, maar een eigen ontwerp. Deze oplossing schakelt op 384 kHz, wat de ‘dead time’ (volgens Classé) moet verlangen. Echter: volgens ons zijn er al oplossingen die ofwel even snel ofwel sneller schakelen dan 384 kHz. De meeste rond de 400 kHz. Bijvoorbeeld nCore schakelt tussen de 470 en 530 kHz. En we hebben zelfs modellen gezien die rond de 800 kHz schakelen. Meer hoeft niet beter te zijn. Hoge schakelfrequenties kunnen ook zorgen voor complexe filtering. Elke keuze heeft zo zijn eigen consequenties.

Wat tevens een eigen oplossing is, is de ‘Toolbox’. Dit onderdeel van de versterker moet interferentie en storing elimineren binnen de versterker. Klasse D schakelt hoogfrequent. En van deze mogelijke storing moet je afkomen… Dat doet de Toolbox. Een klein stukje op de print, met een mooi kapje eroverheen. Wat er onder zit? Dat is geheim.

De Classé Sigma AMP2 levert 200 watt in 8 Ohm. En dat verdubbelt bij 4 Ohm. Netjes. Er zit een 1000 watt voeding in deze eindversterker. Dus power genoeg! Ook voor lastigere speakers.

Goed

Classe SSP biedt veel voor 5000 euro

Mooi touch-screen

Prima menu

Minder goed

AMP2 mist muzikaliteit...

En ballen in de weergave

SSP had bij ons bugs

Mag mooier gemaakt worden

  • Beoordeeld 5 sterren

  Thank you for this review! I agree with you that the Sigma series are made for those who want serious AV and stereo performance out of one system. And that’s exactly what it does! I think it doesn’t make a lot of sense to review the SSP together with just the AMP2, since the former is multichannel and the latter only stereo. I have an SSP together with an AMP5, which I run in bi-amping mode for the front/stereo channels in a 3.1 configuration. In total it costs about the same as my former AV and stereo equipment together, but it’s much smaller and it performs clearly better in both disciplines. In sum, this system offers me exactly that I’ve been looking for for years and has it’s “unique selling proposition”. I can imagine that the AMP5 has been developped before the AMP2 as the basic power amp for this system, and thus the AMP2 is more of an “extention module” for those who need more than 5.1 channels. This might be the reason why the AMP2 doesn’t offer the best value for stereo sound quality in it’s price class.

  • Beoordeeld 5 sterren

  Graag wil ik mijn waardering uitspreken voor een eerlijk en oprecht review van de SIGMA SSP en de AMP2. Het is inderdaad zo moeilijk om dit te vinden zowel op het internet als in de vakliteratuur. Jullie review is welliswaar kort, maar wel to-the-point en waar het allemaal om draait is dat er nu eenmaal geen compromisloze AV versterker te koop is die zowel goed is in stereo alsook goed is als surround versterker. Daarom moet je de stereo weergave vergelijken met een stereo versterker (en dat hebben jullie gedaan), zowel de voor als de eind versterker. Jullie hadden ook nog de surround kwaliteiten kunnen vergelijken en daar kunnen vaststellen dat er inderdaad bij de SIGMA geen automatische roomcorrection faciliteiten zijn.
  Jullie review is heel duidelijk en jullie mogen er fier op zijn ! Proficiat !

  Karl (AV en Stereo fanaat)

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: