Geen DAB+ via L-band

Het ministerie van Economische Zaken heeft laten weten dat de L-band – de frequentieband tussen 1 en 2 GHz – niet wordt ingezet voor DAB+. Het zou te veel kosten om dat mogelijk te maken. 

Er zijn in het verleden proeven geweest waarbij de L-band is ingezet voor digitale radio. Natuurlijk kan het werken, maar er is gebleken dat niet alleen weinig radio’s geschikt zijn voor de L-band; er zijn ook bijzonder veel prijzige steunzenders nodig om landelijke dekking te krijgen.

VHF

Voor lokale DAB+ radio gaat dit jaar een proef van start op de VHF-band. Dat is de frequentieband van 30 MHz tot 300 MHz. Binnen deze frequentieband zijn veel minder steunzenders nodig, waardoor kosten lager gehouden kunnen worden. Tevens zijn nagenoeg alle ‘digitale-radio’s’ geschikt voor ontvangst.

De L-band wordt alleen nog maar gebruikt voor datatransport van een basisstation naar een (mobiel) eindstation.

Kwaliteit DAB+

Er wordt in commercials altijd gepraat over de geweldige kwaliteit van DAB+. Er zijn sprake zijn van ‘digitale kwaliteit’. Nu weten Alpha-lezers dat ‘digitale kwaliteit’ helemaal niets zegt. Maar waar wij benieuwd naar zijn is wát voor digitale kwaliteit. Hier vindt u een overzicht van de bitrates van DAB+. U zult zien dat het gros gewoon op 64 kbps streamt. Waardeloos dus. Geef ons maar FM!

 

1 reactie

  1. Ik weet nog dat ik tv films keek met het analoge geluid via de fm band via highend active speakers.
    Dat was nog in de stereo tijd dus 3d geluid uit twee speakers ipv 7.1 thx….!
    Raad maar wat meer realistisch Dynamisch klinkt…

Geef een antwoord