Details Monitor Audio Platinum II bekend

Monitor Audio Platinum II

Het zat er natuurlijk aan te komen: een nieuwe Gold-serie… en dan nu de nieuwe Platinum-serie van Monitor Audio. Wij hebben wat details rondom deze nieuweling van het welbekende Monitor Audio. 

Logischerwijs zegt Monitor Audio dat de nieuwe Platinum – de Platinum II – de beste luidspreker is die ze ooit hebben gemaakt. Moet ook: het is hun topserie.

Monitor Audio Platinum II

In feite is de tweede generatie Platinum een compleet nieuwe luidspreker. Als we door de whitepaper scrollen zien we dat elk element van de Platinum is aangepakt. De ribbon is vernieuwd – een nieuw folie (kapton met aluminium, 12 uM), nieuwe geometrie (meer rolls, maar minder hoog) en nieuwe magneten – waardoor hij niet alleen hoger kan; tot 100 kHz, maar ook een beter lineair gedrag vertoond.

De Platinum II vertoond volgens Monitor audio ook een vlakker impedantiegedrag. Wel zo prettig, omdat u dan uit meer versterkers kunt kiezen, aangezien de aansturing gemakkelijker is.

RDTII

De nieuwe bas en midrange-units bieden minder vervorming, meer snelheid en betere lineairiteit. Dit is het resultaat van een compleet vernieuwd diafragma en nieuwe conus. Het diafragma is maar 2mm dik, maar ongelooflijk sterk.

De RDTII gebruikt twee lagen: C-CAM voor de voorkant en een carbon-fibre voor de achterkant. Deze nieuwe opbouw moet zo’n 8dB vervorming reduceren boven de 300 Hz. Significant dus.

Tevens lezen we dat de structuur op de C-CAM anders is. De putjes zijn wat minder diep, waardoor er meer gebruik wordt gemaakt van de structurele integriteit van de honingraat-structuur.

DCF – Dynamic Coupling Filter

In een normale unit zijn de voice-coil en de unit met elkaar verbonden middels rigide materialen. Denk aan aluminium. Dat is volgens Monitor Audio niet handig, omdat een unit geen perfecte ‘zuiger’ is. Zeker niet bij hogere frequenties. Deze koppeling zorgt voor extra vervorming. Hun oplossing: mechanische ontkoppeling door een soort nylon ring. Deze koppelt op een dusdanige manier dat het niet meer ‘rigide’ is boven de crossoverfrequentie.

Nog veel meer

Natuurlijk gaat de whitepaper maar door. Betere crossover-componenten, minder resonantie in de kast, betere terminals. Et cetera. Feit is: de Monitor Audio Platinum II moet een indrukwekkend paradepaardje worden voor Monitor Audio. We zijn benieuwd!

4 reacties

Geef een antwoord