web analytics

Sennheiser herintroduceert Orpheus hoofdtelefoon-systeem

Sennheiser Orpheus

In 1990 bracht Sennheiser het Orpheus hoofdtelefoonsysteem uit. Een kwart eeuw later komt het Duitse bedrijf met een vernieuwde versie van dit bekende product.

De aanschaf van de Sennheiser Orpheus is lang niet voor iedereen weggelegd, want het product gaat ongeveer vijftigduizend euro kosten. Met de Orpheus heeft de bekende hoofdtelefoonontwerper een elektrostatisch systeem ontwikkeld waarbij het naar eigen zeggen net lijkt of u midden in een concertzaal staat. Speerpunten van de Orpheus zijn onder meer een frequentiebereik dat ver buiten het menselijk gehoor ligt en een zeer lage harmonische vervorming. Om dit mogelijk te maken hebben de ontwikkelaars zo’n zesduizend afzonderlijke componenten gebruikt.

Sennheiser Orpheus

Tien jaar onderzoek

Sennheiser heeft er bijna tien jaar lang over gedaan om de opvolger van de traditionele Orpheus te ontwikkelen. Hierbij is het doel geweest om een natuurgetrouwe reproductie van de originele geluidsbron tot in de perfectie weer te geven. In het hoofdtelefoonsysteem zijn een buizenversterker met acht vacuümbuizen en een transistorversterker verwerkt. Om vervorming zoveel mogelijk tegen te gaan, heeft Sennheiser hoogwaardige materialen gebruikt, zoals Carrara-marmer, kwartsglas en granulair.

Sennheiser Orpheus

Aansluitingen

Op de nieuwe Orpheus zijn allerlei aansluitingen gehuisvest voor het koppelen van externe audioapparatuur. Zo is het apparaat voorzien van (on)gebalanceerde ingangen, s/pdif (coaxiaal en optisch) en usb. Als d/a-converter is de ESS Sabre ES9018-chip in de behuizing gehuisvest. De maximale audio-kwaliteit voor pcm-bestanden bedraagt 32bits/384kHz. Voor dsd-bestanden is een maximale samplerate van 5,6 MHz mogelijk. Ieder stereokanaal bevat vier dacs die parallel zijn geschakeld. De Sennheiser Orpheus verschijnt medio 2016 op de markt.

Sennheiser Orpheus
Sennheiser Orpheus

Gerelateerde berichten

Steinway Lyngdorf brengt Model P200 uit

De Model P200 Surround Processor werd al een jaar geleden aangekondigd, maar het product ziet eind oktober eindelijk het levenslicht. Met dit apparaat is het volgens de Deense fabrikant Steinway Lyngdorf mogelijk om een bioscoopervaring na te bootsen.

7 reacties

 1. Mag ik een opmerking plaatsen bij het stukje “Speerpunten van de Orpheus zijn onder meer een frequentiebereik dat ver buiten het menselijk gehoor ligt”.

  Ik begrijp niet waarom dit een speerpunt is als je het toch niet kunt horen? Misschien leuk voor je hond!

  En inderdaad, dit is niet voor iedereen, hiervoor koop ik een complete droom installatie en houd geld over om nog heel veel muziek aan te schaffen :-)

   1. Je had een extreem lange link erin gezet. Dat vind het spamfilter niet tof :-). Ik heb hem nu toegelaten.

    Maar het heeft wel degelijk zin om een heel brede frequentierespons te hebben of units die tot extreme frequenties kunnen weergeven.

    Onder meer verleg je het ‘break up point’ van een unit naar een gebied wat we niet horen. Een tweeter die tot 30 kHz kan – ik noem maar iets – breekt veel later op dan een unit die tot 20 kHz kan weergeven.

    Tevens is er zoiets als zaken die we niet horen, maar wel merken / ervaren. Denk aan bassen die we niet horen maar wel voelen…

Geef een reactie