Vreemd

in Achtergronden (394) | Hi-Fi (647) | Achtergronden (226) | Opinie (53) |


vaag gezicht

Soms zijn dingen gewoon vreemd. Onverklaarbaar. Dat geldt eigenlijk wel binnen elk segment in het leven. Bijvoorbeeld: waarom is er een klik met bepaalde mensen en met anderen niet? Maar het kan ook binnen onze hobby gelden: waarom horen we een verschil in kabels? En waarom klinkt de ene streamer beter dan de andere? 

Het leven heeft altijd weer verrassingen. Zo was er een serieuze crash op het platform van Alpha Audio. De provider had het over een crash op het ‘cloudplatform’. Nou… als het in de cloud draait, is er toch niets aan de hand? Kwestie van schijfje wisselen en gaan met die banaan! Nee dus… de database bleek behoorlijk beschadigd. Waarom? Geen idee… zelfs de provider weet het niet. Kortom: vanaf nu maken we om de dag back-ups. Blijkt dat die ‘good old’ back-ups gewoon nodig blijven. Ondanks de beloftes van de cloud.

Data is data?

Om even terug te gaan naar audio – Maar dan wel digitale audio: ook daar gelden vreemde regels. Bijvoorbeeld streaming-diensten: waarom kan een stroom van data ongemoeid over stukjes flutkoper reizen om vervolgens achter de set in de problemen te komen? Immers: er zitten écht verschillen in ethernetkabels (volgens redacteur in kwestie dan). Ik kan daar bijna wakker van liggen.

Dat geldt ook voor lichtnetkabels. We krijgen regelmatig de opmerking via de mail: het kan niets uitmaken, want als het de muur in gaat, is het weer standaardkabel. Ja, dat klopt… en toch horen we grote verschillen in lichtnetkabels. We hebben zelfs een demo gedaan op Café Engels. En de bezoekers – op dat moment een zaal vol – waren het allemaal eens met elkaar: er is een verschil hoorbaar.

Codecs

Dan even nog iets: een verschil in klank bij codecs. Lossless is toch lossless? Ja, dat is ook zo. Maar toch kunnen er subtiele verschillen in codecs zitten. FLAC en ALAC kan toch net anders klinken. Geen grote of schokkende verschillen, maar we hebben wel kleine verschillen kunnen waarnemen.

Al deze zaken laten redacteur in kwestie zien – of horen – dat we nog lang niet alles weten. En wie het blog van Paul McGowan leest, zal lezen dat ook ontwikkelaars weleens met de handen in het haar zitten met vraagstukken die in eerste gezicht voor de hand lijken te liggen, maar heel anders uitpakken. Kortom: keep an open mind! Laat je verrassen! Doen wij ook…

  • Geef een reactie

    U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


    Gerelateerde items? Zie ook: