Review Synology DS115 NAS

in Reviews (744) | Streaming Audio Reviews (112) | Netwerk (10) | NAS (3) | Streaming Audio (332) |


Synology DS115
 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4 sterren
 • Super!
? 155

 • Synology DS115
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-01-18
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 80%
 • Inzetbaarheid
  Schrijver: 90%
 • Gebruiksgemak
  Schrijver: 100%
 • Prijs
  Schrijver: 90%

Conclusie:

De nieuwe Synology DS115 is een behoorlijk snelle NAS die voor mensen die gaan streamen een zeer waardevolle aanvulling zal zijn. Hij kan alles wat de grotere, (veel) duurdere modellen ook bieden. Behalve één ding: RAID-ondersteuning om dataverlies tegen te gaan bij het uitvallen van een schijf. Een belangrijk punt naar onze mening. Maar ja: daar betaalt u ook voor. De DS214 kost namelijk wel 100 euro meer. En u hebt dan ook een extra schijf nodig. Alle waar naar zijn geld... toch?

Wie graag met gemak wil streamen, zowel binnen als buiten het huis, komt eigenlijk automatisch uit bij een NAS. Natuurlijk helpen muziekservices, maar die werken niet altijd buiten Nederland. En het is niet altijd mogelijk met meerdere gebruikers tegelijk gebruik te maken van de account. Een NAS kent die beperkingen niet. Daarbij is het een handige back-up van uw muziek. We testen de betaalbare Synology DS115.

Synology heeft een breed aanbod van NAS-apparaten. Zowel zeer geavanceerd als interessante instappers. We testen nu de nieuwe, 1-bay DS115. Een NAS met een dual-core Marvell-chip (800 MHz), 512MB geheugen en natuurlijk gigabit-lan om vlot te kunnen werken. Verder nog een usb 3.0-poort en een USB-2.0 aansluiting. Als bonus ook nog e-sata (minder praktisch in praktijk, maar het zit erop). De prijs? 155 euro. Zonder schijf: dat wel. Maar toch: het maakt NAS wel lekker betaalbaar.

Installeren

Synology DS115

Heel compact, maar wel compleet. Behalve RAID-ondersteuning biedt de DS115 alles.

Het installeren van een Synology NAS is echt een fluitje van een cent. U schuift de kap open, installeert een harde schijf met de meegeleverde schroeven, schuift de kap er weer op en schroeft deze vast. Vervolgens koppelt u de NAS aan het lichtnet en de router en drukt op de aan- en uitknop.

De volgende stap is het installeren van de Synology Assistant. Deze zoekt naar de NAS. Als het goed is, vindt u de NAS, waarna u dubbelklikt op de gevonden DS115. Er opent een browserscherm die u door de stappen heen leidt. Simpel… en zoals het hoort.

U kunt tegenwoordig heel gemakkelijk direct de nieuwste firmware vanaf het internet installeren. Daarna kunt u ook direct alle pakketten installeren die nodig zijn om te streamen. Dat is wel handig geregeld van Synology. Het scheelt achteraf wat installatiewerk. En u kunt zich niet meer vergissen in de vaste mappenstructuur voor dlna. (Music, Video, Photo).

Vlotjes

NAS - Network Attached Storage

De DS115 staat tussen de 4-bay Netgear en de DS1515 van Synology.

Waren voorheen de 1-bay modellen en met name de SE en J-modellen traag… dat is wel veranderd. De DS115 is gewoon vlot. We behalen bij het kopieren van grotere bestanden gewoon netjes 100 tot 110 MB/s met een 2TB Western Digital RED-schijf. Keurig.

Ook de interface laadt snel en vertoont eigenlijk geen vertraging als we door de opties klikken. De enige manier om de DS115 trager te krijgen is veel tegelijk te doen. Zeg streamen, veel downloaden en dan nog inloggen en bijvoorbeeld Surveillance Station starten. Maar ja: daar zijn deze modellen ook niet voor bedoeld.

DSM Software

Synology DSM DS115

De DSM-software werkt bijzonder prettig. Echt één van de fijnste pakketten in de markt nu.

Nu we het toch over de interface hebben: dat is wel de grootste pre van het merk. Elk model – instap en high-end – beschikt over dezelfde software: Synology DSM (Disk Station Manager). En die is echt een genot om mee te werken. Het laat veel toe, is bijzonder prettig in gebruik en het is uitbreidbaar met talloze pakketten. Denk aan custom mediaservers, web-applicaties als WordPress of Joomla of wat te denken van een IP-camera server? U wenst, wij draaien, moeten ze gedacht hebben.

En de DS115 laat dat dus ook allemaal toe. Dat is nogeens waar voor je geld.

Geen RAID

Het enige punt wat we kunnen vinden, is dat de DS115 maar één schijf kwijt kan en dus geen beveiliging biedt tegen een defecte schijf. Dat vinden we toch wel een punt waar u goed rekening mee moet houden. Zet u er kostbare data op, zorg dan absoluut voor een back-up. Dat moet sowieso met NAS, maar nu helemaal, want kapot is kapot. En dan bent u ook de data kwijt.

 

 

 

Goed

Compact

Betaalbaar

Vlot

Minder goed

Geen RAID

   • Hallo Jaap,

    Dit lijkt me een uitstekend idee, ik ben op mijn manier erg tevreden met mijn Qnap NAS, en met mijn manier bedoel ik zoveel mensen zoveel meningen :-)

    Fijne dag

    Gwenndolynn

 • Voor wie raid een must is, kijk ook even naar de DS215j. Zelfde prijscategorie als bovengenoemd model maar wel plaats voor 2 schijven. Dit model heb ik zelf aangeschaft als eerste NAS en ik wil niet meer zonder.

 • En dan Surveillance station. Een prachtig bewakingscamera pakket wat nog gratis is ook bij Synology! Vooral de vele apps zijn erg goed. De app om bewakingscamera beelden op een tablet of smartphone te bekijken zijn top! En…ook gratis! Camera’s verbinden en instellen is een peuleschil. Zelf draai ik Surveillance station met Zavio ip camera’s. Dit werkt zo fijn.
  En dan kan je nog de NAS voor vele andere doeleinde gebruiken. Eenmaal een NAS gewend, kan je niet meer zonder. Synology is dan ook een van de betere!

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: