web analytics

IFPI-rapport: Digitale muziek populairder dan cd’s

De overkoepelende branche-organisatie IFPI heeft een rapport vrijgegeven met interessante informatie over de huidige consumptie van muziek. Hieruit blijkt namelijk dat er in 2014 voor het eerst meer omzet werd gegenereerd met downloads en streamingdiensten dan met fysieke opslagdragers als cd’s en vinyl.

Deezer EliteDigitale muziek groeide het afgelopen jaar met maar liefst 6,9 procent. De omzet bedroeg wereldwijd 6,85 miljard dollar. Fysieke opslagdragers als cd’s en vinyl werden minder verkocht. De wereldwijde omzet daalde 8,1 procent naar een omzet van 6,82 miljard dollar. Voor het eerst in de geschiedenis is digitale muziek daarmee populairder dan fysieke muziekdragers. Vinyl onderscheidt zich overigens wel van de neergang, want in 2014 werden er 54,3 procent meer platen verkocht dan een jaar eerder.

Streamingdiensten

De muziekdiensten schoten de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond en dat is niet zonder reden. In 2014 steeg de omzet van Spotify, Deezer, Tidal en consorten met 39 procent. Met een omzet van 1,6 miljard dollar bestaat het marktaandeel van muziekdiensten in de categorie digitale muziek uit 23 procent. Wereldwijd zijn er zo’n 41 miljoen mensen die betalen voor een muziekdienst, waarvan er vijftien miljoen zijn aangesloten bij Spotify. De IFPI verwacht dat de stijging in 2015 voortduurt dankzij nieuwe initiatieven van YouTube en Apple.

Gerelateerde berichten

luxman-show-banner

Luxman-show bij Beter Beeld en Geluid

Het is zo’n iconisch merk: Luxman. Als wij daar aan denken, is het vooral een warm gevoel. En zo beschrijft Beter Beeld en Geluid het ook. “Een intieme dialoog tussen luisteraar en muziek”. Kijk: daar krijgen wij een warm gevoel van. En u kunt het op 18 maart zelf ervaren.

6 reacties

  1. Nou ik heb sinds enkele maanden een abonnement op Qobus vanwege zijn streamen op cd kwaliteit , en ik ben helemaal om………..Wat een heerlijke manier om van muziek te genieten….Hierbij vergeleken is het geklooi met cd’s maar een ouderwets gedoe!!!
    Ik kan de mensen maar een ding aanraden: probeer het en je bent verkocht!!!

Geef een reactie