Review ROCKI Play

in Reviews (744) | Streaming Audio Reviews (112) | Multiroom Audio (49) | Streaming Audio (332) |


ROCKI uitgelicht
 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 3.5 sterren
 • Erg goed!
? 44,95

 • ROCKI Play
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2017-01-18
 • Vormgeving
  Schrijver: 90%
  Gebruiker: 50%
 • Prijs
  Schrijver: 100%
  Gebruiker: 73%
 • Bediening
  Schrijver: 75%
  Gebruiker: 50%
 • Geluid
  Schrijver: 75%
  Gebruiker: 95%
 • Storingsvrij
  Schrijver: 50%
  Gebruiker: 9%

Conclusie:

De markt voor instap-streaming is een belangrijke speler rijker. ROCKI heeft op basis van gebruiksgemak en prijs de drempel om over te stappen naar streaming audio namelijk nog verder weten te verlagen. De Play laat zich normaal gesproken redelijk makkelijk koppelen en opnemen in een bestaande WiFi-omgeving. Functioneel is de app prima, klankmatig zijn de prestaties boven verwachting en prijstechnisch is er zelfs sprake van een doorbraak. Jammer dat het WiFi-gedeelte gevoelig is voor storing en in 'moeilijke omgevingen' niet beter overeind blijft.

‘From Every Phone, To All Speakers, For Everyone. Free Your Music.’ Met deze doelstelling trad het merk ROCKI een jaar geleden via Kickstarter toe tot de wereld van audio streaming. Om het project verder gestalte te geven wilde men via die weg $ 50.000,- aan budget ophalen. Missie geslaagd, want inmiddels staat de teller op meer dan $ 220.000,- en is de ROCKI Play audio streamer online ruim verkrijgbaar. Ondertussen zijn ze bij ROCKI hard bezig met de verbetering van het concept en de ontwikkeling de ROCKI Play+, een soortgelijke audio streamer met HDMI & Optical (TOSLink) uitgangen.

ROCKI Play

Het team achter ROCKI is er in geslaagd om de Play een bijzondere vorm mee te geven.

Veelhoekig stukje handzeep

Het formaat en de vormgeving van de ROCKI mag op zijn minst opvallend genoemd worden. Het veelhoekige blokje heeft ongeveer het formaat en het gewicht van een stukje handzeep en is verkrijgbaar in de volgende 7 toepasselijke kleuren: ROCKI Green, Paint It Black, Submarine Yellow, Hot Chilli Peppers Red, Pink Punk Pink, Deep Purple en Clockwork Orange.

De feitelijke behuizing van het printplaatje met de componenten is zelfs nog wat kleiner, met daar omheen – dus als overtrek – een rubberen hoesje in een kleur naar keuze. De Play weegt los slechts 54 gram en is kleiner dan de gemiddelde smartphone (10 x 5 x 1,4 cm).

ROCKI Play

‘Portable’ is de Play goed voor ongeveer 3 tot 4 uur luisterplezier.

Wapenfeiten

Maar genoeg over het uiterlijk, want ROCKI’s belangrijkste wapenfeiten op papier moeten we nog opsommen. Zo is er voor de digitale overdracht gekozen voor WiFi (802.11b/g/n) in plaats van het meer ruimtegebonden Bluetooth. Daarbij worden de muziekformaten MP3, FLAC, WAV en AIFF ondersteund. Bediening geschiedt via apps voor Android, iOS en HTML5 (PC/Mac).

De Play heeft ook een 900 mAh accu aan boord, welke goed is voor circa 3 tot 4 uur weergave. En misschien wel het belangrijkste; de prijs, want voor slechts ? 49,95 tover je bestaande audio apparaatuur – voorzien van een lijningang en volumeregeling – om tot een draadloos muzieksysteem.

ROCKI Play

De verwisselbare hoesjes zitten als gegoten.

To good to be true?

Is dit alles te mooi om waar te zijn? Ja en nee. Zo verloopt het aanmelden via de app op onze 1e locatie (nieuwbouw) verre van soepel, terwijl de ROCKI Play via de speakers beweert zichzelf succesvol aangemeld te hebben als hotspot. Eenmaal aangemeld en vindbaar op het thuisnetwerk worden we vervolgens regelmatig lastig gevallen door ‘dropouts’ in de weergave. Omdat de overige draadloze apparatuur wel goed functioneert, besluiten we uit wijken naar een andere locatie (midden jaren ’70). Daar ervaren we dit probleem niet of hooguit zelden. Het geeft maar weer eens aan welke mogelijke nadelen er kleven aan het streamen via WiFi.

Klankmatig komt de PLAY goed uit de verf. Heel verfijnd, gedetailleerd of dynamisch is het niet, maar er zit beduidend meer in dan verwacht. Zo bleek een 1-op-1 vergelijk tussen een gecomprimeerd en ‘lossless’ bestand goed waar te nemen. Ter vergelijk; de weergave van de Play heeft veel weg van de Raumfeld Connector ². De spanning van de lijnuitgang is alleen niet heel hoog, want voor een beetje geluidsdruk dient de volumeknop van de versterker behoorlijk ver naar rechts gedraaid te worden.

ROCKI Play app

Op zich een prima app; al bleek versie 1.01 gelukkig een stuk stabieler.

Bediening

De ROCKI app geeft aanwijzingen hoe je een Play actief maakt op het netwerk en is logisch ingedeeld. Wel is het even vogelen hoe je bijvoorbeeld een afspeellijst kunt samenstellen, maar enige routine daarin volgt snel. Daarbij wordt er door ROCKI volop doorontwikkeld, want tijdens de testperiode bracht de nieuwe versie van de app – naast diverse bugfixes – een verbeterde integratie van de afspeellijsten.

Omdat ROCKI een open systeem is laat het zich ook bedienen door AirPlay (over WiFi) of een willekeurige UPnP player, danwel app. Zelfs een update van de firmware kan handmatig uitgevoerd worden.

Goed

Prijs
Vormgeving en functionaliteit
Aanwezigheid accu

Minder goed

Dropouts bij WiFi-overdracht in 'moeilijke omgevingen'
Bugs in de ROCKI-app

  • Vormgeving
   50%
  • Prijs
   73%
  • Bediening
   50%
  • Geluid
   95%
  • Storingsvrij
   9%
  • Beoordeeld 1 sterren

  Niet kopen. Bêta product. Geen app voor Apple. Vaak drop outs. Rebooten lukt niet. Support afdeling reageert niet. Daardoor ook te duur.

  • Inmiddels zeer tevreden met m’n Chromecast Audio.
   Voor een kleIne € 40 tover je je versterker om tot een streaming apparaat. Top! Enige minpunt; je kunt iTunes niet benaderen. Spotify werkt als een tierelier.

 • Ik vind het nog redelijk veel geld voor de mogelijkheden die de ROCKI biedt. En de Gramofon spreekt mij eigenlijk meer aan, deze is op dit moment gelijkwaardig in prijs maar heeft geen batterij.

  Het gaat mij om gemakkelijk Spotify bedienen met mijn telefoon terwijl het kastje de streaming verzorgd. Bluetooth-oplossingen zijn goedkoper maar dan loopt de stream via de telefoon wat batterij kost en als de verbinding hapert doet de muziek dat ook.

  Een Chromecast is goedkoper en kan naast muziek (geen officiële Spotify-support) ook video streamen maar is natuurlijk niet zomaar aan te sluiten op een audiosysteem, of kan dat wel als een versterker over HDMI-ingang beschikt? Of is het dan wellicht interessanter om te kijken naar een complete oplossing van Sonos of anderen?

  Ik kan geen goed overzichtsartikel vinden op internet van dit soort oplossingen waar ik wat mee kan.

 • Leuk om te zien dat de budget producten ook niet vergeten worden. Dit vind ik zelf een erg interessante markt. Zelf heb ik net een hifiberry dac besteld om hem op mijn rasberry pi te solderen. Ben erg benieuwd wat dat voor resultaat gaat opleveren gebruik de Rasberry pi nu met Volumio software en werkt erg goed. De Hiffiberry is gebaseerd op een burr-brown dac.

 • Geef een reactie

  U dient aangemeld te zijn indien u iets wilt schrijven.


  Gerelateerde items? Zie ook: