Streaming redt muziekindustrie

Logo Spotify

Eindelijk positief economisch nieuws! Het gaat goed met de muziekindustrie. Streamingdiensten blijken de oorzaak.

Logo SpotifyNVPI Audio, de brancheorganisatie van de Nederlandse muziekindustrie, heeft zijn cijfers bekendgemaakt van het eerste halfjaar van 2013. Anders dan in voorgaande jaren komt NVPI niet met consumentenbestedingen, maar met de inkomsten van de industrie zelf. Door het toegenomen belang van streamingdiensten als Spotify en Deezer geeft dat een zuiverder beeld, aldus de brancheorganisatie. De omzet van de industrie is in deze periode voor het eerst in twaalf jaar licht gestegen, met 1,9 %.

Free Record Shop

Kees van der Hoeven, CEO Universal Music en voorzitter van NVPI Audio: ?Het is goed nieuws dat na twaalf jaar de weg naar boven gevonden is. De consument heeft duidelijk streamingdiensten omarmd. Maar ook de fysieke verkopen zijn nog van groot belang en we zijn daarom blij met de doorstart van Fame en Free Record Shop.?

Investeringen

Paul Solleveld, directeur NVPI: ?De combinatie van gebruiksvriendelijke betaalbare diensten en effectieve handhaving tegen illegaal aanbod is essentieel voor de muziekmarkt, om investeringen in de business en in nieuw talent mogelijk te blijven maken.?

Neergang cd-verkoop

De markt van cd?s en andere fysieke geluidsdragers kende weliswaar wederom een teruggang van 18 % in omzet; de digitale markt nam toe van 15 miljoen naar 24 miljoen, een stijging van 60 %. Dat was met name te danken aan inkomsten uit streamingdiensten, dat wil zeggen abonnementen en inkomsten uit advertenties. De omzet daaruit groeide maar liefst met 131 % in het eerste halfjaar. In totaal stegen de inkomsten van de Nederlandse industrie met 1,9 %. Rechteninkomsten zijn hierbij niet meegenomen.

Gerelateerde berichten

KEF V700

KEF?s V-Serie: hifi geluidsweergave voor elke tv

Met meer dan vijftig jaar ervaring en vele innovaties in geluidsweergave is KEF?s laatste doorbraak een ultiem ontwerp waarmee de geluidsweergave uit elke tv naar een echt hifi-kwaliteitsniveau wordt getild, maar zonder dat daarvoor een uitgebreide set-up van receiver, ingewikkelde bekabeling of zelfs een aparte afstandsbediening noodzakelijk is.

1 reactie

 1. Het blijft altijd een beetje raar deze berichten.
  Zoals “de digitale markt nam toe van 15 miljoen naar 24 miljoen”.
  Dus ? en die zijn in een half jaar verdiend door alleen maar Apple iTunes / Spotify / Deezer ofzo??
  Hoor je altijd weinig over.

  Ohja, ‘rechteninkomsten’ daar hebben steeds meer artiesten twijfels bij als het gaat om de huidige nieuwe melkkoeien genaamd streamingdiensten.
  Iets met…. ‘een paar seconden van een nummer afgespeeld en artiest krijgt niets want geen héél nummer afgespeeld maar er is wel geklikt op een nummer dus streamingdienst krijgt wel reclame-inkomst’.

  Liever dus een download-winkel met FLAC graag waar je eventueel ook enkele nummers van albums kan krijgen.
  Of gewoon fysiek CD/Vinyl. ;-)

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review DALI Oberon 1 monitor

Review DALI Oberon 1 monitor