Ringkerntrafo

in Achtergronden (1.256) |


ringkern-transformator

ringkern-transformatorBij ringkerntransformators worden de wikkelingen direct over elkaar heen gewikkeld wat het ontwerp niet alleen energiezuiniger maakt, maar tevens het strooiveld beperkt. Ringkerntrafo?s zijn vaak te vinden in zwaardere (eind)versterkers. Een eenvoudige transformator kan kortsluitvast gemaakt worden, door hem minder effectief te maken. Wanneer een ringkerntransformator aan de secundaire zijde kortgesloten wordt (bijvoorbeeld doordat het aangesloten apparaat stuk is gegaan) dan gaat er primair een grote stroom lopen. Er ontstaat zo in korte tijd zeer veel warmte. Door zijn hoge rendement is de ringkerntransformator niet kortsluitvast te maken. De Europese norm pleit echter wel voor het gebruik van de ringkern, vooral vanwege het beperkte strooiveld.