Pantserkruiser Potemkin versus Machinefabriek

Pantserkruiser Potemkin

Dit najaar brengt EYE uit zijn collectie tal van verrassingen uit de rijke Russische cinema bijeen in Ruskino, een overzicht van 100 jaar Russische film. Het programma wordt op 28 september geopend met de klassieker Pantserkruiser Potemkin, waarvan de experimentele eenmansformatie Machinefabriek de muzikale begeleiding verzorgt.

Pantserkruiser Potemkin Pantserkruiser Potemkin (1925) was een propagandafilm uit de Sovjet-Unie. De revolutionaire strekking was voor veel landen, waaronder Nederland, aanleiding de film te verbieden. Desondanks werd de film door zijn ongeëvenaarde gebruik van filmische middelen wereldberoemd.

Goebbels

Regisseur Eisenstein gebruikte deze film om te experimenteren met montage, zodat de film een zo groot mogelijke emotionele invloed op het publiek zou hebben. Zijn experiment was zo succesvol, dat de Duitse minister van Propaganda Goebbels zich zeer lovend uitliet over de film, die overigens wel verboden werd in het Derde Rijk.

Merzbow

De voorstelling wordt ingeleid en live begeleid door Machinefabriek, die industrieel-elektronische soundtracks maakt met drones, noise en ?field-recordings?, geïnspireerd door onder meer Merzbow.

Gerelateerde berichten

TheCube

Brengt WiSA eindelijk draadloze kwaliteit?

NIEUWS – We hebben van Bang & Olufsen een persbericht binnengekregen dat ze eind dit jaar een set high-end luidsprekers op de markt gaan brengen. Zo ver geen schokkend nieuws. Maar als we verder lezen, zien we dat het een draadloos systeem is. Op basis van technologie van WiSA: Wireless Speaker and Audio. 

Geef een reactie