Klasse D

in Achtergronden (1.256) |


hypex

hypexKlasse D wordt veelal als een ?digitale versterker? gezien, wat geheel niet het geval is! Ook klasse D is gewoon een analoge versterker, waarbij echter een andere filosofie van versterking wordt toegepast. Bij klasse D maakt de fabrikant gebruik van een zeer snelle schakeltechniek. Het worden ook wel eens schakelende versterkers genoemd.

Feitelijk gebruikt de fabrikant PWM-technologie. PWM staat voor ?Pulse Width Modulation?, ook wel bekend als Pulse Density Modulation. Een technologie die tevens in schakelende voedingen wordt toegepast. De versterker gebruikt korte of lange ?pulsen?. Dit signaal gaat door een (low pass) filter om de blokgolven weer ?om te zetten? naar een sinus die vervolgens de luidsprekers aanstuurt. Klasse-D is erg efficiënt: meer dan 90 procent van het vermogen gaat daadwerkelijk naar de luidsprekers, in tegenstelling tot klasse A, B en AB.