Digitaal

in Achtergronden (1.256) |


digitaal-analoog

digitaal-analoogEen digitaal signaal, is een signaal dat uit pulsen of gehele tekens / waarden bestaat. Een digitaal signaal is vaak een afgeleide van een analoog signaal. Omzetten van analoog naar digitaal noemt men d/a-conversie. De andere kant op is d/a-conversie. In veel gevallen gaat er informatie verloren, omdat bij het omzetten van analoog naar digitaal samples genomen moet worden. Dit gebeurt met een bepaalde snelheid. Bijvoorbeeld bij cd is het aantal dynamische stappen 65.536 (2 tot de macht 16) en is de samplingfrequentie 44.100 KHz. Het digitale signaal kan (bijna) nooit alle informatie behouden dat het analoge signaal van origine heeft. Echter geldt doorgaans wel dat hoe hoger de samplingrate en hoe hoger het aantal bits, hoe beter de kwaliteit. Er zijn u zogenaamde ?lossless?-varianten, zoals lossless-pcm en bijvoobeeld DTS-HD MA.