Dempingsfactor

in Achtergronden (1.256) |


MA-350_front

MA-350_frontDe dempingsfactor is een eigenschap van eindversterkers. Het is de verhouding tussen de weerstand van een luidspreker en de uitgangsweerstand (uitgangsimpedantie, inwendige weerstand van de eindversterker) van de eindversterker. Een voorbeeld: is de dempingsfactor van een versterker 1000 (wat hoog is) en is de impedantie van een luidspreker 8 Ohm (gemiddeld), dan is de inwendige weerstand van de eindversterker 0,008 Ohm. Een goede (eind)versterker heeft een hoge dempingsfactor. Een lage inwendige weerstand zorgt er namelijk voor dat de luidspreker gedwongen wordt de signalen van de eindversterker te volgen. Dit resulteert is een strak en goed gedefinieerd laag. Transistorversterkers hebben doorgaans een dempingsfactor van 100 of hoger, wat wel als minimuum aangehouden moet worden. Buizenversterkers hebben doorgaans een erg lage dempingsfactor.