Amar Bose 1929 ? 2013

Bose luidspreker

Amar Gopal Bose is niet meer. Vrijdag is de Amerikaanse geluidspionier en oprichter van de Bose Corporation op 83-jarige leeftijd overleden. 

Al in zijn jeugd sleutelde Bose aan radio?s. In 1956 startte hij een universitair onderzoek naar psychoakoestiek, de wetenschap die zich bezighoudt met de manier waarop mensen geluid waarnemen.

Amerikaanse leger

In 1964 richtte hij samen met Sherwin Greenblatt de Bose Corporation op, een fabrikant van audio-apparatuur. Voor het Amerikaanse leger maakten ze een koptelefoon die omgevingsgeluid wegfilterde, ideaal voor militaire piloten.

Concertzaal

Bose luidsprekerIn 1968 introduceerde de Bose Corporation als vervolg op het psychoakoestische onderzoek van de oprichter het eerste direct/reflecting-systeem. Het geluid wordt niet alleen direct op de luisteraar gericht, maar ook via de muren weerkaatst, net als in een concertzaal. Het doel is ruimtelijke weergave in optima forma, gebaseerd op de psychoakoestische natuurwetten.

Aandeelhouderscultuur

Hoewel Bose als een vermogend man overleed, had hij een hekel aan de aandeelhouderscultuur in het bedrijfsleven. ?Bij een door bedrijfskundigen geleid bedrijf zou ik al duizend keer zijn ontslagen,? aldus Bose. ?Ik ben geen bedrijf begonnen om geld te verdienen, maar om interessante dingen te doen die nooit eerder zijn gedaan.?

Gerelateerde berichten

B&W 800 Series

Bowers & Wilkins onthult details nieuwe 800 Series Daimond

De nieuwe 800 Series Daimond van Bowers & Wilkins staan voor oktober gepland, maar het merk maakt nu alvast alle details en prijzen van deze populaire high-end serie wereldkundig. Het Britse merk heeft er zeven jaar over gedaan om naar eigen zeggen de luisteraar nog dichter bij de originele muziek te brengen.

Melody Line

Benefietconcert en crowdfundingproject voor afgebrand muziekcentrum

Zaterdagavond 30 mei is het Amsterdamse muziekcentrum Melody Line volledig in de as gelegd. In het gebouw huurden diverse bands en dansscholen een studio of zaaltje. De verwachting is dat alle instrumenten, computers en overige spullen volledig zijn verwoest. Om de gedupeerden een hart onder de riem te steken organiseert poptempel Paradiso een benefietavond. Verder […]

Geef een reactie