Review Teufel T 500 MK2

Teufel T 500 Mk2 tweeter 2

De Teufel Ultima 40 mk2 zijn nog maar net de testruimte uit, of er staan alweer twee nieuwe dozen uit Berlijn op de stoep! Die Duitsers laten er geen gras over groeien! Maar ja: niet alleen de Ultima-serie is vernieuwd. Ook de T-serie is onder handen genomen. En ook daar zijn we benieuwd naar. We gooien de set van 749 euro aan de Cyrus Q-Power en we gaan lekker spelen!

Twee forse, prima afgewerkte en degelijk klinkende vloerstaanders voor 749 euro… hoe is het mogelijk!

De T-serie van het Duitse Teufel staat net boven de Ultima. Tenminste: voor een deel, want binnen de Ultima valt ook de 800 Mk2 die 2999 euro per set kost. De T-serie gaat niet zo ver. Die bestaat uit drie modellen: de T 300 bookshelf van 299 euro, de T 400 vloerstaander van 599 euro en de T 500 van 749 euro. Wij testen de T 500: het vlaggenschip van de T-serie, waarbij het voornaamste verschil met de ‘400’ zit in de grotere units: 170 mm in plaats van 135 mm.

Vernieuwing

Bij de Ultima zijn de verschillen tussen de mk1 en mk2 wat groter dan bij de T-serie hebben we het gevoel. De verschillen bij de T-serie zijn te vinden in de tweeterplaatsing, die iets aangepast is. De tweeter ligt wat dieper om het fasegedrag te verbeteren (ten opzichte van het middengebied). Verder noemt Teufel op de website eigenlijk niets. Maar wat ook aangepast is, is het laag. Dat is iets beter geschikt voor kleinere ruimtes en plaatsing dichter bij de muur. Een belangrijk punt, want niet iedereen zet zijn luidsprekers 70 tot 80 cm van de muur om het laag goed te krijgen. Het resultaat is in veel gevallen een te wollig of vol laaggebied. En dat is zonde.

Stevig

Het laag van de T 500 Mk2 is diep, strak en is gemakkelijk aanstuurbaar. Wij hebben aan 50 degelijke watts genoeg.

De T 500 Mk2 zit prima in elkaar. De behuizing is duidelijk beter van kwaliteit dan de Ultima 40 Mk2. Dat mag ook wel, want de T 500 kost 300 euro meer.

Zitten al die 300 euro dan in de behuizing? Nee, niet allemaal. De units in de T 500 zijn ook anders. Allereerst zijn ze iets groter: 170 mm ten opzichte van 165 bij de Ultima. Daarbij komt dat de woofers in de T 500 van kevlar en filberglass zijn. In de Ultima 40 Mk2 zijn ze van glasvezel en cellulose. De midrange is bij de T 500 van cellulose, maar bij de Ultima weer van Kevlar en glasvezel.

Wat is beter? Wij kunnen dat niet direct zeggen. Wat we wel zien is dat de crossovers van de T 500 anders liggen. Logisch: er zitten andere units in. De T 500 schakelt op 275 en 3000 Hz. Ook gaat de T 500 iets lager dan de ’40’ (42 Hz in plaats van 45 Hz) en hij heeft een iets hoger rendement: 88 dB in plaats van 87 dB. Dat zult u niet direct horen. Ook kan de T 500 op papier iets harder. Maar wie boven de 100 dB speelt, in een normale omgeving (lees: niet vrijstaand woont), is niet helemaal sociaal meer bezig in onze optiek. Bovendien zal dat al aardig pijn aan de oren gaan doen..

Geen spikes?

Als we de Teufels in de luisterruimte opstellen, merken we dat we geen spikes kunnen vinden. Wel een paar rubberen dopjes. Toch een beetje jammer van Teufel dat ze hier niet aan denken, of dat ze deze niet meer meeleveren, want het verbetert in veel gevallen wel het responsgedrag in het laag. Bovendien laat de voet wel toe dat er spikes ingeschroefd worden.

Coherent

De tweeter ligt wat dieper bij de Mk2. Dat zorgt voor een beter fasegedrag. Het hoog mag wel wat meer open naar onze smaak.

Wat opvalt na een paar dagen inspelen, is dat de T 500 wat meer coherent en beter gecontroleerd speelt dan de Ultima. Daar zijn we blij mee, want anders zou deze luidspreker geen 300 euro meer mogen kosten. Het laag is bijzonder strak en uitermate goed gecontroleerd. We horen geen bonken en uitglijden. En dat met een versterker – de Cyrus Q Power – die helemaal niet veel vermogen levert: 50 watt in 8 Ohm.

Het midden is wat detailrijker dan de Ultima, maar het hoog is naar ons gevoel gelijk. Wellicht gebruikt Teufel dezelfde 25mm softdome-tweeter? Het hoog mag ook iets meer sprankelen naar onze smaak. Het is soms wat tam. En mede door het wat softe en milde hooggebied, is naar ons idee de spreiding naar de zijkanten wat aan de minimale kant: het geluid blijft wat tussen de luidsprekers in hangen. Dat is bij de Ultima 40 ook zo, maar die kost 300 euro minder…

De diepte in

Wel schetst de T 500 een prima dieptebeeld. De beeldvorming loopt keurig tot ruim achter de luidsprekers door. De dieper liggende tweeter heeft dus wel zijn vruchten afgeworpen! Het is ons wel duidelijk dat Teufel zich meer heeft gericht op een beeld dat meer naar achteren neigt dan naar voren. Wat prettiger is, is enorm persoonlijk natuurlijk. Avalon bijvoorbeeld projecteert doorgaans ook meer naar achteren dan naar voren.

Breed geörienteerd

Net als bij de Ultima, heeft de T-serie ook een voet meegekregen. Jammer dat Teufel geen spikes meelevert.

De T 500 vindt alles wel best, zijn we achter na een dagje intensief spelen en leven met deze stereo-set. Tijdens het werken aan de website, is het een prima partner voor achtergrondmuziek. Mede doordat het laag gemakkelijk aanstuurbaar blijkt te zijn, speelt deze set ook op lagere volumes mooi vol.

Maar wie graag even gas wil geven met dit systeem, zal verbaasd zijn over het feit dat het erg hard kan zonder problemen. de T 500 Mk2’s laten zich echt niet snel van de wijs brengen. Het laag blijft strak en gecontroleerd. En het midden en hoog blijft zonder meer vrij van scherpte. En ook hier laat de T 500 Mk2 zien dat het een klasse hoger is dan de Ultima. Niet dat de Ultima’s in scherpte vervallen… dat is zeker niet het geval. Het verschil zit hem in verfijning. Daar gaat de T 500 Mk2 gewoon wat verder in. Ook op hoge volumes.

We hebben vele genres voorbij laten komen: klassiek, metal, house, singer songwriter, fusion, etc. En zoals het een goede luidspreker betaamt, draait de T 500 zijn hand niet om voor een gemengd aanbod. Een luidspreker moet geen voorkeuren hebben. Tenminste: een goede luidspreker zal een voorkeur hebben. En dat heeft de T 500 ook niet.

Conclusie

De Teufel T 500 Mk2 is een prima luidspreker. We zijn het eigenlijk inmiddels wel gewend van de Duitsers. Teufel weet altijd wel raak te schieten in het instap en middensegment. De T 500 Mk2 is geen uitzondering. U kunt echt geen miskoop doen aan de T 500 Mk2. Er zijn twee puntjes: we missen fatsoenlijke spikes én het hoog mag wat meer sprankelen om meer leven te brengen. Het zal het beeld ook wat vergroten naast de speakers. Maar buiten dat: de T 500 heeft voor een luidsprekersysteem van 749 euro per set een uitstekend midden en laag. Detailrijk, strak en erg gecontroleerd. En hij is ook nog gemakkelijk aan te sturen.

68 Antwoorden op “Review Teufel T 500 MK2”

 1. Ying

  Dag Jaap,

  Dank je voor je reactie. Dan vallen de Teufels in dit geval af.
  Zal me verder gaan oriënteren.

  gr Ying

  Beantwoorden
 2. Ying

  Beste Jaap,

  Met veel interesse de review gelezen. Overweeg om deze set ook aan te schaffen, maar ik denk ook na over de KEF Q5. Dit vooral omdat ik deze in combinatie met een center, KEF Q200c, wil aanschaffen. Ik zie verder geen center van Teufel die beter is dan de Q200C in ieder geval.

  Ik heb een Yamaha RX-A2020. Kijk ik überhaupt wel naar de juiste speakers icm deze receiver? Ik wil verder niet echt de hoofdprijs betalen, dus de max ligt bij circa €500 per speaker.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Beantwoorden
  • Dag Ying,

   De Teufel en Kef zijn totaal verschillende speakers. Het is absoluut aan te raden om in geval van een combinatie ‘Front + Center’ de speakers gelijk te houden in verband met verschillen in weergave / kleuring. Ik zou dus de KEF aanraden als je de center van KEF aanschaft.

   De Yamaha ken ik niet. Dus over de combinatie kan ik niet zoveel zinnigs zeggen. Het is altijd aan te raden om even goed te gaan proberen / luisteren voordat je speakers aanschaft.

   Vriendelijke groet,

   Jaap

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>