web analytics

Review Marilyn Manson – Born Villain

Wat heb ik een goede herinneringen aan Mechanical Animals. Met name het nummer The Dope Show. Geweldig. Wellicht speelde ook mee dat ik op de release van het album 18 jaar was en op kamers ging: een wilde tijd met wilde muziek. Sinds Mechanical Animals heeft Manson me nooit écht meer gepakt. The Golden Age of Grotesque was minder geïnspireerd. Net als Antichrist Superstar. Born Villain pakt weer wat terug op dat album uit 1998… een goede zaak!

Slepende rifjes, typische Manson vocalen en grove teksten. Het is precies wat we gewend zijn van de Choque rocker… hij leeft voor het choqueren van de pers, luisteraars en de oudere generatie. Je moet er van houden. En zeker de teksten niet te serieus nemen. Want teenage rape, pistol whipping, bloed, moord en natuurlijk godslastering zijn meer regel dan uitzondering op de albums van Manson.

Wat dat betreft niet veel nieuws onder de zon bij Born Villain. En dat terwijl het Mansons eerste album is wat onder zijn eigen label is uitgebracht. Wat wel nieuw is, is dat het album een stuk geïnspireerder klinkt: speelser, energieker en wellustiger. Het zit hem niet per-sé in de muzikale begeleiding – al lijkt die wel beter dan op eerdere albums die we van hem kennen – maar meer in het geheel: de aansluiting van begeleiding en vocalen. Het is weer een eenheid. Iets wat we een beetje misten bij de albums na Mechanical Animals.

We vermoeden dat de Manson fans Born Villain bijzonder gaan waarderen. Zeker de fans die – net als auteur in kwestie – genoten hebben van Mechanical Animals; nog steeds zijn beste album naar mijn idee. Het is de sfeer die het hem doet in dit geval: het licht melancholische, dramatische, ‘over the top’ sfeertje dat Manson altijd weet te realiseren. Iets wat nooit helemaal weg is geweest, maar wat in mindere mate aanwezig was. Dat is nu weer terug. Al missen een paar nummers het wel. (Onder meer The Gardner). Een goed voorbeeld is Slo-Mo-Tion. Een nummer dat heel erg doet denken aan zijn album uit ’98.

We zijn wel gecharmeerd van Mansons Born Villain. Een lekker album dat teruggrijpt naar één van zijn beste werken: Mechanical Animals. Wie die cd kan waarderen, zal ook zeker Born Villain moeten gaan luisteren! Manson is Back!

Gerelateerde berichten

atoms for peace amok

Review Atoms for Peace – AMOK

Het heeft even geduurd, maar goed: AMOK, het debuutalbum van Atoms for Peace is er. De band is opgericht in 2009 en bestaat uit Thom Yorke (leadzanger van Radiohead), Flea (bassist van The Red Hot Chili Peppers, Nigel Gorich (producer Radiohead) en Joey Waronker (toetsenist van R.E.M en Beck). Ow, we zouden bijna Mauro Refosco […]

Mark Levinson No 585 showtime

De Mark Levinson 585 geïntegreerde versterker is de waardige opvolger van de No. 383. Geheel aangepast aan het huidige tijdperk beschikt de No 585 over een ingebouwde USB-DAC. Of 585 ook werkelijk beter klinkt dan de gelouterde 383 kunt u zelf beluisteren op 22 januari bij Sound Gallery.

Geef een reactie