web analytics

UNKLE – Edited music for a film

Waarom een recensie van een al oudere cd? Simpel: af en toe moet een cd even in het zonnetje gezet worden. En ik vind het gepast dat deze evergreen even in de spotlight komt te staan. Simpelweg omdat het een briljante cd is. 

Ik ben al jaren een liefhebber van elektronische muziek. Yello, UNKLE, de Renaissance-serie, Gatecrasher, Dorfmeister, Tosca, ga maar door. Ik geniet ervan.

Een studievriend van me leerde me op een prachtige dag – we zouden gaan mountainbiken en we hadden muziek nodig voor in de auto – UNKLE kennen. Ik had geen idee wat deze naam inhield, maar ja: wat heb je te verliezen. De cd ‘Psyence Fiction heeft de auto niet meer verlaten. Prachtige cd: nog steeds.

Nadat ik verslaafd was geraakt aan Psyence Fiction, ben ik verder gaan zoeken naar muziek van UNKLE. Ook ben ik er tijdens die zoektocht achter gekomen dat DJ Shadow achter deze muziek zat. Deze man heeft nog een briljant album: Endtroducing… Echt een album wat de moeite waard is, als je van elektronische muziek houdt welteverstaan. Maar ik dwaal af.

Ik ben dus op zoek gegaan naar meer muziek van UNKLE. Er was toen nog niet zoveel van het duo te krijgen. Never, Never Land en Edited Music for a Film. Ik heb beide cd’s besteld, waarbij de laatste (dubbelalbum) een limited Edition bleek te zijn. Toch mooi om nog een soort collecters item in de kast te hebben.

Never Never Land is een prima album, maar Edited Music for a Film is echt een ‘masterpiece’. Het dubbelalbum heeft op elke schijf één track staan van ongeveer een uur. Het is dus niet mogelijk te skippen. Een statement van de artiest!

Maar je wil ook helemaal niet skippen. Vanaf de eerste minuut is het duidelijk dat de twee schijfjes vol staat met prachtige grepen uit films: het is een briljante collectie van samples uit films, soundtracks, quotes en sfeervolle intermezzo’s. Het is intelligente muziek. Muziek waar je voor gaat zitten, waarin je meegenomen wordt… Waarin je weg droomt en achteraf ‘wakker’ uit wordt. Verbaasd dat er weer twee uur voorbij is. Dát is muziek… dát is genieten… Wel even een momentje in de dag vinden waarop je dus kan gaan zitten!

Gerelateerde berichten

Review Stereophonics – Graffiti on the train

Het is even stil geweest rondom de Britse band Stereophonics. Na drie en een half jaar komt de band met Graffiti on the train. Het is het achtste studioalbum waarbij de single Indian Summer als lokkertje op de radio te horen is. Hoe is de rest van het album?

Review Chords – Looped State of Mind

Veelal gaat hip-hop over ‘bitches, guns, the Benjamins, grass”, en niet te vergeten dure auto’s. Dat is zonde, want de stijl leent zich prima voor kritische teksten en inzichten. Gelukkig zijn er ook artiesten die zinnige teksten schrijven en ook gebruik maken van mooie instrumenten om de beats te ondersteunen. Chords is er één van. 

Geef een reactie