web analytics

Birdy – Birdy

Birdy cd Birdy

Een nachtegaal van 15 jaar oud. Zo zien we het nieuwe talent Birdy. Ook wel Jasmine van den Bogaerde. Nee, geen Nederlandse moeder, maar een half Nederlandse opa. Haar moeder is concertpianist, haar vader acteur. Creatieve familie dus! Maar betekent dat een goed debuut-album?

Birdy cd BirdyEr is aandacht genoeg voor het nieuwe talent: Birdy. Haar hit – Skinny Love: een cover van het nummer van Bon Ivers – heeft haar regelrecht de hitlijsten ingeschopt. De jonge zangeres lijkt er goed mee om te kunnen gaan.

Haar debuutalbum – dat ook gewoon Birdy heet – bevat elf tracks met opvallend veel covers van onbekende nummers. Skinny Love is er één, Terrible Love (The National) ook (voor ons wel een bekende). I’ll Never Forget you’ van Francis & Lights kenden we nog niet. Net als ‘People Hold the People’ (Cherry Ghost), Shelter (The XX) en 1901 (The Phoenix).

Normaal zouden we al bij voorbaat walgen, maar omdat Skinny Love zo ontzettend lekker in het gehoor ligt, willen we het album een kans geven. En het zingen van covers lijkt Birdy goed af te gaan op dit album. Wellicht heeft het te maken met het feit dat er een behoorlijk team achter dit album zit. Denk aan: Rich Costey (Muse), James Ford (Arctic Monkeys), and Jim Abiss (Adele). Toch niet echt groentjes in de markt. Zij strippen de nummers en weten de essentie door Birdy te laten weergeven.

Het geluid van Birdy is breekbaar, kwetsbaar, maar wel vol. Ondanks het feit dat veel nummers uit een piano en haar stem bestaan. Het feit dat haar stem zeer volwassen is v0oor iemand van vijftien zal meehelpen. En dat het niet alleen mengtafels en elektronische compensatie is, wat we maar al te vaak horen, heeft ze bewezen door live voor onder meer Radio 3 en RTL-5 te zingen. Ook daar zette ze een indrukwekkend optreden neer.

Wie van ballade, of bijvoorbeeld singer songwriter houdt, is bijna verplicht eens naar dit album te luisteren. Birdy heeft een indrukwekkend goede stem en beheerst het pianospel uitstekend. Prachtig album. We zijn erg benieuwd naar meer eigen werk.

Gerelateerde berichten

DJ Shadow – The Less You Know The Better

‘Groundbreaking’, moet het nieuwe album van DJ Shadow zijn. Ik ken de beste man uit California vooral van Endtroducing en zijn project in UNKLE. Endtroducing is geweldig… ‘simple as that’ en UNKLE heeft ook zeker zijn klassiekers voortgebracht. Hoe ‘groundbreaking’  kan het nieuwe album van Shadow zijn? 

The Shocking Miss Emerald

Review Caro Emerald – The Shocking Miss Emerald

Geboren in 1981 en haar eerste album uitgebracht in 2010. Nu al een gigantische hit, mede door de hitsingle Back it up en later A night like this. De verwachtingen zijn bijzonder hoog als ze haar tweede album aankondigt: The Shocking Miss Emerald. Is het een herhalingsoefening, of biedt de Amsterdamse Caroline Esmeralda van der […]

Geef een reactie