Red Hot Chili Peppers – I’m With You

De Red Hot Chili Peppers kent iedereen. De iconische band met titels als ‘Mother’s Milk’ en bijvoorbeeld ‘Californication’ hoort gewoon in de kast te staan van de rockliefhebber. Inmiddels zijn ze toe aan het tiende studioalbum: I’m With You. Een album, wederom, zonder leadgitarist John Frusciante. Hij is weer verdwenen: John Frusciante. Was hij na […]

De Red Hot Chili Peppers kent iedereen. De iconische band met titels als ‘Mother’s Milk’ en bijvoorbeeld ‘Californication’ hoort gewoon in de kast te staan van de rockliefhebber. Inmiddels zijn ze toe aan het tiende studioalbum: I’m With You. Een album, wederom, zonder leadgitarist John Frusciante.

Hij is weer verdwenen: John Frusciante. Was hij na een eerste vertrek weer bij het album Californication terug (wat een gigantisch succes is geworden). Nu is Frusciante weer weg bij de rhcp. Zonde… hij maakte toch wel de band.

En dat is ook te horen bij I’m With You. Het nieuwe album mist de magie. Het is geen slecht album, maar het doet wat vlak en suf aan. Veel nummers lijken op elkaar, waardoor je soms de aandacht verliest. Dat kan je van Californication niet zeggen. Dat album is bijna van kant tot kant goed. Al draaien we het bij Alpha Audio (bijna) niet vanwege de bar slechte opnamekwaliteit.

Dat is overigens weer het geval bij I’m With You. We hebben de cd voor de grap even geript in wav en ingeladen in Soundbooth. Er zit nagenoeg geen dynamiek in. Soms slechts 1 dB. Het complete album is afgemixt op het 0 dB punt… hoe kan een producer dat toch doen? “Mastered for iTunes…” lezen we hier en daar op internet. Yeah sure… Wij noemen het eerder “Mastered with earplugs”.

Het is echt zonde dat het album zo slecht is opgenomen. High hats zijn standaard vervormd en in drukke passages is het gewoon helemaal niet te volgen. En dat terwijl er echt wel lekkere nummers tussen zitten. Denk aan het hitje: “The Adventueres of Rain Dance Maggie”. Daar zit gewoonweg een brijant basloopje in.

Maar ook “Factory of Faith” is prima. Net als “Did I Let you Know” waar de rhcp vrouwen al backvocals inzetten is apart en prima om naar te luisteren. Richting het einde gaat het album sowieso wel de goede kant op. Nummer elf, “Police Station” is lekker en het nummer daarna: “Even You Brutus” kan nog wel een klassieker worden… fantastisch…. als je door de baggeropname heen luistert.

Helaas is toch meer dan de helft van het album wat ongeïnspireerd. Wellicht dat de band weer even zijn draai moet vinden met de nieuwe gitarist: Josh Klinghoffer. Het is geen beginner, maar het is niet gek dat een band even een dipje heeft als het een belangrijk bandlid verliest. We geven ze nog maar een kans… dat verdienen de Red Hot Chili Peppers wel.

 

2 reacties

  1. Wat is dat toch met die Peppers, elke marketeer weet dat je veel meer verkoopt als het goed klinkt, ik hoef jullie alleen maar te wijzen op de hitparades van de afgelopen 10 jaar, vol met goed klinkende, bedroevend slechte muziek. Aan de opnametechniek hoeft het echt niet te liggen, op veel legendarische albums zijn met minimale middelen wonderen verricht.
    Ik vind de Chili Peppers over het algemeen een goede band, maar op een goed installatie is het niet om aan te horen, dat geld eigenlijk voor alle albums. Het kan natuurlijk zijn dat het gehoor van de mannen zelf, na al die jaren op het podium ook niet meer zo lekker is.
    KLUSTIP: Op mijn bouwradio klink het overigens wel lekker 🙂 schiet je ook lekker op met die uptempo op zwepende soundjes?

    1. Hey Marco,

      Ja, zonde inderdaad. Iedereen met een fatsoenlijk systeem krijgt geheid pijn aan de oren als Californication of in dit geval I’m With You op staat. En dat terwijl er echt wel leuke nummers op staan! Dan maar de bouwradio aanzetten ;-).

Geef een antwoord