HRT Music Streamer II

High Resolution Technologies is net met een nieuwe serie begonnen van de Streamer-lijn. Eén toevoeging is de iStreamer: een kant-en-klare oplossing voor connectie met de Apple iPhone, iPod of iPad. Handig. Oók venieuwd is de Music Streamer II. En die gaan we nu bekijken.

Platter, breder en een extra indicatie voor sample-rate. That’s it eigenlijk.

Platter, iets breder, mooier design, maar nog wel dezelfde naam én prijs. Dat klinkt als een prima deal. We moeten toegeven: de nieuwe vormgeving is een stuk aantrekkelijker. Al vonden we de vorige doosjes ook zeker niet verkeerd. Ach, vaak belandt de HRT toch ergens achter de set, of achter een deurtje. Dus wat dat betreft, is de techniek erin een stuk belangrijker.

Vooral een nieuw jasje
We kunnen consumenten van de oude Music Streamer II gerust stellen. Onder de kap is er eigenlijk niets veranderd. We zien nog steeds de Texas TAS1020B receiver chip voor de usb-ingang. En als dac zet HRT ook nog steeds de Burr Brown PCM1793. Een handige dac, gezien de voltage-uitgang die er al in zit gebouwd. Overigens is de dac klankmatig ook zeker niet verkeerd.
Het enige nieuwe aan de Streamer II, is een indicatie van de samplerate die de pc of laptop uitstuurt. Deze loopt van 32 tot 96KHz.  Dit kan handig zijn, maar we zien het meer als een gimmick. Nogmaals: in 9 van de 10 gevallen belandt de Music Streamer gewoon in het meubel.

Budget!

Bezitters van een HRT Music Streamer II hoeven niet over te stappen. De verschillen zijn vooral aan de buitenkant.

Maar goed: er zullen genoeg muziekliefhebbers zijn die de Music Streamer II niet hebben. En voor die doelgroep is deze review wel degelijk interessant. Waarom? Nou, de HRT Streamer II is goedkoop… erg goedkoop. Voor 149 euro haalt u een usb-dac in huis met asynchrone usb-input. Oftewel: het type dat zelf de datastroom regelt en – in ieder geval in theorie – minder last heeft van jitter en dus beter kan klinken.

Muziek!
Onboard geluid, en zelfs de meeste discrete geluidskaarten klinken matig tot wel okee. Maar écht muzikaal zijn ze gewoon niet. Het laag is dun, het midden aan de ruwe kant en het hoog korrelig. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar die kosten veel geld. In tegenstelling dus tot deze HRT Music Streamer II. Natuurlijk: als u 5.1-surround wilt hebben, moet u gewoon via een goede geluidskaart – of ht-receiver – spelen. De Streamer II is namelijk gewoon stereo.  Maar bent u een stereo-liefhebber, dan krijgt u ook wat!

Als we het dacje aansluiten op ons systeem via een Furutech usb-kabel, moeten we concluderen dat we zelden tot nooit zoveel muziek voor zo weinig geld hebben gehoord. Ja, natuurlijk: we kennen betere dacs met meer verfijning, en een betere beeldvorming, maar die kosten een veelvoud van 149 euro. Deze HRT weet voor 149 euro écht muziek te maken. Het realiseert een soepele, vloeiende weergave met veel detail en een prima stereobeeld. Het is bijna ongelooflijk.

Alles rozengeur?

De print is nagenoeg hetzelfde als van zijn voorganger. Niet erg: de HRT Music Streamer II klinkt waanzinnig goed voor het geld!

Er zijn opvallendheden. Als we de HRT vergelijken met de b-DAC – nee, het is niet eerlijk, maar wel een referentie – dan horen we dat de Music Streamer II in het allerdiepste laag iets mist en dit compenseert in het mid-laag of sub-mid. Niet echt storend, wel opvallend. Ook lijkt het in het midden iets te boosten. Vocalen klinken daardoor wel iets krachtiger dan bij de b-DAC, maar bij sommige opnames kan het onrustig zijn. Katie Melua klinkt daardoor bijvoorbeeld iets minder verfijnd dan bij de b-DAC. Maar ja: die kost dus meer dan vijf keer zo veel.

Het detailniveau is – bizar maar waar – bijna op niveau van de b-DAC. Subtiele galm is goed hoorbaar. Achtergrondstemmen zijn prima te volgen en ook harmonischen van akoestische instrumenten laat de Music Streamer II prima door. Echter, akoestische instrumenten klinken wel wat natuurlijker en minder gekleurd op de Tentlabs. En als er veel lijnen zijn in een muziekstuk, is het gemakkelijker te volgen, maar we missen bijna niets bij de HRT. Toch een prestatie van niveau van High Resolution Technologies.

Conclusie
We kunnen het bijna niet geloven dat HRT voor 149 euro zo’n goede usb-dac in de markt weet te zetten. We komen dan toch wel weer elke keer in de knel met de Music Streamer +. Die is 200 euro duurder en presteert weliswaar beter, maar niet zó veel beter dan de Music Streamer II. Het is gewoonweg een koopje… een waanzinnig goed koopje!

27 reacties

 1. goeiste Jaap
  gekijkt dat je in m2tech hiface DAK 10foudige daling in preis in evenarende kfaliteit hebt verklaart ben ik benieuwd of je dit nog steets de koopje van het eeuw beschouwt.

   1. Goeiste Jaap
    ik ben benieuwd of je dit na 3 jaar nog steeds het geweldige kwaliteit/prijs verhouding vind hebben(“koopje van de eeuw”), gezien dat je in review van M2tech hiface DAC zei “vergis je niet 5 jaar geleden moest je tienvoudige voor deze kwaliteit betalen.
    (technisch gezien was het geen vraag , ik informeerde alleen dat ik het wilde weten)

    1. Je bedoelt de HRT of de HiFace? Want je reageert nu onder het HRT Music Streamer II-artikel. Die is inmiddels wel ingehaald door bijvoorbeeld de Meridian Explorer. De m2Tech Hiface-dac is een tikje mooier dan deze HRT.

   2. ja ik bedoel of de HRT nog steeds koopje van de eeuw is 3 jaar na de reviev? (daar twijfelde ik aan vanwege informatie die ja gaf in M2tech hiface dac , :”vergis je niet 5 jaar geleden moest je tienvoudige voor deze kwaliteit betalen”)Denk je dat er op dit moment te koop is met betere prijs kwaliteit verhouding tot 300 euro?

 2. hallo

  ik ben van plan om een dac aan te schaffen, ik kon een tentalabs voor 500 eur vastkrijgen, maar vermits ik nog student ben en geld niet zomaar op mijn rug groeit, heb ik het promotie gemist. nu was mijn vraag welke dac( niveau) geschikt was voor mijn simpele setup. flac via laptop naar marantz pm6004 en naar quad 11L.
  alvast bedankt

  1. Beste Ali,

   Ik kan me voorstellen dat 500 euro wat aan de pittige kant is. Kijk eens naar een HRT-model of naar de Audioengine D1, dat zijn leuke dacjes voor veel minder geld! Wil je een stapje hoger: de Micromega MyDac is een aanrader. Die kost 299 euro.

  1. Hele legitieme vraag. Dat kan wel. U moet dan wel een onboard geluidskaart hebben met een microfoonaansluiting. Die stelt u dan als standaard in. Vervolgens de hrt als standaard voor afspelen.

 3. Ik heb het zelfde probleem als anderen. Als ik via mijn desktop muziek afspeel valt hij soms gewoon uit en springt de DAK op Mute. Iemand enig idee waar dit aan ligt?

  1. Nee, ik zou niet zo weten waar dat aan kan liggen. Hij lijkt erop dat er wellicht een spike op de voedingslijnen komt. Wellicht dat daardoor de dac in een beveiliging gaat. Je zou een andere usb-kabel kunnen proberen en deze ook op een andere usb-controller kunnen aansluiten.

   Ik heb namelijk problemen gehad met de Tentlabs b-DAC aan de werk-pc. Deze is niet zo ‘schoon’ gebouwd als de htpc. Kortom: veel insteekkaarten, geen ontstoring toegepast, veel apparaten op dezelfde usb-controler. Ga zo maar door. Toen ik een iets betere usb-kabel pakte (iets beter afgeschermd) en tevens een andere, lege, usb-controler gebruikte, had ik geen dips en kliks meer in het geluid.

 4. Hallo,

  Ik heb deze streamer aangesloten direct op mn aktieve speakers, nu wil ik een aktieve subwoofer ook hierop aansluiten, kan ik dan gewoon een splitter kabel hiervoor gebruiken? Wordt het geluidskwaliteit hierdoor slecht beinvloed?

  Gr,
  Dro

  1. Splitten is eigenlijk nooit een goed idee; het verslechtert in veel gevallen de kwaliteit en er is zelfs kans op schade, omdat het signaal van de speakers of subwoofer op de verkeerde plek terecht kan komen (elektriciteit gaat in een cirkel). Er zijn wellicht splitters die dit voorkomen. Ga anders even langs een elektronicawinkel. Die hebben wellicht professionele splitters.

  1. Beste PeeJee,

   Nee, deze dac kan je niet aan een Duet koppelen. Hij werkt alleen op PC en Mac. Er is namelijk een standaard-driver nodig om de HRT te laten werken. De usb-ingang van de Duet is alleen voor een externe schijf of usb-stick. Helaas.

 5. Hallo Jaap,

  Ik heb de dac met de laptop uitgeprobeerd, en hij valt steeds weer uit als ik aan 1 bepaalde lichtknop snel aan en uit zet.

  Ik vind dit toch echt best vervelend.
  Kan ik de dac gewoon terug brengen of inruilen voor een andere.
  En gaat dat via de site waar ik hem heb gekocht, of moet ik HRT mailen ofzo?
  (Ik heb de bonnetjes en verpakking nog)

  Kevin

  1. Dag Kevin,

   Excuses voor de late reactie.
   Ik denk niet dat het aan je dac ligt. Probeer het eens in een andere setting (ander huis ofzo). Mocht je daar ook problemen hebben, dan kan je naar je winkel gaan of naar Number4audio: de importeur van HRT.
   Succes!

 6. Ik gebruik de hrt music streamer 2 al een aantal maanden, hij deed het gewoon goed toen ik hem op mijn laptopje had aangesloten.

  Nu ik de DAC heb aangesloten op mijn zelfbouw-PC, valt hij echter uit.
  De DAC valt meestal uit wanneer ik het licht aan of uit doe thuis, dus het heeft volgens mij te maken met schommelingen in het stroomnet.

  Winamp stop dan met spelen. Als ik via configuratiescherm-geluiden de DAC uit zet en vervolgens weer aan zet doet hij het weer en heb ik weer normaal geluid.

  Heeft iemand een idee hoe ik dit kan oplossen???

  Aan de drivers kan het volgens mij ook niet liggen, want de hrt music streamer is volgens mij plug and play.

  1. Beste Kevin,

   Dat is een hele vreemde error. Heb je hem ook nog op je laptop geprobeerd? Valt hij daar nu ook uit? Als dat het geval is, is je HRT gewoonweg stuk. Doet hij het wel op je laptop, dan zou ik eens naar drie dingen kijken: de voeding van de pc (omdat je aangeeft dat het licht aan- en uitdoen een probleem is). Daarna zou ik een aparte usb-kaart (pci-express) in je htpc zetten. Doet hij het daar wel op, dan is het probleem opgelost. Valt hij dan nog steeds uit, dan zou ik eens naar de usb-drivers kijken, al is dat wel een ‘long shot’, aangezien die standaard in Windows zitten. Meer kan ik zo niet verzinnen. Laat maar weten of je hier verder mee gekomen bent.

   Succes!

   Jaap

 7. Wat ben ik onder de indruk van deze kleine rode telg van HRT Music !! In een direct vergelijk met de 3 x zo dure Dacmagic van Cambridge audio kan ik maar tot een conclusie komen….Als de we de prijs van de HRT in ons achterhoofd houden dan betaal je voor de Cambridge dus voor 2 extra aansluitingen en wat filteropties, die in mijn ogen te weinig essentiele onderlinge verschillen tentoon spreiden ! Qua geluid presteren ze bijna identiek.Zoals als Jaap in zijn recensie terecht aangeeft is het iets minder verfijnd, maar dat is echt minimaal in vergelijking met de Dacmagic, maar wel “in your face” doordat het midden/midden-laag iets geboost wordt. Oke de DacMagic klinkt iets analytischer maar rockliefhebbers zouden zomaar de HRT als de betere van de twee kunnen kiezen omdat deze meer “ballen” heeft. In het hogere frequentiegebied ontlopen ze zich bijna niet. De gebruikte kabels zijn van Audioquest. Nu eens kijken of ik aan de softwarekant nog wat winst kan behalen met ASIO-drivers omdat ik de windowsmixer wil ontlopen. IN Windows XP schijnt dat nog niet zo makkelijk te zijn…Kortom de HRT Music Streamer II kan ik iedereen aanbevelen !!

  1. Leuke toevoeging en goed te horen dat je dezelfde karakteristieken eruit haalt. Het zijn fantastische apparaatjes… en vaak ondergewaardeerd. Zeker de instapper is een koopje. Als softwaretip: foobar en dan via WASAPI spelen. Maar dat kan alleen in Windows 7… toch eens een update doen? Spelen via WASAPI klinkt echt veel beter namelijk.

 8. Ik ben eens benieuwd. Eind deze week krijg ik de HRT Streamer II binnen en dan kan ik hem eens gaan vergelijken met de DacMagic van Cambridge Audio…..Ik heb de HRT Streamer aangeschaft om via een laptop te dj-en en toch een goed audiosignaal te krijgen want de standaard on-board kaart van mijn toch niet al te oude laptop is drie keer niks…Wordt vervolgd…

  1. Dag Marco,

   Ik ook! Laat het zeker weten. Mijn gok: dat ding komt heel aardig in de buurt van de DacMagic… wellicht niet zo verfijnd, maar de HRT klinkt wel erg lekker…

Geef een antwoord