Underworld – Barking

Underworld is één van de meest bekende elekctronicabands van de UK. Het behoord tot de ‘groten der aarde’ als we het over house hebben. Ze mogen zich scharen tussen bijvoorbeeld Kruder & Dorfmeister en Moby. Andere stijlen, maar net zo groot. Nu komt Underworld met een nieuw album: Barking. Reden genoeg om even goed te gaan zitten!

Underworld – Hyde en Smith – heeft drie jaar aan het nieuwe album Barking gewerkt. We hebben al mogen genieten van één single: Scribble; één van de 10 tracks op de cd, als je de Japanse bonustrack meerekent tenminste. Het album voelt poppy aan, een stijl die we al kennen van het album Beaucoup Fish, wat toch wel één van hun meest succesvolle albums is tot nu toe. Overigens een tijd waarin Emerson nog bij het huidige duo hoorde. Een tijd waarin Underworld de megahit Born Slippy had voortgebracht, al is dat ook mede te danken aan de film Trainspotting.
Laten we teruggaan naar Barking. Het album voelt af, klinkt vol en zeer dansbaar. Dat is knap gezien het blik sterke gastartiesten dat Underworld heeft opengetrokken. We zien namen als Dubfire, Paul van Dyk, High Contrast en bijvoorbeeld Mark K&D Ramirez. Grote namen!
Underworld weet weer goed uptempo met rust te combineren, zodat we geen gortdroge beats voorgeschoteld krijgen. Het album voelt afwisselend door de poppy, ambient en housy nummers die elkaar feilloos afwisselen. De Drum and Bass beats van High Contrast vallen overigens wel op bij Scribble… Het past op het album, maar zijn wel behoorlijk druk. Je moet er van houden.
Een van de rustigere nummers op de cd is het prachtige Grace. Dansbaar, zwoel, meeslepend… wat een talent spreidt het duo hier ten toon zeg! Zeker één van mijn favorieten op dit album waaraan Dubfire (Deep Dish) aan mee heeft gewerkt. Overigens heeft Dubfire ook een vinger in de pap bij het sterke openingsnummer: Bird 1. De beroemde, Duitse dj Paul van Dyk heeft meegewerkt aan Diamond Jigsaw. Zijn stijl druipt er behoorlijk vanaf… waar helemaal niets mee mis is natuurlijk!

Gerelateerde berichten

McLachlan – Laws of Illusion

Na ruim zes jaar komt de Canadese nachtegaal weer met een nieuw album. Het thema: een gebroken huwelijk. Wie bekend is met de bandsamenstelling, weet dat McLachlan elf jaar getrouwd is geweest met de drummer, waarmee ze ook twee kinderen (dochters) heeft. Reden genoeg voor behoorlijk wat tranentrekkende, rauwe nummers, zul je denken. Toch is […]

Gaderung: a Tribute to Sixth Comm

Review Gaderung: a Tribute to Sixth Comm

Het wordt steeds moeilijker om geld te verdienen met fysieke cd?s. Daarom proberen artiesten eerst roem te vergaren om daarna met bijvoorbeeld optredens of de verkoop van T-shirts geld te verdienen. Steeds meer albums verschijnen niet eens meer als cd, maar zijn alleen als download verkrijgbaar. Als je geluk hebt, zijn ze zelfs helemaal gratis.

2 reacties

Geef een reactie