web analytics

Katie Melua – The House

We kennen de 25-jarige nachtegaal uit Georgië wel bij Alpha-Audio. De easy listening muziek van de zangeres die inmiddels in de UK woont, bevalt menig muziekliefhebber die graag onder het eten een deuntje draait. Al doet de muziek het ook goed bij een knapperend houtvuurtje of op het terras. Na haar debuut in 2004 is de succesvolle Katie toe aan haar vierde album: The House.

Heel eerlijk gezegd hebben we het derde album: Pictures niet zo veel gedraaid als Piece by Piece. We vinden Piece by Piece gewoon wat puurder dan Pictures. Al zijn beide albums erg prettig. Tot nu toe zijn alle albums onder het label Dramatico uitgebracht, dat in handen is van Mike Batt. Voor haar laatste album heeft Melua samen gewerkt met William Orbit, een zeer grote producer die onder meer heeft samen gewerkt met Blur en Madonna. En dat is – helaas? – the horen aan The House.
We vinden het nieuwe album van Melua volwassen, maar het mist naar onze smaak de authentieke ‘Melua-sound’ die Pictures en Piece by Piece wel hebben. De stem van Melua is nog steeds fantastisch, maar de muzikale ondersteuning past niet bij de Georgeaanse nachtegaal. Het mist naar ons idee ziel. Tevens mist het album de heerlijke langzamere nummers die helemaal drijven op haar stem. Iets waar zowel Piece by Piece als Pictures mee vol stonden. We vinden dat de snellere ‘poppy’ nummers gewoon niet bij Katie Melua passen, net als dat Jewel de verkeerde weg in is geslagen toen ze voor een vlotter, hipper image koos.
Uiteraard staan er nog wel goede nummers op het album. The Flood is meeslepend en laat goed horen wat Melua kan, al gaat het mis aan het einde. Bij A moment of Madness pakt het beter uit. Net als Red Balloons waar we eindelijk weer een échte Katie horen. Heerlijk zacht, pakkend, dromerig. En voor ‘The one I love is gone’ geldt hetzelfde.
Katie Melua wil evolueren en dat begrijpen we. Maar of Orbit de juiste persoon is voor Melua betwijfelen we. Soms is de mix van pop, elektro of wat dan ook gewoon niet geslaagd. We hopen dat Melua niet dezelfde weg in slaag als Jewel… wat die poging is ook heimelijk mislukt.

Gerelateerde berichten

Vital Element - Our Modern Age

Review Vital Element – Our Modern Age

Hoog tijd voor weer een muziekrecensie op Alpha-Audio. Want wat heb je tenslotte aan mooie afspeelapparatuur als er geen muzikanten zouden zijn die zorgen voor nieuwe content? En helemaal mooi als er zich een nieuwe band aandient. In het najaar van 2013 was dat met de debuut-CD Our Modern Age. Moedig ook, om nog CD?s […]

Synergistic Research – High End Munchen 2017

Een van de wat meer afwijkende demo’s op de High End in Munchen was te vinden in de luisterruimte bij Didit High End. Daar stond niet alleen de dac van Didit, maar ook een set met tuning van Synergistic Research. Zij tunen met zaken als rf-straling, acoustische kegeltjes en andersoortige ‘voodoo’. Wij waren sceptisch, maar […]

Geef een reactie